Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

2021.02.25. 09:50
Ajánlom
1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

A tűzvész után a herceg azonnal megkezdte a károk felmérését, és elrendelte a színház rendbetételét. Az újranyitásra kastélyhoz méltó zeneművet szeretett volna választani, ezért Haydntől rendelt operát az alkalomra.

A zeneszerző, aki általában mások által készített librettókhoz írt zenét, mint oly sokszor, ezúttal is Pietro Travagaliát – aki egyébiránt az operák jelmez- és díszlettervezője is volt egyben – szerette volna megkérni a megfelelő alapmű feldolgozására. Az újjáépítés miatt azonban Travagalia nem tudta vállalni a munkát, ezért

Haydn maga választotta ki az átdolgozandó művet.

Végül Cimarosa L’infedeltà fedele című operájára esett a választása, átírta a címet és átalakította a librettót. A bemutatóra azonban még várni kellett, mert a kedvezőtlen időjárás miatt a felújítás, és így a bemutató dátuma is hónapokat csúszott.

Travaglia8-094906.jpg

Pietro Travagalia díszlete a fertődi Esterházy-kastély színháztermének színpadán (Fotó/Forrás: Eszterháza Központ)

Az opera végül 1781. február 25-én csendült fel Eszterházán, a premier pedig akkora siker lett, hogy az akkori szokásoktól eltérően még évekig repertoáron tartották.

A siker ellenére Haydn elég hamar, mindössze egy évvel a bemutató után átdolgozta az operát, szintén nagy sikerrel: ezek főként dramaturgiai változtatások voltak az új szereplőgárda adottságaira szabva. A szerző zenei módosításokat is végzett: Perrucchetto gróf szólama basszusból tenor fekvésbe került át.

1784-ben már Bécsben játszották a darabot, az egyik előadásán II. József személyesen is tiszteletét tette.

Mai mellőzöttsége annak tudható be, hogy az opera autográf kézirata – melyet az Országos Széchenyi Könyvtár őriz – csak töredékesen maradt fenn. A BBC az 1950-es években kísérletet tett a partitúra kiegészítésére a németre fordított változat alapján. Áttörést egy véletlenül felfedezett, torinói példány jelentett, amely teljes egészében tartalmazta ugyan A hűség jutalmát, azonban arra is fény derült, hogy Haydn a művet többször is átdolgozhatta, rövidítéseket hajtva végre a zenei anyagon, különösképpen a recitativókon.

A mai napig kérdéses, hogy az eredeti bemutatón mely részek hangzottak el valójában.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Könnyed játékok következménye – interjú Polyák Lillával

Polyák Lillát legutóbb Guido múzsájaként, Claudia Nardiként láthatta a Budapesti Operettszínház közönsége a Nine-ban, ezúttal pedig a Kálmán Imre Teátrum színpadán esküszik bosszút Valmont vikomt ellen a Veszedelmes viszonyokban. A történethez fűződő kapcsolatáról, Merteuil márkinéról és a darab különleges zenei világáról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Meghirdette nyári előadásait az Újszegedi Szabadtéri Színpad

Az új előadásokat Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója jelentette be Facebookon.
Zenés színház ajánló

Saját belső démonaikkal küzdenek meg a Tünet Együttes alkotói legújabb bemutatójukban

A Nothing Personal című darabban Szabó Réka, Peer Krisztián és Szász Dániel saját meséjüket alkotják meg, amelyhez Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere adott inspirációt. A premiert február 25-én tartják a Jurányi Házban.
Zenés színház ajánló

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Zenés színház ajánló

Teljes gőzzel – Beszélgetések és könnyed programok az Eiffel Műhelyházban

Az Eiffel Műhelyház sebességet vált: az új évadban öt vadonatúj programsorozat indul itt, melyek a lehető legtágabb értelemben véve kölcsönzik témáikat az opera társművészetei köréből. Közélet, humor, irodalom, és persze zene, zene, zene.