Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

2023.05.30. 09:45
Ajánlom
Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig a Mítosz & történelem évadot megkoronázó MítoszFeszt keretében Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet. Izgalmas fordulópont ez a művész életében, hangi érésével ugyanis bővül, gazdagodik a repertoárja, amelyben eddig barokk zeneszerzők legendás hősnői domináltak.

Az interjú eredetileg az Opera Magazin 2023. nyári számában jelent meg.

Jó adottságok, képességek, készségek birtokában, ilyen kifogástalan technikával lényegében bármit énekelhetett volna pályakezdő operaénekesként is. Miért éppen a barokkot választotta? Személyes érdeklődésből? Netán úgy érezte, hogy ez művészileg olyan hiányterület, amivel „muszáj” foglalkoznia? 

Nagyon kell szeretni a barokk zenét. A döntésemben annak idején ez a kötődés játszott meghatározó szerepet. Sokan énekelnek ma úgy ebből a korszakból, hogy nincs meg az a feltétlen odaadás, amit én érzek egy-egy mű, illetve e zenetörténeti periódus és stílus iránt. Kamaszként korán, 6 óra előtt kelve hallgattam a Bartók Rádióban a Notturnót, amiben rengeteg ilyen zene szólt.

A két nagy szerelem akkoriban a barokk és az impresszionizmus volt, ez a kör szélesedett ki a tanulmányaim során.

Rendszeresen jártam a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményébe is, ahol a kikért CD-ket fülessel hallgatva, partitúrával a kézben ismerkedtem a műfajokkal. Később adta magát a barokk, mesterkurzusokon vettem részt, versenyeket nyertem, aztán jöttek a különböző felkérések. Úgy alakult tehát, hogy az élet, a pálya efelé terelt.

Tavaly év végén, Rómában viszont egészen más szerepkörben, egy 20. századi remekműben lépett fel. Poulenc filozofikus, spirituális operája, A karmeliták párbeszédei kirándulás, kitérő volt a barokk világából?

Egyáltalán nem. Szeretném egyre inkább tudatosítani, hogy én nem barokkénekes vagyok. Specifikusan ugyan sokat foglalkozom ezekkel a művekkel, dolgozom a régizene képviselőivel, meghívásokat kapok erre a repertoárra, de ebben az évben például sokkal több Mozartot énekelek, mint barokk zenét. Poulencet semmiképp sem éreztem kirándulásnak, abszolút otthonosan mozogtam abban a zenei közegben is. Olyan szempontból volt kihívás, hogy

a Római Operaház egyike a legnagyobbaknak Európában; a zenekar is óriási, Poulenc hangszerelése sűrű, úgyhogy fel kellett nőni a feladathoz.

A visszajelzésekből az derült ki, hogy sikerült. Megérett rá a hangom. Lelkileg is megérintett a darab, Emma Dante rendezése csodálatos volt. Mostanában azon dolgozom, hogy a repertoárom romantikus operákkal bővüljön.

SszofiaraffayEratoWarnerClassics-165123.jpg

Baráth Emőke (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi / Erato)

Említette Mozartot. Itt, az Operaházban annak idején a Figaro házasságában debütált, a Don Giovanni és a Jiří Menzel-féle Così fan tutte után az Idomeneo Iliája lesz a negyedik Mozart-szerepe itthon...

Nem először éneklem; a 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vashegyi György vezényletével, nemzetközi énekesgárdával, koncertszerűen adtuk elő az Idomeneót a Müpában. Barbarina, Zerlina, Despina egyféle szerepkör volt; hasonló típusok, nem igazán mély és komplex karakterek. Ilia viszont nagyon összetett és drámai figura. Mozart meglehetősen vastag zenekari alapot komponált hozzá. Nem könnyű és nem is könnyed szerep. Ilia egy fiatal lány, de sorsában ott rejlik a tragikum.  

Barokk vonalon emlékezetes, műfajhatárokat feszegető, illetve műfajokat vegyítő előadás volt Purcell „semi-operája”, A tündérkirálynő, amelyet Almási-Tóth András film noir-stílusban rendezett meg. Az Idomeneóban most ismét együtt dolgoznak. Milyen a közös alkotói munka?

Mindkét előadás díszletét Sebastian Hannak tervezte. Ő egy önálló stílussal, jellegzetes kézjeggyel rendelkező, énekesbarát alkotó. Zeneileg ez fontos, hiszen egy minden szempontból hatékony, jó díszlet segíti a hang áramlását is.

