Zenés színház

"Olyan érzésmentes, akár a világ lelke"

2013.12.09. 10:14
Ajánlom
Wagner többnyire igen ambivalensen viszonyult más zeneszerzők művészetéhez, de azért akadtak kivételek.

Liszt zsenialitása lenyűgözte, második felesége, Cosima előtt mégis gyakran rohant ki ellene. Bár indokai rendszerint személyesek voltak, elkeseredését időnként Liszt alkotói személyiségére is kivetítette, azt a véleményt sejtetve, hogy barátja és apósa művészi énje bizonyos fokig a sarlatánsággal rokon vonásokat mutat, épp csak különleges, egyedi géniusza, virtuozitása választja el tőle. Beethovent a német zene egyik legnagyobb bajnokának tartotta, Mendelssohnt viszont, noha némi irigységgel csodálta könnyedén folyó zenei invencióját, nyilvánosan többnyire eredetietlen, mások kultúráján élősködő komponistának tekintette - a 19. századi antiszemita toposzoknak megfelelően. Ráadásul meggyőződéssel vallotta, hogy alapvető tévedés az opera műfajához a drámai logika helyett a zenei forma felől közelíteni, Rossini életművét titokban mégis őszintén csodálta.

Mindezek ismeretében J. S. Bachról megfogalmazott, különösen tiszta, jóllehet némiképp moralizáló gondolatai, amelyek annak ellenére relevánsak és erőteljesek, hogy Wagner a nagy barokk mester oeuvre-jének nyilvánvalóan csak egy szeletét ismerte, meglepően fegyelmezettek, éntelenek, tartózkodóak és éleslátóak.

Mint Cosima feljegyezte, 1871. február 12-én (a Siegfried befejezése után egy héttel) Wagner a következőket mondta: "Bach muzsikája kétségkívül maga a világ ideája, figurációi mentesek minden érzelemtől, akár a természet, úgy halnak meg, úgy születnek, úgy kúsznak, viharzanak, tündökölnek; a természetben is minden úgy történik, mint amilyen egy-egy ilyen figuráció, a téma az individuum, Bachnál mindig különösen szép és érzésteljes, és ebben az ide-odában győz, akár a vallásos protestáns hit. E két dolog szembenállását mutatja be Mozart A varázsfuvolában, ahol a két vértes Taminónak az örök vándorlásról és fáradozásról énekel; ezt Bach módjára érezteti. Ehhez pedig hozzátartozik az orgona, amely olyan érzésmentes, mint a világ lelke, és ugyanakkor olyan hatalmas is."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.