Zenés színház

Ókovács: Rajtam más ne keresse a saját felelősségét!

2022.01.04. 15:05
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kultúra.hu-nak adott interjúban reagált a vidéki operajátszó intézmények vezetőinek nyílt levelére, melyben közös egyeztetésre hívták a művészek kikérője kapcsán keletkezett vitás helyzetben.

A vidéki operajátszó intézmények december végi nyílt levele után Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kultúra.hu oldalnak nyilatkozott a vitás kérdésekről.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, feszültség alakult ki a vidéki színházak vezetősége és Ókovács Szilveszter között, miután a főigazgató februártól megszünteti a kikérőket, tehát az énekes szólistáknak nincs lehetőségük próbáról hiányozni, ha az egy másik intézmény próbájával ütközik (korábban ilyen esetben a művészek elkérhették magukat). A probléma felmerülése után a főigazgató levélben üzent a színházigazgatóknak, amelyben kompromisszumok vállalására intette őket. Erre a vidéki színházak igazgatói és zeneigazgatói kerekasztal-beszélgetésre hívták Ókovács Szilvesztert, aki azonban az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Ezután az intézményvezetők december végén nyílt levélben fordultak hozzá és párbeszédet kezdeményeztek.

A december 31-én megjelent interjúban Ókovács Szilveszter elmondta, októberben már tisztázta a vitás kérdéseket az igazgatókkal, ám azóta szándékosan félreértik a szavait. Szerinte természetes igény, hogy a próbákon az énekesek jelen legyenek, és a vidéken vezetői szerepben működő karmesterek is ezt várnák, amikor az Operában dolgoznak. Tagadta, hogy nem törekedne az együttműködésre, hiszen az Operában 2024-ig előre meghatározták, hogy pontosan mely napokon tartanak igényt az énekesekre, ezzel pedig a saját kezüket is megkötötték.

Könnyebb dolgunk lenne, ha a próbafolyamat alakulásához igazíthatnánk, ki mikor próbál, mi mégis vállaltuk, hogy kitűzzük e napokat, elveszítve ezzel a rugalmasság lehetőségét.

– nyilatkozta a főigazgató. Ismertette, hogy körülbelül mennyi elfoglaltsággal rendelkeznek az énekesek: mindössze 14 művésznek kötik le a teljes évét, 46-an énekelnek 20-30 előadás között, nekik emellett legalább néhány szabad hónapjuk van évente. 10 énekes előadásainak száma van 10 és 20 között, ők körülbelül másfél hónapon keresztül foglaltak egy évad során.

A főigazgató leszögezte, hogy fontos számára a vidéki operajátszás, de az elsődleges feladata az, hogy a Magyar Állami Operaházat az európai élvonalba vigye, és kitért arra, hogy a fővárosnak természetszerűleg mások az adottságai, mint a vidéki városoknak.

Se Parlament, se Lánchíd, se Puskás Aréna, se ORFI, se Opera nincs máshol, csak a fővárosban.

Ezúttal is kiemelte, hogy az Opera felajánlja éppen nem futó produkcióinak díszletét, jelmezét; nem a vidéki előadások helyett, hanem melléjük, színesíteni a műsort. Az Eiffel Műhelyház díszletműhelye pedig bérgyártásra is alkalmas, és a magánszektornál kedvezőbb áron képes a vidéki színházaknak is rendelkezésére állni, ahogyan külföldi megrendeléseket már teljesítettek is. Az énekeseknek pedig január 23-ig lehetőséget biztosít, hogy felbonthassák az érvényes szerződéseiket, amennyiben ütközés esetén inkább a vidéki produkciót választanák. A főigazgató szerint tehát minden tőlük telhetőt megtesznek a vidéki operajátszásért, és kommunikációs problémák sincsenek az igazgatókkal.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a vidéki operajátszó intézmények vezetőit, akik későbbre ígérték válaszukat.

Fejléckép: Ókovács Szilveszter (forrás: ATV)

Párbeszédet sürgetnek a vidéki zeneigazgatók Ókovács Szilveszterrel

Kapcsolódó

Párbeszédet sürgetnek a vidéki zeneigazgatók Ókovács Szilveszterrel

A vidéki operajátszó intézmények igazgatói és zeneigazgatói levélben sürgetik a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, hogy tárgyalják meg a művészek kikérője miatt kialakult nézeteltérést és az egyéb vitás kérdéseket.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Könnyed játékok következménye – interjú Polyák Lillával

Polyák Lillát legutóbb Guido múzsájaként, Claudia Nardiként láthatta a Budapesti Operettszínház közönsége a Nine-ban, ezúttal pedig a Kálmán Imre Teátrum színpadán esküszik bosszút Valmont vikomt ellen a Veszedelmes viszonyokban. A történethez fűződő kapcsolatáról, Merteuil márkinéról és a darab különleges zenei világáról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Meghirdette nyári előadásait az Újszegedi Szabadtéri Színpad

Az új előadásokat Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója jelentette be Facebookon.
Zenés színház ajánló

Saját belső démonaikkal küzdenek meg a Tünet Együttes alkotói legújabb bemutatójukban

A Nothing Personal című darabban Szabó Réka, Peer Krisztián és Szász Dániel saját meséjüket alkotják meg, amelyhez Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere adott inspirációt. A premiert február 25-én tartják a Jurányi Házban.
Zenés színház ajánló

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Zenés színház ajánló

Teljes gőzzel – Beszélgetések és könnyed programok az Eiffel Műhelyházban

Az Eiffel Műhelyház sebességet vált: az új évadban öt vadonatúj programsorozat indul itt, melyek a lehető legtágabb értelemben véve kölcsönzik témáikat az opera társművészetei köréből. Közélet, humor, irodalom, és persze zene, zene, zene.