Zenés színház

"Nyolc gyűrű mind fölött"

2013.07.15. 11:40
Ajánlom
Bár Wagner tetralógiájában és Tolkien mesefolyamában egyaránt elegendő egyetlen gyűrű a világ fölötti uralomhoz, a színpad világában rendszerint több kell belőle. Bayreuth-ban az idén nyolccal is készülnek.

A július 26-tól négy egymást követő estén látható Ring-ciklus új változatát Frank Castorf, a berlini Volksbühne híres rendezője állítja színpadra. Jóllehet a koncepciónak nem sarkalatos pontja, az előadásoknak mégis rendkívül fontos eleme a "főszereplő" kellékkel kapcsolatos előrelátás. Egyrészt a tárgynak feltétlenül jelentősnek kell látszania, így ha aranyból természetesen nem is készülhet, mindenképpen ragyogónak, figyelemfelkeltőnek kell lennie, hogy már a látvány is igazolja: ez az a tárgy, amely korlátlan hatalmat ad viselőjének, és amiért emberek, óriások és istenek küzdenek egymással. Másrészt érdemes pótlással is készülni, korábban ugyanis, mint a Bayreuthi Ünnepi Játékok hírlevele írja, előfordult, hogy a játék hevében Wotan túlzott lendülettel hajította oda Fasoltnak a gyűrűt, és az eltűnt a díszlet két szintje között, az óriásnak pedig a zsebéből kellett végül előhúznia a tartalék ékszert. Éppen ezért Castorf és csapata elfogadta a rendezőasszisztens arra vonatkozó javaslatát, hogy legalább nyolc azonos külsejű, de az adott szereplők, Alberich, Wotan, Fasolt, Fafner és Gunther kezére méretezett gyűrűt rendeljenek a produkcióhoz.

Emellett a tapsrend összeállítására is különös gondot fordítanak. A jó előadást követően felemelő, egy kevéssé élvezetes este után viszont inkább bosszantó procedúra koreográfiájának kidolgozása ugyanis egyáltalán nem egyszerű. Nagyon fontos, hogy a cselekmény kulcsfigurája legyen az, aki a tapsok csúcsán hajolhat meg, ennek a szereplőnek a kiléte azonban a tetralógia esetében nem minden operában egyértelmű. Míg a Siegfriedben a helyzet magától értetődik, A walkür esetében például a kérdés megválaszolása lényegesen bonyolultabb. Ezen kívül a tapsrendnek azt is segítenie kell, hogy az este sztárja, különösen akkor, ha debütál a Zöld Dombon, meghajláskor köszönthesse a közönséget. Mindennek zavartalan lebonyolítása a játékmester feladata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.