Zenés színház

Néma musical

2011.07.21. 08:16
Ajánlom
A veszprémi Pannon Várszínház Ének az esőben-je könnyed, nyáresti szórakozásként indul, de a filmtörténet fordulópontját és a 20-as évek mozijának csillogó világát csak nagyon szegényes látvánnyal és játékkal sikerül visszaadni. Itt nincs se csillogás, se eső.

A 25 év után újra magyar színpadra kerülő musicalfilm-adaptációt májusban mutatták be Veszprémben Vándorfi László rendezésében és Bárány László új fordításában. A Budapesti Nyári Fesztivál keretében a Városmajori Színpadon a budapesti közönség is újranézhette és hallhatta élőben a film méltán világhírű jeleneteit és dalait. Azaz újranézhette volna.

A színpadkép első ránézésre is kétségbeejtő: sem az amerikai álom hangulatát, sem egy nagy filmstúdió izgalmas forgatagát nem tükrözi. A társulat a díszlet egy részét (kamerák, sínek) a Mafilm Zrt.-től kapta, melyet jobb híján Kovács Yvette Alida díszlettervező kvázi-vízfestékkel elkészített, amatőrbe hajló filmplakátokkal és rajzokkal egészít ki a Városmajori Színpad barna deszkafalára tűzve, a háttérben pedig a kabaré színpadvilágát idéző díszes oszlopok közé vörös bársony- és aranyfüggönyt tervez - utóbbiról sem a pompa és elegancia ugrik be. Sajnos az egész előadás alatt le kell mondani arról a kívánt illúzióról, hogy pár órára bepillanthatunk Hollywood kulisszatitkaiba, mivel olyan, mintha eleve csak a kulisszák Patyomkin-falai mögé látnánk, és sose azok elé.

Az előadás felütése lendületes, bár Dora, a konferanszié (Kiss Barbara) a sztárok felvonulását kommentáló, affektáló beszéde már sugallja a későbbi színpadi játék arányérzékét. A Don Lockwoodot játszó Zayzon Csaba - egy kissé merev, inkább csak derékból mozgó testtartással és technikával - a táncos betéteket sikerrel oldja meg, de az előadás alatt természetellenes módon játszik rá egy búgó hangú, édeskés, kissé unalmas hősszerelmesre. A Singing in the rain - magyar fordításban a bicegő "Táncol velem az eső" - jelenetét visszafogott eleganciával és energiákkal adja elő, amelynek erőtlensége nem csak Zayzon és Bóbis László koreográfus hibája. Komolyan azt gondolom, még ha nem túl absztrakt befogadói hozzáállás is, hogy az Ének az esőben tánca eső vagy legalább egy minimális víz nélkül, nagyjából értelmetlen. Ezzel szemben Egyed Brigitta Cosmo Brownja, alacsony, gyermeki termete ellenére férfiasabb, sármosabb szerepet formál, mint a híres filmsztárt alakító Zayzon. A férfiruhába bújt színésznő fiús, rövid hajával, könnyed, gördülékeny mozgásával mindenkit megtéveszt, és többek közt ezzel egyértelműen a legjobb (férfi)alakítást nyújtja. Zayzonnal és a beszédtanárral kiegészülő hármasuk az egész előadás csúcspontja, amikor jócskán megkésve először érezzük, hogy gondosan begyakorolt tánckoreográfiát látunk. Stefancsik Annamária Kathy Seldenje kedves, bájos, különösebb feltűnések és meglepetések nélkül, míg a visongó hangú Lina Lemon ünnepelt színésznőt játszó Kovács Ágnes Magdolna egy teljes félreértés okán az amúgy valóban idegesítő, de mégis elviselhető szerepből ostoba, harsogóan túljátszott, idétlenül pattogó dívát csinál, ami leginkább csak a kabarés hátteréhez illik.

Az előadás egyetlen, valóban ironikus és a társulat egésze által ügyesen megoldott trükkje, az maga a némafilmes vetítés. A Párbajozó lovag fekete-fehéren tátogó, feliratozott, később beszélő, kosztümös szereplőivel pontosan elkapott gegeket tartalmaznak, és a hollywoodi sztárság allűrjeit és manírját figurázó szövegei humorosan működnek az irónia mentén. S ezzel az előadás szomorú módon épp azt igazolja, hogy a filmből ezúttal nem vált színpadi mű, a film önnön műfajára való rákérdezés nem bírta ki az átdolgozást, és a némafilmből nem csinált hangosfilmet, csupán a két dimenzió mellé egy harmadikat erőltetett.

2011. július 14. 20:00 - Városmajori Szabadtéri Színpad

Ének az esőben - Pannon Várszínház

Szerző: Betty Comden, Adolph Green, Herb Brown, Nacio, Arthur Freed, Tommy Steele

Fordította: Bárány Ferenc

Rendező: Vándorfi László

Koreográfus: Bóbis László

Jelmeztervező: Justin Júlia

Díszlettervező: Kovács Yvette Alida

 

Szereposztás

Dora Bailey: Kiss Barbara

Don Lockwood: Zayzon Csaba

Cosmo Brown: Egyed Brigitta

Kathy Selden: Stefancsik Annamária

Lina Lemont: Kovács Ágnes Magdolna

Dexter: Koscsisák András

Km.: Nagy Barbara, Bánfi Kata, Soós Melinda, Telegdi Kamilla, Molnár Rita, Molnár Ervin, Varga András, Szelle Dávid, Radvánszki Szabolcs, Kékesi Gábor, Lenchés Márton

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.
Zenés színház ajánló

Az Esterházy-kihívás

A Fuharosok sejtelmes történetéből írt monokoncert-operát Vajda Gergely. A tavaly bemutatott mű a Liszt Ünnepen – a Forte Társulat közreműködésével – Molnár Anna operaénekes és négy színész játékával elevenedik meg. De mire kellenek a labdák és a talicskák? Erről is olvashatnak a kultura.hu oldalán megjelent páros interjúban.
Zenés színház magazin

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.