Zenés színház

„Nincs bennem semmi érdekes, csak véletlenül John Malkovich-nak hívnak”

Interjú John Malkovich-csal
2018.05.31. 23:00
Ajánlom
A világhírű, amerikai színész pár nappal ezelőtt harmadjára járt Budapesten, ezúttal a Report on the Blind című, komolyzenét és színházat elegyítő előadásával. A fellépés napjának délutánján beszélgethettünk John Malkovich-csal.

A legtöbb színész belemegy szerepeit firtató kérdez-felelek játékba, és rutinosan dobálja a közhelyeket az inspirációkról, színészi kihívásokról, arról, milyen érzés más bőrébe bújni. John Malkovich nem ilyen – ő azt állítja, a világon semmi érdekes nincs benne, ő csak végzi a dolgát, mint mindenki más. Eközben mégis ikonikus filmszerepek sorát tette le az asztalra, két Oscar-díjra jelölték, színházi és zenés darabjaival pedig a világon mindenhol lenyűgözi a közönségét. John Malkovich-csal budapesti fellépése előtt beszélgettünk.

A Műcsarnokban látható Sandro Miller Malkovich, Malkovich, Malkovich című fotókiállítása, a Magyar Nemzeti Galériában pedig hamarosan megnyílik Julien Rosefeldt Manifesto-ja, amit Cate Blanchett-tel készített. Ez egy új hollywoodi trend, hogy a sztárok a kortárs művészet felé fordulnak?

Nem tudom Cate Blanchett is így van-e ezzel, de én nem igazán töltök sok időt Hollywodban. Nem ismerem a hollywoodi trendeket, legalábbis remélem, hogy nem. 1992 óta dolgozom együtt Sandro Millerrel, de valamiért csak a mostani közös projektünk keltett nagy feltűnést. Mi is ez a Blanchett-féle Manifesto?

_DSC3472-222358.jpg

John Malkovich (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Manifesztumokat olvas fel különböző szerepekben és helyzetekben, Marx Kommunista kiáltványát, a dadaista kiáltványt, Lars von Trier Dogma-kiáltványát, ilyeneket. Készült belőle egy film, és most egy videóinstalláció.

Hm, erről eddig nem hallottam.

Pedig hasonló a Sandro Millerrel készült fotókiállításához. Ön is más, kiemelkedő alkotásokat idéz meg, csak épp fényképeken.

Ikonikus fotókat játszottunk újra, vagy legalábbis olyan fotókat, amelyeket Sandro Miller ikonikusnak ítélt meg. Minden, a képeken szereplő személyt én játszottam el, Andy Warholtól kezdve Marilyn Monroe-ig, Mick Jagertől Salvador Dalíig. Ez rengeteg felkészülést és rengeteg munkát igényelt, hiszen az eredeti kosztümöket, díszleteket, sminket, mindent újra kellett alkotnunk. Szerencsére Sandrónak remek csapata van, egészen kiváló volt például a sminkes, Randy Wilder, akivel végig együtt dolgoztam.

Színészként valószínűleg nem volt ismeretlen feladat más bőrébe bújni – ebben a projektben viszont pont az az érdekes, hogy akárkinek maszkírozták, nem szűnt meg Malkovich lenni. Az emberek is azért nézik meg a képeket, hogy Malkovich-ot lássák különböző formákban.

Értem, amit mond, de nem értek vele egyet. Nem hiszem, hogy érdekes vagyok, és abban sem vagyok biztos, hogy bármi érdekes bennem. Az az igazság, hogy a munkáimnak általában nem sok köze van hozzám.

Soha nem értettem, miért érdeklődnek az emberek más emberek iránt, csak azért, mert ismertek.

_DSC3522-222413.jpg

John Malkovich (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Nem magamról beszélek, hanem általánosságban. Mármint, előfordulhat, hogy valamelyik sztár remek ember, remekül lehet beszélgetni vele, vagy épp vicces – de az is lehet, hogy igazából szörnyű figura, borzalmas alak. És mégis, amit csinál, az lenyűgöző, és az a legérdekesebb dolog benne.

A kiállítás címe mégsem véletlenül lett Malkovich, Malkovich, Malkovich.

Az elnevezés bizonyára A John Malkovich-menet című filmre utal. Ebben van egy jelenet, amiben mindenki Malkovich, a férfi és a nő, a pincér és az énekes, mindenki.

