Zenés színház

Októberben nyit a Bolsoj

2011.07.22. 20:35
Ajánlom
A felújított moszkvai színház október 28-án nyílik meg egy opera- és balettgálával, amelyen a legfelsőbb orosz vezetés mellett több más államfő is jelen lesz - jelentette be pénteken Anatolij Ikszanov főigazgató.

Az ünnepi koncertet november 2-án Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájának előadása, majd az újbóli megnyitással kapcsolatos ünnepi rendezvények egész sora követi. A harmadik előadás a milánói Scala zenekarának és kórusának fellépése lesz, mivel a Nagyszínház már öt évvel ezelőtt szerződést kötött arról, hogy az olasz operaház lesz az első vendégszereplő a színpadán. Ezután Csajkovszkij Csipkerózsika című balettje, majd a Scala két balettelőadása, a Szentivánéji álom és az Excelsior következik. Az ünnepi rendezvények sorát Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának és Csajkovszkij Diótörő című balettjének felújítása zárja.

Közben folytatódnak az előadások a Nagyszínház Második Színpadán is, amely közvetlenül a főépület mellett van, de lassan elkezdik "visszaköltöztetni" az előadások egy részét a Bolsojba. Ikszanov azonban elmondta: lesznek olyan előadások is, amelyek végleg a Második Színpadon maradnak. A Bolsoj színpadát és akusztikáját már kipróbálták: Plácido Domingo világhírű operaénekes éppen Moszkvában tartózkodik az Operalia alkalmából, s amikor meghívták, nézze meg a színházat, nem állta meg, hogy a színpadon el ne énekelje a Pikk dáma című opera egy áriáját. Az énekes Ikszanov elmondása szerint nagyon meghatódott, hiszen hamarosan éppen negyven éve lesz annak, hogy első ízben lépett fel a Bolsojban. 

Öt évvel ezelőtt zárták be a moszkvai színházat, megnyitásának időpontja az eredeti tervek szerinti 2008-hoz képest folyamatosan halasztódik. Dmitrij Medvegyenko elnöki akarata szerint azonban 2011-ben mindenképp újra kell nyílnia a Bolsojnak, a jelenlegi helyén 1780 óta álló színháznak, amelynek főépületét 1821 és 1825 között építették. A munkálatok előzetes számítások szerint 630 millió amerikai dollárba kerültek volna, de mára túllépték a 710 milliót is.  

A moszkvai Bolsoj, a Nagyszínház, az orosz zenei, opera- és balettkultúra 1776-ban épült fő jelképe nagyon rossz állapotban volt, amikor 2005-ben bezárták és megkezdték felújítását. A munkálatok elég késedelmesen és kalandosan zajlottak: az épületnek lényegében nem volt megfelelő alapozása, ezért új alapokra helyezték, és több emelet mélységben egy további színháztermet, valamint különféle kiszolgáló helyiségeket építettek alá. Éppen két éve volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy össze fog omlani az egész, s ha mégsem, akkor 2013 előtt nem készül el, de Jurij Luzskov akkori moszkvai polgármester közbelépésére megoldották a problémákat és felgyorsult a munka. A felújítás költségei azonban sokszorosan meghaladják az eredetileg tervezettet, már csak azért is, mert 2009-ben súlyos visszaélésekre derült fény: a szerződésben eredetileg szereplő összeget legalább háromszor átutalták a kivitelező cégnek, több büntetőeljárás is indult. Aztán azzal, hogy Luzskov közbelépésére napi 24 órában háromezer ember kezdett dolgozni, még inkább emelkedtek a költségek. Ikszanov pénteken nem volt hajlandó a végösszeget megnevezni, azt mondta, ez az állam dolga lesz. Mindenesetre már a felújítás megkezdésekor több mint félmilliárd euróra becsülték a költségeket, ami már akkor is a világ legdrágább színházi helyreállításként került a hírekbe, de azóta ezt jóval felülmúlták a tényleges kiadások.

Noha a felújítás már majdnem kész, és már az UNESCO is nagyra értékelte minőségét, még most is kétezer ember dolgozik megszakítás nélkül az utolsó simításokon. A renoválás legnagyobb értékeinek az új alapozást, a terület jelentős megnövelését, a legkorszerűbb színpadtechnika beépítését, és legfőként a korábbi felújítások előtti remek akusztika helyreállítását tekintik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Erőd Iván zeneszerző

A magyar származású osztrák zeneszerző 83 éves volt, halálhírét a bécsi Staatsoper közölte.
Zenés színház hír

Átadták a Honthy-díjakat a Budapesti Operettszínházban

Kilenc kategóriában jutalmazta az évad legjobbjait a Budapesti Operettszínház, ahol hivatalosan is lezárult a 2018/19-es évad.
Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket.