Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

2022.05.27. 16:05
Ajánlom
Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.

A zenés színházi területen elismert Music Theater Now nevű szervezet 2021-ben a világ minden tájáról vizsgált számos zenés színházi produkciót, kortárs operától a legújabb kísérleti műfajokig. A nemzetközi zsűri a járványhelyzet gyengülésével

34 ország 147 előadásából hat olyan produkciót választott ki, amelyek túlmutatnak az aktuális trendeken, és új irányokat határoznak meg,

vagy különleges közelítésmóddal állítanak színpadra zenés művet.

A 6 legjobb előadás egyikeként a Soharóza kórus Az ügy című catwalk koncertjét is díjazták. A kísérleti kórus mellett egyre inkább zenés színházi társulásként definiált Soharóza tagjai a rotterdami O. Festival for Opera. Music. Theatre. nevű fesztiválon vehették át az elismerést. Az MTNow Meeting 2022 gáláját követően a fesztivál közönsége kétszer láthatta legújabb, Dalok a kamrából című előadásukat is.

„Hatalmas megtiszteltetés ez a számunkra, az elismerés mellett a nemzetközi figyelem miatt is.

A hazai közönség támogatása és lelkesedése, a rengeteg pozitív kritika után egy ilyen díj azt jelzi, hogy a határokon túl is van érdeklődés az előadásaink iránt.

Ez a szeptemberben debütáló Keleti Blokk című, a kommunista-szocialista korszakot feldolgozó új catwalk koncertünk szempontjából különösen fontos visszajelzés, ott kifejezetten szeretnénk a külföldi fellépésekre is fókuszálni.” – nyilatkozta Halas Dóra és Nagy Fruzsina, Az ügy rendezői.

Az előadás egy hivatal hétköznapjait jeleníti meg, amint a lakosok növekvő kétségbeeséssel próbálják elintézni az állam által előírt feladataikat, eleget téve a bürokrácia fojtogató feltételeinek. Ügyeikkel sorra váltják egymást a hazai hétköznapok jól ismert figurái, sokszor látott problémáiknak Nagy Fruzsina extravagáns jelmezei adják a különleges hangsúlyt. Az ügyintézés káoszát az énekesek színes közlési módja teszi teljessé:

az ingatlanmogulok piti játszmázását szélsebes ritmusok, a vadak által okozott károk rendezését operába hajló áriázás egészíti ki.

És akkor még egy parkolási bírság befizetése sem történt meg...

A Soharózát vezető Halas Dóra és Nagy Fruzsina jelmeztervező 2016-ban kezdett közös munkába a Tabu kollekció c. előadás megalkotásával. Az extrém jelmezekbe bújó énekesek itt sokszínű zenei megoldások mentén vonultak fel, az így előálló műfajt ezért keresztelték közösen catwalk koncertnek. 2018-as közös előadásuk, Az ügy népzenei motívumokat használ fel a monoton hivatali ügyintézés kontrasztjaként, amelyeket Bartha Márk elektronikus alapjai és Fekete Ádám szövegátiratai emelnek mai kontextusba.

Az ügy című catwalk koncertet legközelebb május 30-án, 31-én és június 1-jén láthatja a hazai közönség a Trafó színpadán.

A produkcióhoz tartozó Facebook-esemény ide kattintva érhető el.

Fejléckép: Jelenet Az ügy című előadásból (fotó/forrás: Németh Melinda / Soharóza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Zenés színház interjú

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

A balettkar oszlopos tagjaként Kapitány Dorottya az elmúlt években a Budapesti Operettszínház csaknem összes darabjában látható volt, tavasszal pedig egészen új szerepben próbálhatta ki magát: a Jekyll és Hyde koreográfus-asszisztensi feladatait látta el. Az indulásról, a háttérben zajló folyamatokról és az új feladatkörről is beszélgettünk.
Zenés színház hír

Cser Krisztián, Szántó Andrea, Rácz Rita és Balázsi Gergő Ármin is a Magyar Állami Operaház kamaraművésze

Bár július folyamán még tartanak előadásokat, a Magyar Állami Operaház hagyományos évadzáró Csillagóra-gáláján kamaraművészi és más rangos díjakkal tüntette ki munkatársait.
Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.