Zenés színház

"Nyolc gyűrű mind fölött"

2013.07.15. 11:40
Ajánlom
Bár Wagner tetralógiájában és Tolkien mesefolyamában egyaránt elegendő egyetlen gyűrű a világ fölötti uralomhoz, a színpad világában rendszerint több kell belőle. Bayreuth-ban az idén nyolccal is készülnek.

A július 26-tól négy egymást követő estén látható Ring-ciklus új változatát Frank Castorf, a berlini Volksbühne híres rendezője állítja színpadra. Jóllehet a koncepciónak nem sarkalatos pontja, az előadásoknak mégis rendkívül fontos eleme a "főszereplő" kellékkel kapcsolatos előrelátás. Egyrészt a tárgynak feltétlenül jelentősnek kell látszania, így ha aranyból természetesen nem is készülhet, mindenképpen ragyogónak, figyelemfelkeltőnek kell lennie, hogy már a látvány is igazolja: ez az a tárgy, amely korlátlan hatalmat ad viselőjének, és amiért emberek, óriások és istenek küzdenek egymással. Másrészt érdemes pótlással is készülni, korábban ugyanis, mint a Bayreuthi Ünnepi Játékok hírlevele írja, előfordult, hogy a játék hevében Wotan túlzott lendülettel hajította oda Fasoltnak a gyűrűt, és az eltűnt a díszlet két szintje között, az óriásnak pedig a zsebéből kellett végül előhúznia a tartalék ékszert. Éppen ezért Castorf és csapata elfogadta a rendezőasszisztens arra vonatkozó javaslatát, hogy legalább nyolc azonos külsejű, de az adott szereplők, Alberich, Wotan, Fasolt, Fafner és Gunther kezére méretezett gyűrűt rendeljenek a produkcióhoz.

Emellett a tapsrend összeállítására is különös gondot fordítanak. A jó előadást követően felemelő, egy kevéssé élvezetes este után viszont inkább bosszantó procedúra koreográfiájának kidolgozása ugyanis egyáltalán nem egyszerű. Nagyon fontos, hogy a cselekmény kulcsfigurája legyen az, aki a tapsok csúcsán hajolhat meg, ennek a szereplőnek a kiléte azonban a tetralógia esetében nem minden operában egyértelmű. Míg a Siegfriedben a helyzet magától értetődik, A walkür esetében például a kérdés megválaszolása lényegesen bonyolultabb. Ezen kívül a tapsrendnek azt is segítenie kell, hogy az este sztárja, különösen akkor, ha debütál a Zöld Dombon, meghajláskor köszönthesse a közönséget. Mindennek zavartalan lebonyolítása a játékmester feladata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.