Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

2024.05.16. 10:35
Ajánlom
A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.

A lap birtokába jutott információk alapján Ókovács Szilveszter főigazgató levélben tájékoztatta az érintetteket, hogy

az évadterv-módosítás „a sztrájk nyomán beállt változások és azok financiális, továbbá munkaszervezési igényeinek kielégítése miatt” vált szükségessé.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Magyar Állami Operaház dolgozói március 19-én kezdtek sztrájkba, mivel az őket illető juttatások, illetve az őket érő terhelések kérdésében nem tudtak megegyezni az intézmény vezetésével. Ennek következtében az aznapi Don Giovanni-előadás első háromnegyed órája zenekari közreműködés nélkül zajlott, és a sztrájk egészen március 24-ig érintette az előadásokat, amikor is a felek megegyeztek a sztrájk felfüggesztéséről. Április 26-án a Magyar Állami Operaház és a szakszervezetek közös közleményben tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy előző éjszaka aláírták a megállapodást, amelynek következtében „a Magyar Állami Operaházban a sztrájkveszély megszűnt, a felek a köztük 2017 óta húzódó kollektív munkaügyi vitát lezártnak tekintik.” Az intézmény ugyanakkor már ekkor jelezte, hogy a megállapodás miatt megduplázzák a nyári előadásszámot, módosítják a már kiadott 2024/25-ös évadtervet, és takarékossági intézkedéseket vezetnek be.

A most nyilvánosságra került információk alapján a Magyar Állami Operaház

törli az Eiffel Műhelyházba tervezett felnőttelőadások nagy részét (kivéve a Nixon Kínában magyarországi bemutatóját és A vágy villamosa előadásait), valamint a Lázár Ervin Programban szereplő ifjúsági produkciókat.

A további gyerekelőadások közül a már repertoáron szereplő produkciók előadásait megtartják. Az elmaradó bemutatókat legkésőbb a 2027/28-as évadig pótolják.

Időközben az intézmény közzétette a nyári előadásszám-bővítés részleteit, az Aida, a Rigoletto, a Traviata és Az álarcosbál produkciókból hirdettek meg további időpontokat.

A Magyar Állami Operaház tájékoztatása alapján az évad átszervezése még folyamatban van, pontos részleteket ennek lezárultával osztanak meg a nagyközönséggel.

Fejléckép: Ókovács Szilveszter az évadbejelentő sajtótájékoztatón (fotó/forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Angolszász tematikára építi következő évadát a Magyar Állami Operaház

Kapcsolódó

Angolszász tematikára építi következő évadát a Magyar Állami Operaház

Az intézmény az elmúlt évek szláv, francia, olasz, német tematikus évadai után Angol100 címmel hirdette meg a 2024/25-ös évadának műsorát. A program angol és amerikai bemutatói mellett számos egyéb módon is kapcsolódik a legnagyobb világnyelv kultúrköréhez.

Megállapodtak a felek, véget ért a sztrájk az Operában

Megállapodtak a felek, véget ért a sztrájk az Operában

A Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elkötelezettek abban, hogy április 30-ig lezárják a kollektív szerződést, és aláírják a sztrájkot végleg lezáró megállapodást – tudatta március 24-én kiadott közleményében az intézmény.

Megegyeztek a felek az Operában – elmúlt a sztrájkfenyegetés

Megegyeztek a felek az Operában – elmúlt a sztrájkfenyegetés

Az intézmény és a szakszervezetek közleményt bocsátottak ki, amelyben bejelentették: aláírták az új kollektív szerződést, ezzel egyszersmind a két érdekképviseleti szervezet visszavonta a sztrájkfelhívást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.