Nem sok színész van, aki még életében filmcímet ihletett.

Igazából fogalmam nincs, honnan jutottam Charlie Kauffman eszébe. De már akkor is viccesnek tartottam, amikor először hallottam a filmötletről.

Tehát akkor is A John Malkovich-menet lett volna a címe, ha nemet mond a szerepre?

Én legalábbis más címet adtam volna neki. Eredetileg én akartam rendezni a filmet, de nyilván nem ilyen címmel, ezért azt szerettem volna, ha egy másik színészről szól. Sean Penn-ről, William Shatnerről, vagy bárki másról.

_DSC3450-222348.jpg

John Malkovich (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Állítólag egy stúdióvezető ki is akadt, hogy mi a francért nem lehet ’A Tom Cruise-menet’.

Én is ezt kérdeztem, de Charlie nem akarta megváltoztatni, én pedig nem szerettem volna egy, A John Malkovich-menet című filmet rendezni, vagy producerként részt venni az elkészültében. Aztán Francis Ford Coppola felhívott és megkérdezte, lenne-e kedvem találkozni Spike Jonze-zal, egy fiatal rendezővel. Párizsban futottunk össze, addigra pedig Steve Golin Propaganda Films nevű produkciós cégétől sikerült pénzt is szereznie a forgatáshoz. Azt hiszem John Cusack csatlakozott először a produkcióhoz, aztán jött Cameron Diaz, majd Keener és a többiek. De addigra ez már egy jól ismert forgatókönyvként keringett Hollywoodban – amikor pedig véletlenül arra jártam, mindig odajött hozzám valaki, hogy miért nem csinálom meg A John Malkovich-menetet. De mint mondtam, nem rajtam múlt, szívesen megrendeztem volna más címmel. Charlie-nak és Spike-nak viszont velem ellentétben nagyon pontos elképzelése volt a filmről.

Sok filmrajongónak talán még mindig ez a film ugrik be a nevéről. Az ön számára is különleges maradt a mozi, vagy ez is csak egy munka, ahol véletlenül magát alakította? Vagy legalábbis egy változatát.

Inkább az utóbbit mondanám. Szerinte a legfontosabb dolog A John Malkovich-menetben, hogy elindította Spike Jonze és Charlie Kauffman pályáját, és a szélesebb közönség megismerhette a nevüket. Nekem ennyi bőven elég. Fantasztikusan tehetségesnek tartom mindkettejüket, és szerintem azóta sokkal nagyobb és jobb dolgokat is készítettek.

A filmben bemutatott élete mutat bármi rokonságot a valósággal? Előfordult például, hogy olyan filmekkel kapcsolatban szólítják meg, amiben nem is szerepelt?

A fikció néha valóságosabb, mint a valóság.

_DSC3494-222411.jpg

John Malkovich (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Igazából soha nem találkoztam Charlie-val, szóval nem igazán tudott rólam semmit, amikor megírta a forgatókönyvet. Talán elolvasott pár velem készült interjút, nem tudom, soha nem kérdeztem. A Casanova Variations író-rendezőjének egyébként hasonló ötlete volt – ez egy kisebb film, amit pár éve csináltam. Körbeturnéztuk a világot egy klasszikus zene-színház-opera hibriddel, szóval vele Kaufmannal ellentétben sok időt töltöttem, zenészekkel, színészekkel, énekesekkel kiegészülve. Később az előadásból forgatókönyvet írt, ebből készült a film – amiben állítólag szintén John Malkovich-ot alakítottam.

Ezek szerint akkor is csak színészkedik, amikor önmagát játssza. Volt olyan szerepe ahol valójában kitárulkozott, nem csak színészkedett?

Nem.

A Sandro Miller-kiállítás és néhány egyéb munkája miatt pedig nekem úgy tűnik, mintha azzal kísérletezne, mennyire öné még a saját neve, és mennyire a produkcióké, vagy épp a nézőké. Többek között erről szólt A John Malkovich-menet is.

