Zenés színház

"Nyolc gyűrű mind fölött"

2013.07.15. 11:40
Ajánlom
Bár Wagner tetralógiájában és Tolkien mesefolyamában egyaránt elegendő egyetlen gyűrű a világ fölötti uralomhoz, a színpad világában rendszerint több kell belőle. Bayreuth-ban az idén nyolccal is készülnek.

A július 26-tól négy egymást követő estén látható Ring-ciklus új változatát Frank Castorf, a berlini Volksbühne híres rendezője állítja színpadra. Jóllehet a koncepciónak nem sarkalatos pontja, az előadásoknak mégis rendkívül fontos eleme a "főszereplő" kellékkel kapcsolatos előrelátás. Egyrészt a tárgynak feltétlenül jelentősnek kell látszania, így ha aranyból természetesen nem is készülhet, mindenképpen ragyogónak, figyelemfelkeltőnek kell lennie, hogy már a látvány is igazolja: ez az a tárgy, amely korlátlan hatalmat ad viselőjének, és amiért emberek, óriások és istenek küzdenek egymással. Másrészt érdemes pótlással is készülni, korábban ugyanis, mint a Bayreuthi Ünnepi Játékok hírlevele írja, előfordult, hogy a játék hevében Wotan túlzott lendülettel hajította oda Fasoltnak a gyűrűt, és az eltűnt a díszlet két szintje között, az óriásnak pedig a zsebéből kellett végül előhúznia a tartalék ékszert. Éppen ezért Castorf és csapata elfogadta a rendezőasszisztens arra vonatkozó javaslatát, hogy legalább nyolc azonos külsejű, de az adott szereplők, Alberich, Wotan, Fasolt, Fafner és Gunther kezére méretezett gyűrűt rendeljenek a produkcióhoz.

Emellett a tapsrend összeállítására is különös gondot fordítanak. A jó előadást követően felemelő, egy kevéssé élvezetes este után viszont inkább bosszantó procedúra koreográfiájának kidolgozása ugyanis egyáltalán nem egyszerű. Nagyon fontos, hogy a cselekmény kulcsfigurája legyen az, aki a tapsok csúcsán hajolhat meg, ennek a szereplőnek a kiléte azonban a tetralógia esetében nem minden operában egyértelmű. Míg a Siegfriedben a helyzet magától értetődik, A walkür esetében például a kérdés megválaszolása lényegesen bonyolultabb. Ezen kívül a tapsrendnek azt is segítenie kell, hogy az este sztárja, különösen akkor, ha debütál a Zöld Dombon, meghajláskor köszönthesse a közönséget. Mindennek zavartalan lebonyolítása a játékmester feladata.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.