Zenés színház

Nem várt jelenet az Opera '56-os sajtótájékoztatóján

2016.10.13. 17:25
Ajánlom
Tizenkét különböző programmal, köztük három ősbemutatóval, musicallel, hangversenyekkel és képzőművészeti kiállításokkal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére a Magyar Állami Operaház. Az október 13-án megtartott sajtótájékoztató végére megérkezett a próbáról a programsorozat egyik kulcsfigurája, a finn rendező, Vilppu Kiljunen, aki némi elégedetlenségének is hangot adott sajtó képviselői előtt.

A programsorozat két '56-os vonatkozású opera egy estés műsorra tűzésével veszi kezdetét. Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista alkotását a világon először mutatják be színpadi előadásként. A bánya az 1956-os magyarországi események inspirációira íródott, egy bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről. Az első színpadi változat rendezője, Vilppu Kiljunen realisztikus világot tár elénk, amely felismerhetően kapcsolódik 1956 Magyarországához.

1956 öröksége a színpadon

Kapcsolódó

1956 öröksége a színpadon

Az október 7. és 23. között megrendezendő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál különös figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc tematikájának is.

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

A főbb szerepekben Tommi Hakala, Miksch Adrienn, Laborfalvi Soós Béla, Fried Péter és Kiss B. Atilla lép színpadra. Az előadást Bogányi Tibor vezényli, akivel kapcsolatban Ókovács Szilveszter elmondta, hogy az ő közbenjárásával még interjút is készíthettek, az egyébként a nyár folyamán elhunyt zeneszerzővel, aki valószínűleg az egyetlen, aki egy teljes operát szentelt a magyar forradalom történéseinek. Az interjút egyébként részleteiben le is vetítik majd az előadások előtt.

A finnek is tudnak hevesek lenni
omakuva

omakuva

A sajtó képviselőit ezúttal szokatlan helyszínen, az '56-os eseményeket hűen reprezentálva az Operaház bunkerszerű Trapézpincéjébe várták. A színpadhoz közel (majdnem alatta) elhelyezkedő helyiségből már az érkezéskor hallható volt, hogy zajlik még a próba, vagyis feltehetően csúszás van, hiszen nyilván nem szerveznének két eseményt annyira közeli helyre, hogy azok zavarják egymást.

Kis idő elteltével feltehetően a művészi hevület és a közelgő bemutató okozta izgalom miatt angol nyelvű üvöltözés kezdődött a színpadon, az csak a sajtós kollégák edzettségére vall, hogy nem sokan zavartatták magukat, gondolván, vagy benne van a darabban, vagy pedig: „így zajlik hát a művészi előkészítő munka.”

Végül azonban meg is ismerhették a jelenlévők a minden bizonnyal a „leghevesebb finn” címre is igényt tartó rendezőt, aki a sajtó képviselői előtt is hozta a formáját. Miután megdicsérte az Operaház épületét, több oldalról odaszúrt a dalszínháznak. Mint mondta: sem a hanyagságáról híres Olaszországban, sem pedig a szintén nemtörődömségéről ismert Oroszországban nem tapasztalt akkora fejetlenséget, mint itt, Budapesten. Felrótta azt is, hogy nem a megbeszélt időben kezdhette el a mai próbát, és a jelmezekkel sincs megelégedve, amire nem az előre megbeszélt büdzsé áll rendelkezésre. 
56

56

Mi mindenesetre reméljük, hogy a jövőheti bemutatóig rendeződnek a darab körül felmerült anomáliák, már csak azért is, mert ugyanazon az estén kerül bemutatásra a Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján íródott azonos című darab is. Varga Judit első operáját ugyancsak Kiljunen viszi színre. A rendező elgondolása nyomán közös színházi keretbe kerül a két metaforikus történetet: a szemünk előtt fog felépülni és „szétesni” a színpadon látható díszlet. „A darab végén lebontunk minden falat, így a mű egy közel üres térben, a szerelem csupaszságát szimbolizálva fejeződik be” – fogalmaz. Az emblematikus Makk Károly-film alapján készült opera házaspárját Fodor Gabriella és László Boldizsár, az öregasszonyt Balatoni Éva alakítja.

A Szerelem a Magyar Állami Operaház és az 1956-os Emlékbizottság meghívásos pályázatának díjnyertes alkotása, melynek kapcsán Schmidt Mária, az Emlékbizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Opera példát mutat: ha a legnagyobb nemzeti kulturális intézmények maguk is felidézik a forradalmat, az jelentőséggel bír minden ember és a kisebb kulturális szervezetek, intézmények számára is. Nagy dolognak, fontos ügynek tartom, hogy a hatvanadik évfordulón művészeti alkotások születnek 1956-ról. Balog Zoltán miniszter úr ezért is kezdeményezte, hogy szülessen '56 tematikájához kapcsolódó kortárs opera.” A két opera egy estén összesen négy alkalommal látható az Operaházban.

Az Opera állami intézményként komoly figyelmet összpontosít az 1956-os forradalom eszmeiségének szentelt és a történelmi esemény tiszteletére szervezett eseménysorozatra. Számos programjának partnere, az 1956-os Emlékbizottság nemcsak szellemi háttérként nyújtott fontos segítséget, de a számos produkciók finanszírozását is vállalta.

A további programokról tájékozódjon az Operaház honlapjáról ide kattintva.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.