Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

2021.02.25. 09:50
Ajánlom
1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

A tűzvész után a herceg azonnal megkezdte a károk felmérését, és elrendelte a színház rendbetételét. Az újranyitásra kastélyhoz méltó zeneművet szeretett volna választani, ezért Haydntől rendelt operát az alkalomra.

A zeneszerző, aki általában mások által készített librettókhoz írt zenét, mint oly sokszor, ezúttal is Pietro Travagaliát – aki egyébiránt az operák jelmez- és díszlettervezője is volt egyben – szerette volna megkérni a megfelelő alapmű feldolgozására. Az újjáépítés miatt azonban Travagalia nem tudta vállalni a munkát, ezért

Haydn maga választotta ki az átdolgozandó művet.

Végül Cimarosa L’infedeltà fedele című operájára esett a választása, átírta a címet és átalakította a librettót. A bemutatóra azonban még várni kellett, mert a kedvezőtlen időjárás miatt a felújítás, és így a bemutató dátuma is hónapokat csúszott.

Travaglia8-094906.jpg

Pietro Travagalia díszlete a fertődi Esterházy-kastély színháztermének színpadán (Fotó/Forrás: Eszterháza Központ)

Az opera végül 1781. február 25-én csendült fel Eszterházán, a premier pedig akkora siker lett, hogy az akkori szokásoktól eltérően még évekig repertoáron tartották.

A siker ellenére Haydn elég hamar, mindössze egy évvel a bemutató után átdolgozta az operát, szintén nagy sikerrel: ezek főként dramaturgiai változtatások voltak az új szereplőgárda adottságaira szabva. A szerző zenei módosításokat is végzett: Perrucchetto gróf szólama basszusból tenor fekvésbe került át.

1784-ben már Bécsben játszották a darabot, az egyik előadásán II. József személyesen is tiszteletét tette.

Mai mellőzöttsége annak tudható be, hogy az opera autográf kézirata – melyet az Országos Széchenyi Könyvtár őriz – csak töredékesen maradt fenn. A BBC az 1950-es években kísérletet tett a partitúra kiegészítésére a németre fordított változat alapján. Áttörést egy véletlenül felfedezett, torinói példány jelentett, amely teljes egészében tartalmazta ugyan A hűség jutalmát, azonban arra is fény derült, hogy Haydn a művet többször is átdolgozhatta, rövidítéseket hajtva végre a zenei anyagon, különösképpen a recitativókon.

A mai napig kérdéses, hogy az eredeti bemutatón mely részek hangzottak el valójában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Színház

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Klasszikus

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jim Steinman, a Vámpírok bálja zeneszerzője

A Grammy-díjas amerikai zeneszerző, producer egy ideje veseelégtelenségben szenvedett. 73 éves korában hunyt el április 19-én.
Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.