Zenés színház

Nemcsak Kodály lenne idén 125 éves

2007.07.05. 00:00
Ajánlom
2007. július 5-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszakos hallgatóinak előadásában csendülnek fel Kálmán Imre népszerű operett-részletei. A Fesztivál Színházban megrendezett koncerten a Zeneakadémia a világhírű zeneszerző születésének 125. évfordulójára emlékezik.

125 éve született Kálmán Imre számos népszerű operettel örvendeztette meg a hazai és a külföldi közönséget, híres dallamait világszerte dúdolják a műfaj kedvelői. A Zeneakadémia ének szakos hallgatói a zeneszerző születésének évfordulóján ezeket az örökzöld operett-részleteket éneklik a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában július 5-én.

"Kálmán Imre operettjeinek világa hungarikum, sőt – egy újabban meghonosodott kifejezéssel élve – monarchikum. Többet mond az Osztrák-Magyar Monarchiáról, mint amit a történetírás erről a különös, abszurd, és mégis működő államformáról, korszakról el tudott mondani. Nekünk, "zeneakadémistáknak" Kálmán Imre kedves. Egyazon alma materből származunk. Szeretnénk ezt a tanévet az ő muzsikájával befejezni." - mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

(2007. július 5. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Túl az Óperencián… - az egykori zeneakadémista Kálmán Imre a mai zeneakadémisták előadásában; km.: Szekeres László (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.