Zenés színház

Nem várt jelenet az Opera '56-os sajtótájékoztatóján

2016.10.13. 17:25
Ajánlom
Tizenkét különböző programmal, köztük három ősbemutatóval, musicallel, hangversenyekkel és képzőművészeti kiállításokkal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére a Magyar Állami Operaház. Az október 13-án megtartott sajtótájékoztató végére megérkezett a próbáról a programsorozat egyik kulcsfigurája, a finn rendező, Vilppu Kiljunen, aki némi elégedetlenségének is hangot adott sajtó képviselői előtt.

A programsorozat két '56-os vonatkozású opera egy estés műsorra tűzésével veszi kezdetét. Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista alkotását a világon először mutatják be színpadi előadásként. A bánya az 1956-os magyarországi események inspirációira íródott, egy bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről. Az első színpadi változat rendezője, Vilppu Kiljunen realisztikus világot tár elénk, amely felismerhetően kapcsolódik 1956 Magyarországához.

1956 öröksége a színpadon

Kapcsolódó

1956 öröksége a színpadon

Az október 7. és 23. között megrendezendő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál különös figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc tematikájának is.

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

A főbb szerepekben Tommi Hakala, Miksch Adrienn, Laborfalvi Soós Béla, Fried Péter és Kiss B. Atilla lép színpadra. Az előadást Bogányi Tibor vezényli, akivel kapcsolatban Ókovács Szilveszter elmondta, hogy az ő közbenjárásával még interjút is készíthettek, az egyébként a nyár folyamán elhunyt zeneszerzővel, aki valószínűleg az egyetlen, aki egy teljes operát szentelt a magyar forradalom történéseinek. Az interjút egyébként részleteiben le is vetítik majd az előadások előtt.

A finnek is tudnak hevesek lenni
omakuva

omakuva

A sajtó képviselőit ezúttal szokatlan helyszínen, az '56-os eseményeket hűen reprezentálva az Operaház bunkerszerű Trapézpincéjébe várták. A színpadhoz közel (majdnem alatta) elhelyezkedő helyiségből már az érkezéskor hallható volt, hogy zajlik még a próba, vagyis feltehetően csúszás van, hiszen nyilván nem szerveznének két eseményt annyira közeli helyre, hogy azok zavarják egymást.

Kis idő elteltével feltehetően a művészi hevület és a közelgő bemutató okozta izgalom miatt angol nyelvű üvöltözés kezdődött a színpadon, az csak a sajtós kollégák edzettségére vall, hogy nem sokan zavartatták magukat, gondolván, vagy benne van a darabban, vagy pedig: „így zajlik hát a művészi előkészítő munka.”

Végül azonban meg is ismerhették a jelenlévők a minden bizonnyal a „leghevesebb finn” címre is igényt tartó rendezőt, aki a sajtó képviselői előtt is hozta a formáját. Miután megdicsérte az Operaház épületét, több oldalról odaszúrt a dalszínháznak. Mint mondta: sem a hanyagságáról híres Olaszországban, sem pedig a szintén nemtörődömségéről ismert Oroszországban nem tapasztalt akkora fejetlenséget, mint itt, Budapesten. Felrótta azt is, hogy nem a megbeszélt időben kezdhette el a mai próbát, és a jelmezekkel sincs megelégedve, amire nem az előre megbeszélt büdzsé áll rendelkezésre. 
56

56

Mi mindenesetre reméljük, hogy a jövőheti bemutatóig rendeződnek a darab körül felmerült anomáliák, már csak azért is, mert ugyanazon az estén kerül bemutatásra a Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján íródott azonos című darab is. Varga Judit első operáját ugyancsak Kiljunen viszi színre. A rendező elgondolása nyomán közös színházi keretbe kerül a két metaforikus történetet: a szemünk előtt fog felépülni és „szétesni” a színpadon látható díszlet. „A darab végén lebontunk minden falat, így a mű egy közel üres térben, a szerelem csupaszságát szimbolizálva fejeződik be” – fogalmaz. Az emblematikus Makk Károly-film alapján készült opera házaspárját Fodor Gabriella és László Boldizsár, az öregasszonyt Balatoni Éva alakítja.

A Szerelem a Magyar Állami Operaház és az 1956-os Emlékbizottság meghívásos pályázatának díjnyertes alkotása, melynek kapcsán Schmidt Mária, az Emlékbizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Opera példát mutat: ha a legnagyobb nemzeti kulturális intézmények maguk is felidézik a forradalmat, az jelentőséggel bír minden ember és a kisebb kulturális szervezetek, intézmények számára is. Nagy dolognak, fontos ügynek tartom, hogy a hatvanadik évfordulón művészeti alkotások születnek 1956-ról. Balog Zoltán miniszter úr ezért is kezdeményezte, hogy szülessen '56 tematikájához kapcsolódó kortárs opera.” A két opera egy estén összesen négy alkalommal látható az Operaházban.

Az Opera állami intézményként komoly figyelmet összpontosít az 1956-os forradalom eszmeiségének szentelt és a történelmi esemény tiszteletére szervezett eseménysorozatra. Számos programjának partnere, az 1956-os Emlékbizottság nemcsak szellemi háttérként nyújtott fontos segítséget, de a számos produkciók finanszírozását is vállalta.

A további programokról tájékozódjon az Operaház honlapjáról ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.