Zenés színház

Nyári kalandok az Operettszínházzal

2017.06.22. 09:54
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház közönsége jól tudja, hogy ebben a színházban nyáron sem áll meg az élet, hiszen a művészek a kőszínházi évad végétől szeptemberig számos meghívásnak tesznek eleget hazánkban és külföldön egyaránt. És hogy idén nyáron merre találkozhatnak a társulattal? 16 helyszínen, 104 előadással készülnek szerte az országban és a határainkon túl is.

A Marica grófnő csapata jelenleg Izraelben van, hogy idén is ízelítőt adjanak a helyieknek a szerte a világon nagy népszerűségnek örvendő, hivatalosan is hungarikumnak számító operett műfajból. Kálmán Imre egyik legnépszerűbb művét, a Marica grófnő romantikus, ám viharos történetét adják elő Tel-Aviv közönsége előtt összesen nyolc alkalommal, KERO rendezésében. Az előadás szereplői – ahogyan mindig –

most is azzal kedveskednek a vendéglátó ország nézőinek, hogy elsajátítottak néhány mondatot a közönség anyanyelvén,

így a slágerekkel teli operett részben héberül csendül majd fel.

Szendy Szilvi és Peller Károly a Marica grófnő című előadásban

Szendy Szilvi és Peller Károly a Marica grófnő című előadásban (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Folytatódik A Szépség és a Szörnyeteg turné is, ezúttal Graz, Drezda és Linz közönsége előtt hangzanak majd el az Operettszínház legnagyobb sikerű musicaljének dalai, amelyek az elmúlt 7 évben több mint egymillió néző szívét hódították meg Németország és Ausztria területén. Grazban június 28. és július 9. között tizenöt, Drezdában július 13-ától 30-áig huszonkettő, Linzben augusztus 2. és 20. között huszonhárom alkalommal győzedelmeskedik a belső szépség és a szerelem. A víg özvegy című operett pedig július elején a csodálatos palazzóiról és pezsgő kulturális életéről nevezetes kikötővárosba, Triesztbe látogat, ahol 5-én egy nagyszabású operett gálát adnak, majd július 7. és 9. között négy előadás erejéig a híres Politeama Rosetti ad otthont Glavári Hanna és Daniló gróf fordulatos szerelmi történetének Szabó Máté rendezésében.

Ezt követően a Daniel Keyes világhírű regénye alapján készült, Virágot Algernonnak című musical csapata Salgótarjánba érkezik június 30-án. A szellemileg visszamaradott Charlie Gordon és barátja, Algernon megható története többek között Kerényi Miklós Máté, Szabó P. Szilveszter, Nádasi Veronika és Gömöri András Máté előadásában elevenedik meg.

Július 1-jén A régi nyár című operett vendégeskedik a makói Hagymaházban. Lajtai Lajos és Békeffi István eredetileg Fedák Sárinak írt darabjának középpontjában természetesen a szerelem áll, a főszerepben pedig a színház primadonnája, Kalocsai Zsuzsa látható, olyan partnerekkel, mint Oszvald Marika, Faragó András „Topy”, Gergely Róbert, és Kocsis Dénes. Az előadást a nyár folyamán még egy alkalommal láthatják, július 21-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szabadtéri színpada tűzi műsorára.

A Budapesti Operettszínház hosszú évek óta visszatérő vendég a Szegedi Szabadtéri Játékokon, idén sem lesz ez másként.

A Dóm téren először a tavaly júliusban bemutatott hollywoodi musicalsiker, az Ének az esőbenre várják az érdeklődőket. Don Lockwood, Lina Lamont, Kathy Selden és a többiek története július 14-én, 15-én és 16-án, Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd társrendezésében, Lőcsei Jenő koreográfiájával elevenedik meg, Adorjáni Bálinttal, Kerényi Miklós Mátéval, Bordás Barbarával, Kékkovács Marával, Szulák Andreával, Szabó P. Szilveszterrel és Gálvölgyi Jánossal a főbb szerepekben. Ezt követően varázslatos párizsi forgatag fogadja majd a nézőket A Notre Dame-i toronyőr előadásain: az Oscar-díjas szerzők, Alan Menken, StephenSchwartz és Peter Parnell musicalje a világ számos országa után hazánkba is megérkezik a Dóm téri fesztivál és a Budapesti Operettszínház koprodukciójaként. A vágyakról, hősiességről és egymás elfogadásáról szóló, szívszorító történetet KERO rendezésében láthatják augusztus 11-én, 12-én és 13-án, valamint 18-án, 19-én és 20-án., a címszereplő Quasimodot Veréb Tamás alakítja, mellette a főbb szerepekben Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter és Kocsis Dénes látható. A Notre Dame-i toronyőr szegedi időpontjaira már csak korlátozott számban kaphatók jegyek, azonban az előadást szeptember 22-étől a Budapesti Operettszínház Nagyszínpadán láthatják.

