Zenés színház

Ókovács: Rajtam más ne keresse a saját felelősségét!

2022.01.04. 15:05
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kultúra.hu-nak adott interjúban reagált a vidéki operajátszó intézmények vezetőinek nyílt levelére, melyben közös egyeztetésre hívták a művészek kikérője kapcsán keletkezett vitás helyzetben.

A vidéki operajátszó intézmények december végi nyílt levele után Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kultúra.hu oldalnak nyilatkozott a vitás kérdésekről.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, feszültség alakult ki a vidéki színházak vezetősége és Ókovács Szilveszter között, miután a főigazgató februártól megszünteti a kikérőket, tehát az énekes szólistáknak nincs lehetőségük próbáról hiányozni, ha az egy másik intézmény próbájával ütközik (korábban ilyen esetben a művészek elkérhették magukat). A probléma felmerülése után a főigazgató levélben üzent a színházigazgatóknak, amelyben kompromisszumok vállalására intette őket. Erre a vidéki színházak igazgatói és zeneigazgatói kerekasztal-beszélgetésre hívták Ókovács Szilvesztert, aki azonban az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Ezután az intézményvezetők december végén nyílt levélben fordultak hozzá és párbeszédet kezdeményeztek.

A december 31-én megjelent interjúban Ókovács Szilveszter elmondta, októberben már tisztázta a vitás kérdéseket az igazgatókkal, ám azóta szándékosan félreértik a szavait. Szerinte természetes igény, hogy a próbákon az énekesek jelen legyenek, és a vidéken vezetői szerepben működő karmesterek is ezt várnák, amikor az Operában dolgoznak. Tagadta, hogy nem törekedne az együttműködésre, hiszen az Operában 2024-ig előre meghatározták, hogy pontosan mely napokon tartanak igényt az énekesekre, ezzel pedig a saját kezüket is megkötötték.

Könnyebb dolgunk lenne, ha a próbafolyamat alakulásához igazíthatnánk, ki mikor próbál, mi mégis vállaltuk, hogy kitűzzük e napokat, elveszítve ezzel a rugalmasság lehetőségét.

– nyilatkozta a főigazgató. Ismertette, hogy körülbelül mennyi elfoglaltsággal rendelkeznek az énekesek: mindössze 14 művésznek kötik le a teljes évét, 46-an énekelnek 20-30 előadás között, nekik emellett legalább néhány szabad hónapjuk van évente. 10 énekes előadásainak száma van 10 és 20 között, ők körülbelül másfél hónapon keresztül foglaltak egy évad során.

A főigazgató leszögezte, hogy fontos számára a vidéki operajátszás, de az elsődleges feladata az, hogy a Magyar Állami Operaházat az európai élvonalba vigye, és kitért arra, hogy a fővárosnak természetszerűleg mások az adottságai, mint a vidéki városoknak.

Se Parlament, se Lánchíd, se Puskás Aréna, se ORFI, se Opera nincs máshol, csak a fővárosban.

Ezúttal is kiemelte, hogy az Opera felajánlja éppen nem futó produkcióinak díszletét, jelmezét; nem a vidéki előadások helyett, hanem melléjük, színesíteni a műsort. Az Eiffel Műhelyház díszletműhelye pedig bérgyártásra is alkalmas, és a magánszektornál kedvezőbb áron képes a vidéki színházaknak is rendelkezésére állni, ahogyan külföldi megrendeléseket már teljesítettek is. Az énekeseknek pedig január 23-ig lehetőséget biztosít, hogy felbonthassák az érvényes szerződéseiket, amennyiben ütközés esetén inkább a vidéki produkciót választanák. A főigazgató szerint tehát minden tőlük telhetőt megtesznek a vidéki operajátszásért, és kommunikációs problémák sincsenek az igazgatókkal.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a vidéki operajátszó intézmények vezetőit, akik későbbre ígérték válaszukat.

Fejléckép: Ókovács Szilveszter (forrás: ATV)

Párbeszédet sürgetnek a vidéki zeneigazgatók Ókovács Szilveszterrel

Kapcsolódó

Párbeszédet sürgetnek a vidéki zeneigazgatók Ókovács Szilveszterrel

A vidéki operajátszó intézmények igazgatói és zeneigazgatói levélben sürgetik a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, hogy tárgyalják meg a művészek kikérője miatt kialakult nézeteltérést és az egyéb vitás kérdéseket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.