Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

2023.06.08. 15:35
Ajánlom
A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!

Mint korábban beszámoltunk róla, május 26-án Csák János kulturális és innovációs miniszter közzétette a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredményét: eszerint újabb öt évig Ókovács Szilveszter vezetheti az intézményt. A miniszter a tavaly augusztusban kiírt első pályázatot érvénytelennek nyilvánította, mivel túl kevésnek találta a jelentkezők számát. Az újabb pályázat határideje március 28. volt, addigra tizenegy jelölt gyűlt össze. A szakmai bizottság április végén három pályázót javasolt a miniszternek: az első helyen Kesselyák Gergely karmester-operarendezőt, a második helyen Miklósa Erika operaénekest, a harmadikon pedig Vadász Dániel kulturális menedzsert.

Az Index értesülése szerint Ókovács Szilveszter június 7-én azonnali hatállyal megszüntette Kesselyák Gergely határozatlan időre szóló, első karmesteri szerződését.

A lap értesülése szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, a jelenlegi főzeneigazgató, Kocsár Balázs szerződése egy hónap múlva lejár, utána pedig zenei koncepcióváltásra készül.

Arról egyelőre nem nyilatkozott, kit szeretne maga mellé főzeneigazgatónak, korábban kiemelte, hogy a poszt betöltésére külön pályázaton kell kiválasztani az alkalmas művészt.

Frissítés!

Ókovács Szilveszter a Mandinernek küldött válaszában reagált a hírre. Közleményét teljes terjedelmében idézzük:

„Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen. Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az OPERA első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert.

Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt.

Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek. Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból. Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon.”

Fejléckép: Kesselyák Gergely (fotó/forrás: Éder Vera, Gálos Mihály Samu és Vajda János / Bartók Plusz)

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Kapcsolódó

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!

Három jelöltet választott az Opera főigazgatói posztjára jelentkezők közül a szakmai bizottság

Három jelöltet választott az Opera főigazgatói posztjára jelentkezők közül a szakmai bizottság

Április 26-án és 27-én hallgatta meg a tizenegy pályázót a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyére javaslatot tevő szakmai bizottság, Kesselyák Gergely karmestert, Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert választották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Zenés színház hír

Dubajban vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hét előadásos, kétprodukciós, összesen 244 művészt és munkatársat megmozgató túra az intézmény egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddigi legnagyszabásúbb bemutatkozása.
Zenés színház hír

Gyógyíthatatlan betegsége miatt vonul vissza Stephen Gould

A világhírű Wagner-tenor a korábbi tervekkel ellentétben már idén sem énekelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a fesztivál lezárultával pedig bejelentette, súlyos betegsége miatt visszavonul az énekesi pályától.