Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

2022.05.27. 16:05
Ajánlom
Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.

A zenés színházi területen elismert Music Theater Now nevű szervezet 2021-ben a világ minden tájáról vizsgált számos zenés színházi produkciót, kortárs operától a legújabb kísérleti műfajokig. A nemzetközi zsűri a járványhelyzet gyengülésével

34 ország 147 előadásából hat olyan produkciót választott ki, amelyek túlmutatnak az aktuális trendeken, és új irányokat határoznak meg,

vagy különleges közelítésmóddal állítanak színpadra zenés művet.

A 6 legjobb előadás egyikeként a Soharóza kórus Az ügy című catwalk koncertjét is díjazták. A kísérleti kórus mellett egyre inkább zenés színházi társulásként definiált Soharóza tagjai a rotterdami O. Festival for Opera. Music. Theatre. nevű fesztiválon vehették át az elismerést. Az MTNow Meeting 2022 gáláját követően a fesztivál közönsége kétszer láthatta legújabb, Dalok a kamrából című előadásukat is.

„Hatalmas megtiszteltetés ez a számunkra, az elismerés mellett a nemzetközi figyelem miatt is.

A hazai közönség támogatása és lelkesedése, a rengeteg pozitív kritika után egy ilyen díj azt jelzi, hogy a határokon túl is van érdeklődés az előadásaink iránt.

Ez a szeptemberben debütáló Keleti Blokk című, a kommunista-szocialista korszakot feldolgozó új catwalk koncertünk szempontjából különösen fontos visszajelzés, ott kifejezetten szeretnénk a külföldi fellépésekre is fókuszálni.” – nyilatkozta Halas Dóra és Nagy Fruzsina, Az ügy rendezői.

Az előadás egy hivatal hétköznapjait jeleníti meg, amint a lakosok növekvő kétségbeeséssel próbálják elintézni az állam által előírt feladataikat, eleget téve a bürokrácia fojtogató feltételeinek. Ügyeikkel sorra váltják egymást a hazai hétköznapok jól ismert figurái, sokszor látott problémáiknak Nagy Fruzsina extravagáns jelmezei adják a különleges hangsúlyt. Az ügyintézés káoszát az énekesek színes közlési módja teszi teljessé:

az ingatlanmogulok piti játszmázását szélsebes ritmusok, a vadak által okozott károk rendezését operába hajló áriázás egészíti ki.

És akkor még egy parkolási bírság befizetése sem történt meg...

A Soharózát vezető Halas Dóra és Nagy Fruzsina jelmeztervező 2016-ban kezdett közös munkába a Tabu kollekció c. előadás megalkotásával. Az extrém jelmezekbe bújó énekesek itt sokszínű zenei megoldások mentén vonultak fel, az így előálló műfajt ezért keresztelték közösen catwalk koncertnek. 2018-as közös előadásuk, Az ügy népzenei motívumokat használ fel a monoton hivatali ügyintézés kontrasztjaként, amelyeket Bartha Márk elektronikus alapjai és Fekete Ádám szövegátiratai emelnek mai kontextusba.

Az ügy című catwalk koncertet legközelebb május 30-án, 31-én és június 1-jén láthatja a hazai közönség a Trafó színpadán.

A produkcióhoz tartozó Facebook-esemény ide kattintva érhető el.

Fejléckép: Jelenet Az ügy című előadásból (fotó/forrás: Németh Melinda / Soharóza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.