Ez kevésbé szándék kérdése, inkább egyszerűen ez a helyzet. Ez a valóság. Adott valaki, akit John Malkovich-nak hívnak – de én ismerek egy másik John Malkovich-ot, az unokatestvéremet. Ráadásul ugyanabból a kisvárosból származunk. Szóval John Malkovich-nak hívnak, de ez számomra nem igazán jelent semmit. Egyszerű, dolgozó ember vagyok, mint bárki más. Eszembe jut egy történet. Még 1986-ban Miamiban forgattunk egy filmet, nekem pedig egész nap a medencébe kellett belepotyognom, aztán kimászni onnan, parókát cserélni, öltönyt cserélni, majd ismét beleesni a medencébe, átöltözni, és így tovább legalább nyolc-tíz órán keresztül. Az egészet egy idősek otthonában vettük fel Miami Beach-en, ahol főleg zsidó származású nyugdíjasok laknak. Szóval miután körülbelül negyvenedjére estem bele a medencébe, majd mentem tovább átöltözni, egy ottani, körülbelül 70-80 éves zsidó bácsi megállított: „Jól látom, fiatalember, maga előadóművészként valóban vásárra viszi a bőrét a showbizniszért?” Én pedig teljesen padlót fogtam, mivel azt gondoltam, pontosan, ez teljes mértékben leírja az életemet. Ha nem is mindig ugyanarról a munkáról van szó, hiszen lehet, hogy rendezek valamit, vagy a produceri feladatokért felelek, de ezzel együtt is csak egy munkás vagyok, aki a történetmesélés különböző formáin dolgozik.   

Nem is izgatja, hogy a közönsége mit gondol magáról?

Nem aggódok azon, hogy az emberek Vicomte de Valmont-nak látnak, vagy azt hiszik, én vagyok Lennie az Egerek és emberekből, esetleg az maradt meg nekik, hogy Gustave Klimtet játszom.

Nem igazán érdekel, nem üldögélek otthon saját magamon töprengve.

Egyáltalán nem vagyok érdekes alany önmagam számára. Persze lehet, hogy másnak igen, de szerintem akkor sem önmagamért, hanem azért, amit csinálok.

_DSC3488-222405.jpg

John Malkovich (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Az sem zavarja, ha a művészeti előadásra érkező közönség egy része a rosszfiút akarja látni a Con Airből, vagy Athost A vasállarcosból?

Egyáltalán nem – legalább eljönnek. Most járok harmadjára Budapesten, minden alkalom különböző produkciókkal jöttem. Először egy Jack Unterwager nevű osztrák újságírót, írót, sorozatgyilkost játszottam a Vígszínházban, aztán pedig egy Kadhafi-Szaddám Huszein-szerű őrült figurát a Just Call Me God című előadásomban. A mostani produkció ismét különbözik az előzőektől. Az előadás csak egy kis részében szerepelek, egy argentin író, Ernest Sabato művének, az On Heroes and Tombs-nak egy apró, Report on the Blind című részét adaptáltuk színpadra. Az írás egy olyan figuráról szól, aki azt hiszi, a vakok irányítják a világot. Úgy gondolja, világ életében üldözték a vakok, mert rájött egy nagy, sötét titokra. Bizonyos szinten az összeesküvés-elméletekről szól az egész, hogy meddig vagyunk képesek hinni valami abszurd és lehetetlen dologban.  

Azt olvashattuk, hogy egy erdélyi doktorandusz adta az ihletet az előadáshoz.

Nagyon régen történt, még 15-20 évvel ezelőtt. Kaptam egy levelet egy erdélyi hölgytől, aki a doktori disszertációján dolgozott, és ehhez kapcsolódóan szeretett volna interjút készíteni velem. Személyesen soha nem találkoztunk, de leveleztünk és két-háromszor sikerült beszélnünk is egymással. Hihetetlenül okosnak és humorosnak találtam. Nem tudom, mit tudott a beszélgetéseinkből használni a dolgozatához, de köszönetképpen elküldte nekem az On Heroes and Tombs című könyvet, mert azt gondolta, érdekelhet Sabato írása. Igaza volt, el is kezdtem dolgozni egy adaptáción – eredetileg filmet szerettem volna készíteni belőle, de nem igazán keltette fel az ötlet az emberek érdeklődését. Amikor egy orosz zongorista megkeresett azzal, hogy elő szeretné adni Schnittke egy szerzeményét zenekari kísérettel, ismét eszembe jutott az írás. Arra gondoltam, egy nagyon limitált adaptáció, a könyv Report on the Blind fejezete tökéletesen passzolna Schnittke-hez. Gyönyörű, nagyon egyedi darabról van szó, ami annyira összeillik Sabato művével, mintha egymásnak írták volna őket.

