Zenés színház

Ókovács: Rajtam más ne keresse a saját felelősségét!

2022.01.04. 15:05
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kultúra.hu-nak adott interjúban reagált a vidéki operajátszó intézmények vezetőinek nyílt levelére, melyben közös egyeztetésre hívták a művészek kikérője kapcsán keletkezett vitás helyzetben.

A vidéki operajátszó intézmények december végi nyílt levele után Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kultúra.hu oldalnak nyilatkozott a vitás kérdésekről.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, feszültség alakult ki a vidéki színházak vezetősége és Ókovács Szilveszter között, miután a főigazgató februártól megszünteti a kikérőket, tehát az énekes szólistáknak nincs lehetőségük próbáról hiányozni, ha az egy másik intézmény próbájával ütközik (korábban ilyen esetben a művészek elkérhették magukat). A probléma felmerülése után a főigazgató levélben üzent a színházigazgatóknak, amelyben kompromisszumok vállalására intette őket. Erre a vidéki színházak igazgatói és zeneigazgatói kerekasztal-beszélgetésre hívták Ókovács Szilvesztert, aki azonban az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Ezután az intézményvezetők december végén nyílt levélben fordultak hozzá és párbeszédet kezdeményeztek.

A december 31-én megjelent interjúban Ókovács Szilveszter elmondta, októberben már tisztázta a vitás kérdéseket az igazgatókkal, ám azóta szándékosan félreértik a szavait. Szerinte természetes igény, hogy a próbákon az énekesek jelen legyenek, és a vidéken vezetői szerepben működő karmesterek is ezt várnák, amikor az Operában dolgoznak. Tagadta, hogy nem törekedne az együttműködésre, hiszen az Operában 2024-ig előre meghatározták, hogy pontosan mely napokon tartanak igényt az énekesekre, ezzel pedig a saját kezüket is megkötötték.

Könnyebb dolgunk lenne, ha a próbafolyamat alakulásához igazíthatnánk, ki mikor próbál, mi mégis vállaltuk, hogy kitűzzük e napokat, elveszítve ezzel a rugalmasság lehetőségét.

– nyilatkozta a főigazgató. Ismertette, hogy körülbelül mennyi elfoglaltsággal rendelkeznek az énekesek: mindössze 14 művésznek kötik le a teljes évét, 46-an énekelnek 20-30 előadás között, nekik emellett legalább néhány szabad hónapjuk van évente. 10 énekes előadásainak száma van 10 és 20 között, ők körülbelül másfél hónapon keresztül foglaltak egy évad során.

A főigazgató leszögezte, hogy fontos számára a vidéki operajátszás, de az elsődleges feladata az, hogy a Magyar Állami Operaházat az európai élvonalba vigye, és kitért arra, hogy a fővárosnak természetszerűleg mások az adottságai, mint a vidéki városoknak.

Se Parlament, se Lánchíd, se Puskás Aréna, se ORFI, se Opera nincs máshol, csak a fővárosban.

Ezúttal is kiemelte, hogy az Opera felajánlja éppen nem futó produkcióinak díszletét, jelmezét; nem a vidéki előadások helyett, hanem melléjük, színesíteni a műsort. Az Eiffel Műhelyház díszletműhelye pedig bérgyártásra is alkalmas, és a magánszektornál kedvezőbb áron képes a vidéki színházaknak is rendelkezésére állni, ahogyan külföldi megrendeléseket már teljesítettek is. Az énekeseknek pedig január 23-ig lehetőséget biztosít, hogy felbonthassák az érvényes szerződéseiket, amennyiben ütközés esetén inkább a vidéki produkciót választanák. A főigazgató szerint tehát minden tőlük telhetőt megtesznek a vidéki operajátszásért, és kommunikációs problémák sincsenek az igazgatókkal.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a vidéki operajátszó intézmények vezetőit, akik későbbre ígérték válaszukat.

Fejléckép: Ókovács Szilveszter (forrás: ATV)

Párbeszédet sürgetnek a vidéki zeneigazgatók Ókovács Szilveszterrel

Kapcsolódó

Párbeszédet sürgetnek a vidéki zeneigazgatók Ókovács Szilveszterrel

A vidéki operajátszó intézmények igazgatói és zeneigazgatói levélben sürgetik a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, hogy tárgyalják meg a művészek kikérője miatt kialakult nézeteltérést és az egyéb vitás kérdéseket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.