A szerkezeti elgondolás és bizonyos látványelemek érzésem szerint felidézik majd A tündérkirálynő filmes világát.

A The Fairy Queen leginkább színészi kihívás volt számomra. Purcellnél nincs konkrét cselekmény, Almási-Tóth András írt köré egy történetet. Mindannyian élveztük a közös munkát; fantasztikus hangulatú előadás született, és e film noir-jelleghez remekül passzolt a csatolt jazz műfaja is. András felkészült rendező, aki nagyon türelmesen és rugalmasan dolgozik az énekesekkel. Sokat beszélgetünk az adott figuráról, és hagyja, hogy a saját ötleteinket is belevigyük, így a próbafolyamat során dolgozzuk ki a karakterünket. Az Idomeneo zenéje gyönyörű, a szerep is az, úgyhogy tényleg öröm foglalkozni vele.

BarathEIdomeneoBereczV-094422.jpg

Baráth Emőke Iliaként az Idomeneóban (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Tekintettel az eddigi repertoárjára, a barokk operáknak köszönhetően igencsak elmélyült a mítoszok, hősköltemények, eposzok világában. A számtalan legendás hősnő közül van olyan, aki különösen közel került Önhöz?

Ami legtöbbször megtalált, és pályám kezdete óta folyamatosan visszatért, az Eurüdiké alakja, Monteverdi, Gluck, mostanában pedig Haydn operáján keresztül. Minden mitológiai alak rendelkezik szimbolikával, jelképez valamit. Lehet, hogy valamiféle párhuzamot kellene találnom az életemben az ő sorsával?

Úgy érzem, most már érdemes volna még jobban utánanéznem, hogy feltárhassam Eurüdiké figurájának mélyrétegeit.

Kicsit már idegesített, hogy mindig ezt a karaktert kell énekelnem, aki bejön, szenved és meghal már a darab elején. Haydnnál azt éreztem, hogy nagyon jó énekelnivaló; azért is, mert nagyon nehéz, vagyis igazi kihívás. És Eurüdiké gyönyörűen hal meg nála. A sok mitologikus figura közül kifejezetten szeretem Monteverdi Odüsszeusz hazatérésében Minervát. Grandiózus karakter, ezáltal a számára komponált, drámaibb színekkel megtűzdelt zene is az. Lemezre vettem, koncerten énekeltem, és a jövő évben is fogom egy turné keretében.

Ritkaságok, különlegességek…?  

Számos Cavalli-mű, például az Elena, ami egy újrafelfedezett opera. De ilyen volt a L’Ipermestra is, amelynek a Glyndebourne Fesztivál keretében tartott újkori bemutatóján énekeltem.  

Poulenc kapcsán említette a repertoárnyitást. Mi most az irány?

Az Aranykor: Mítosz-koncerten adok ebből egy ízelítőt, ugyanis a két korai Mozart-operából, A pásztorkirályból és a Mitridatéból vett áriákon, Haydn Berenice-jelenetén, valamint Gluck Orpheusz és Eurüdikéjének részletén túl Rossini-áriákat is fogok énekelni. Úgy választottuk ki az esten elhangzó darabokat, hogy meg tudjam mutatni általuk a hangom jelenlegi képességeit, színeit, dimenzióit. És igen,

e törekvés része Rossini, a bel canto, a romantika felé történő nyitás.

Persze lassan, megfontoltan, vigyázva, és követve az intuíciót, hogy technikailag kényelmes, előadói szempontból színvonalas és hiteles legyen az, amit vállalok. Számomra a zene szent, olyan tiszta valóság, amelyet tényleg csak művészi alázattal, a tudásunk legjavával szabad és lehet művelni. Itt minden szónak, minden hangnak értelme van, amiért előadóként felelősséggel tartozom.

Fejléckép: Baráth Emőke (fotó/forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Zenés színház hír

Dubajban vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hét előadásos, kétprodukciós, összesen 244 művészt és munkatársat megmozgató túra az intézmény egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddigi legnagyszabásúbb bemutatkozása.
Zenés színház hír

Gyógyíthatatlan betegsége miatt vonul vissza Stephen Gould

A világhírű Wagner-tenor a korábbi tervekkel ellentétben már idén sem énekelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a fesztivál lezárultával pedig bejelentette, súlyos betegsége miatt visszavonul az énekesi pályától.