Veréb Tamás A Notre Dame-i toronyőr című előadásban

Veréb Tamás A Notre Dame-i toronyőr című előadásban (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Július 28-án és 29-én két este erejéig Madrid vérpezsdítően kaotikus világa kel életre a debreceni Nagyerdő szívében. A Pedro Almodóvar díjnyertes filmje nyomán készült zenés játék, a Nők az idegösszeomlás szélén az ország keleti felében borzolja a kedélyeket Peller Anna főszereplésével, aki röviddel ezután már a nyugati határszélen fekvő, festői szépségű Fertőrákos különleges játszóhelyén, a Barlangszínházban is feltűnik. A fertőrákosi programban ugyanis idén a színház két produkcióval is szerepel: augusztus 4-én és 5-én a Szabó Magda generációkat elbűvölő klasszikusa alapján készült musicel, az Abigél, majd a talpraesett „vazsmegyei” lovászfiú, Mágnás Miska története kerül színre. További érdekesség, hogy a Somogyi Szilárd rendezésében látható Abigélt – amelynek filmváltozata a mai napig töretlen siker – még sosem játszották szabadtéri színpadon.

Hatodik esztendeje annak, hogy a Budapesti Operettszínház társulata minden nyáron ellátogat Baja városába, hogy A Csodálatos Baja programsorozat keretében lenyűgöző operett és musical produkcióival örvendeztesse meg a Szentháromság tér hűséges közönségét. A musicalek közül az elmúlt években a legnagyobb sikerdarabokat élvezhették a nézők a Sugovica partján, idén pedig Best of Musical – Csúcsslágerek Baján címmel egy káprázatos gálaesttel várják a műfaj szerelmeseit. Részleteket hallhatnak többek között a Elisabeth, Mozart!, Rudolf, Rómeó és Júlia, Ének az esőben, West Side Story, Cabaret című előadásokból is. A dalokat előadják: Janza Kata, Szulák Andrea, Peller Anna, Nádasi Veronika, Katona Klaudia, Mészáros Árpád Zsolt, Sasvári Sándor, Serbán Attila, György Rózsa Sándor és Laki Péter. Az operett műfaj rajongóinak pedig a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb művét, a Mágnás Miskát ajánlják, amely Fertőrákos után augusztus 25-én és 26-án Bajára is megérkezik! A mulattató történetet Szirmai Albert és Gábor Andor örökzöld dalai teszik teljessé, olyan ismert slágerekkel, mint A nő szívét ki ismeri, Úgy szeretnék boldog lenni vagy a Cintányéros cudar világ, a címszerepben Peller Károly látható, tenyeres-talpas kedvesét pedig a színház sztárja, Peller Anna alakítja.

Peller Károly és Peller Anna a Mágnás Miska című előadásban

Peller Károly és Peller Anna a Mágnás Miska című előadásban (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Augusztus 20-án minden idők legtöbbet játszott operettje, A Csárdáskirálynő érkezik a Kolozsvári Magyar Napokra. A fesztivál főtéri nagyszínpadának záró programjaként megvalósuló ünnepi előadásra több (tíz)ezer embert várnak a szervezők.

Operett gálával több helyszínen is szerepelnek az Operettszínház művészei a nyár folyamán.

Augusztusban immár ötödik alkalommal csendülnek fel varázslatos operett dallamok a Budai Vár Oroszlános Udvarában. A jubileumi esemény különlegessége, hogy idén a Budapesti Operettszínház mellett két másik, nemzeti előadó-művészeti társulat részvételével a Budavári Palotakoncertek egy négynapos fesztivállá nőtte ki magát: augusztus 4-én és 5-én kerül sor Sissi nyomában című, nagyszabású operett koncertre. A legnagyobb operett slágereket és a legendás császárné alakjához köthető számokat a színház sztárjai - Fischl Mónika, Bordás Barbara, Lukács Anita, Lévai Enikő, Oszvald Marika, szendy Szilvi, Kardffy Aisha, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Kerényi Miklós Máté és Laki Péter – és vendégművészeink – Thomas Weinhappel, Fülöp-Gergely Tímea és Hanczár György – tolmácsolásában láthatják és hallhatják. A Budavári Palotakoncertekre szóló belépőiket megválthatják az Operettszínház jegypénztárában és szervezési irodájában, de az Interticket országos hálózatában is. Már hagyománnyá vált, hogy a társulat augusztus 20-án egy pazar gálaműsorral ünnepli az államalapítás ünnepét Hódmezővásárhelyen. Idén nemcsak operett, de musical válogatást is hallhatnak majd a nézők Somogyi Szilárd rendezésében.

A chicagói hercegnő

A chicagói hercegnő (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A vendégjátékok sorát ősz elején Münchenben a Béres Attila rendezte Kálmán operett, A chicagói hercegnő zárja, amely ebben az évben a POSZT versenyprogramjában is szerepel, és amelyet a német közönség összesen hat alkalommal láthat.

A Nyári kalandjok méltó lezárásaképp a Hódítások Évét a Nagymező utca legfergetegesebb bulijával, a Pesti Broadway Fesztivállal indítják szeptember 15-én és 16-án. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.