Sabato könyve több mint harminc éves. Miért gondolta, hogy még ma is aktuális lehet?

Mert azt hiszem, az emberek ma jobban hisznek az összeesküvés-elméletekben, mint valaha.

_DSC3548-222423.jpg

John Malkovich (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Minden ember áldozatnak érzi magát – úgy tűnik, mintha ma több áldozat lenne, mint a Holokauszt idején. Mindenki úgy gondolja, hogy más a hibás a nyomorúságaiért, senki nem felelős önmagáért. Az emberek azt hiszik, nincs kontrolljuk maguk felett, mert valamiféle sötét, rosszindulatú erő irányítja a sorsukat. Persze még ez is előfordulhat, nem tudom. De abban biztos vagyok, hogy ebben az internet is szerepet játszik. Egyre többen és többen hisznek az álhírekben, összeesküvésekben, mert az internet bármit könnyen bead nekünk, és az információ másodpercek alatt elterjed az egész világon. Nemrég a feleségemmel beszéltem, ő említette, hogy a gyerekrablás a Walmartban, amiről én még csak nem is hallottam, csupán egy közösségi médiás hoax volt. Én úgy gondolom, maga a közösségi média egy hoax. A figurám a Report on the Blindban saját meggyőződését teljesen igaznak véli. Rögeszméje van, de egy meglehetősen lusta rögeszméje, mivel ő maga is lusta, gyáva és gyerekes – így válik paranoiássá. Úgy érzem, soha nem volt aktuálisabb a darab.

Milyen előadásokra készül a közeljövőben? Láthatjuk még Budapesten?

Lehetséges, én legalábbis továbbra is szívesen jövök. A zongoristánkkal jelenleg is dolgozunk valamin, de nem szeretném előre lelőni, hogy min. Tovább folytatjuk a Report on the Blind előadást, és lehetséges, hogy a Just Call Me Godhoz is visszatérünk, valamint a The Music Critic-hez, amit idén Európában több helyen is előadtam már. Pár hét múlva kezdek forgatni egy BBC-s sorozatot, a következő néhány hónapom ezzel telik majd. Aztán lehetséges, hogy másfél év után végre bemutathatom egy darabomat a West Enden. Jövő nyáron pedig egy amerikai író, David Mamet egyik darabjában játszom, szintén Londonban. Ami a zenei előadásokat illeti, ötleteim továbbra is akadnak bőven.

_DSC3563-222423.jpg

A júniusi lapszám egyik különleges darabja (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

John Malkovich még Meryl Streeppé is képes átváltozni

Kapcsolódó

John Malkovich még Meryl Streeppé is képes átváltozni

Dalí, Che Guevara vagy Sztravinszkij - Malkovich talán csak ikerkislánynak álcázva nem téveszti meg elsőre a nézőt. Sandro Miller fotográfus a hollywoodi sztárral szövetkezve játszott újra egy sor ikonikus fotót, amelyeket március 1-től megtekinthetünk a Műcsarnokban. Galéria!

John Malkovich: Amikor nem a rosszfiút játszottam, senkit sem érdekelt

John Malkovich: Amikor nem a rosszfiút játszottam, senkit sem érdekelt

A március 31-én kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztiválon öt év után újra láthatjuk John Malkovich-ot, aki ismét negatív hőst alakít: Satur Diman Cha fiktív diktátort. Az amerikai színész a Just Call Me God amszterdami előadása előtt adott exkluzív interjút lapunknak a Concertgebouwban.

Erdélyi doktorandusz ötletén alapul Malkovich budapesti estje

Erdélyi doktorandusz ötletén alapul Malkovich budapesti estje

25 éve, egy erdélyi doktorandusztól kapta önálló estjének ötletét John Malkovich. A hollywoodi színész Ernesto Sabato On Heroes and Tombs című regényét dolgozta fel, melyet május 23-án Budapesten, Report on the Blind című előadásában mutat be a hazai közönségnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.
Zenés színház gyász

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.
Zenés színház ajánló

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Zenés színház interjú

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.
Zenés színház gyász

71 évesen elhunyt Maria Ewing operaénekes

1997-ben vonult vissza a színpadtól, de önálló esteken később is fellépet. Január 9-én, 71 éves korában hunyt el detroiti otthonában – számolt be róla a BBC.