Zenés színház

Nyolc élő közvetítés látható jövőre az Uránia Metropolitan-közvetítéseiben

2024.04.30. 13:15
Ajánlom
Már elérhető az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján a Metropolitan Opera Live in HD közvetítéseinek 2024/25-ös programja. A népszerű közvetítéssorozat új évadában októbertől nyolc élő közvetítést láthatunk New Yorkból. Offenbach, Mozart, Beethoven, Puccini, Richard Strauss, Verdi és Rossini örökzöld művei mellett egy kortárs mű, Jeanine Tesori Grounded című operája is helyet kapott a programban. Új rendezésben kerül színre Verdi Aidája és Richard Strauss Saloméja. A közvetítések során olyan előadókkal találkozhatunk, mint Lise Davidsen, Angel Blue, Piotr Beczała, Peter Mattei, Quinn Kelsey, akik mellett magyar művészeket is üdvözölhetünk Kutasi Judit és Kálmán Péter személyében.

A Met-operaközvetítések 2024/25-ös évadát október 5-én Offenbach fantasztikus életműzáró operája, a Hoffmann meséi nyitja, remek szereposztásban és pazar díszletekkel. A főszerepet, az idős és megcsömörlött romantikus költőt a francia tenor, Benjamin Bernheim alakítja. Három egykori szerelmét Erin Morley, Pretty Yende és Clémentine Margaine énekli. Az előadást Marco Armiliato vezényli.

Október 19-én a sorozat három új produkciójának egyikét láthatjuk. A kétszeres Tony-díjas zeneszerző, Jeanine Tesori kifejezetten a Met számára írta Grounded című új operáját.

A kortárs mű Michael Mayer csúcstechnológiás, LED-képernyőket és légifelvételeket is használó rendezésében kerül színpadra, története pedig a 21. századi háború etikai és pszichológiai problémái körül forog.

Főhőse, Jess első vonalbeli vadászpilóta, aki váratlan terhessége miatt kikerül a pilótafülkéből, és a földre kényszerülve drónokkal osztja a halált. A főhőst Emily D'Angelo, az opera egyik lenyűgöző fiatal sztárja személyesíti meg. Az előadást a Metropolitan Opera főzeneigazgatója, Yannick Nézet-Séguin vezényli.

EmilyD_AngeloasJess_PhotoPaolaKudackiMetOpera-131007.jpg

Emily D'Angelo a Grounded főszerepében (Fotó/Forrás: Paola Kudacki / Metropolitan Opera)

Az évad kiemelkedő eseményei közé tartozik a norvég sztárszoprán, Lise Davidsen visszatérése – két előadásban is. Először november 23-án láthatjuk Puccini Tosca című operájában: Davidsen első alkalommal szerepel a szenvedélyes díva, Floria Tosca szerepében a Metben. Freddie De Tommaso tenor mint Cavaradossi tűnik fel, Quinn Kelsey bariton pedig (aki tavalyelőtt remek Rigoletto volt) a kegyetlen Scarpia rendőrfőnökként látható.

Az Urániában immár hagyomány, hogy karácsony körül minden évben levetítik A varázsfuvola 2006-os felvételét. Így lesz ez idén is, december 26-án láthatjuk Mozart remekművének legendássá vált, rövidített, ifjúsági előadását, amelyben Miklósa Erika énekli az Éj királynőjének szerepét. Ezzel az évad kínálata tulajdonképpen kilenc előadásra bővül.

Az új évben, január 25-én Verdi Aidájával folytatódik a sorozat Michael Mayer látványos új rendezésében. Külön öröm a magyar nézők számára, hogy

az előadásban újra láthatjuk a temesvári születésű mezzoszopránt, Kutasi Juditot, aki Verdi A végzet hatalma című dalművében az idén debütált a Metropolitan Operában.

Most Aida szerelmi riválisát és úrnőjét, Amneris egyiptomi hercegnőt alakítja olyan világsztárok mellett, mint Angel Blue, Piotr Beczała, Quinn Kelsey és Dmitrij Belosszelszkij.

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én láthatjuk Beethoven Fidelióját, a politikai önkény ellen küzdő Leonóra történetét. Lise Davidsen alakítja a darab főhősnőjét, aki férfinak öltözve megy a börtönbe férje után, hogy megmentse a zsarnokság karmaiból. Beethoven szabadsághimnuszát Jürgen Flimm rendező a jelenkorra adaptálva, modern környezetbe helyezte. Karmesterként a világhírű finn dirigens, Susanna Mälkki tér vissza a Metbe.

Két, Beaumarchais-vígjátékból készült klasszikus opera is része a programnak. A Figaro házassága, Mozart operája április 26-án látható élő közvetítésben, Michael Sumuel basszbaritonnal a címszerepben.  Az angol Richard Eyre rendezésében a XVIII. századi sevillai történet a 30-as évek díszletei közé kerül. Az előadásban az üstökösként feltűnt fiatal karmester, Joana Mallwitz debütál az operaházban.

AscenefromSalome_PhotoMonikaRittershaus-131257.jpg

Jelenet Claus Guth Saloméjából (Fotó/Forrás: Monika Rittershaus / Uránia Nemzeti Filmszínház)

Új produkcióként, húsz év után tér vissza a Met színpadára Richard Strauss Saloméja. Claus Guth, Európa egyik vezető operarendezője viktoriánus környezetbe helyezi a bibliai tárgyú opuszt. A május 17-i közvetítésen a dél-afrikai Elza van den Heever szoprán énekli a címszerepet, Salome hercegnőt, aki szerelmi bosszúból Jochanaan, azaz Keresztelő Szent János fejét követeli. Utóbbit az ünnepelt bariton, Peter Mattei személyesíti meg.

 Az évad utolsó operája a másik híres Beaumarchais-adaptáció, A sevillai borbély, Rossini pezsgő és fordulatos remekműve. Bartlett Sher immár közel két évtizedes rendezése május 31-én új szereposztásban, az olasz Giacomo Sagripanti vezényletével kerül színre.

Ebben találkozhatunk az évad másik magyar szereplőjével: Bartolo doktort Kálmán Péter énekli.

A darabban Rosinaként tér vissza a tavalyi év Carmenje, az orosz-kirgiz mezzoszoprán, Aigul Akhmetshina.

Valamennyi előadás angol és magyar felirattal látható.

A közvetítésekről részletes információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Jelenet A sevillai borbélyból (fotó/forrás: Marty Sohl / Metropolitan Opera)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.