Zenés színház

Online opera- és balett közvetítések a Covent Gardenből

2021.02.10. 12:00
Ajánlom
Február 13-14-én Verdi Macbeth c. művének online közvetítésével indul a londoni Royal Opera House előadásainak hazai vetítéssorozata. A Shakespeare-tragédia által ihletett opera 2018-as produkcióját Antonio Pappano vezényelte a londoni Covent Gardenben, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Anna Nyetrebko, Željko Lučić és Ildebrando D’Arcangelo.

Az ismert történetben a hadvezér Macbeth Skócia királyának oldalán harcol, azonban ‒ amikor boszorka küldöttek azt jósolják, hogy maga is király lesz ‒ könyörtelen ambíció sarkallja őt és feleségét szörnyű tettek elkövetésére. A gyilkosságok árán valóban király lesz, de intrikák és mészárlás fémjelzik rövid, elátkozott uralmát. A boszorkák egy másik jóslata szerint azonban végzetüket nem kerülhetik el.

Verdi egy életen át rabja volt Shakespeare műveinek. Ez a szerelem a Macbeth-tel kezdődött, azzal a darabbal, amelyet „az emberiség egyik legnagyobb alkotásának” tartott.

Verdi színházi világa sokak szerint e darabjában ebben a legerősebb: démoni energiáktól duzzad.

MACBETH_0091-Anna-Netrebko-as-Lady-Macbeth-and-Z|ieljko-Luc|iic|u-as-Macbeth-C-ROH-PHOTO-BY-Bill-Cooper-125716.jpg

Anna Nyetrebko és Željko Lučić a Macbethben (Fotó/Forrás: Bill Cooper)

Phyllida Lloyd a Royal Opera számára rendezett, 2002-es produkciója gazdagon árnyalt; a fekete, a vörös és az arany színek dominálnak benne. A boszorkákat Anthony Ward jelmeztervező furcsa, bíbor turbános teremtményeknek álmodta meg, akik minden időkben a Sors küldöttei. Lloyd Macbeth gyermektelenség miatti mély fájdalmát érzi meghúzódni a szörnyű tettek hátterében. A brit Royal Opera jelen előadása Verdi 1865-ös, párizsi opera-átdolgozását vette alapul, amelyben Lady Macbeth izgalmas „La luce langue” áriája is szerepel.

Előzetes

A Royal Opera House vetítéssorozata keretében február végén két további előadás kerül műsorra otthonról nézhető, online formátumban. Február 26-27-én a Manon Lescaut látható Puccinitől, és február 27-28-án egy klasszikus romantikus balett, a Giselle. Az előadások a jegy.hu felületén érhetők el, az online vetítére jegyet váltók részére több mint 24 óráig.

Részletek a Royal Opera House online közvetítésekről IDE KATTINTVA olvashatók.

Puccini népszerű romantikus operája 30 év után, 2014-ben tért vissza a Covent Gardenbe, olyan operacsillagokkal a főszerepekben, mint Jonas Kaufmann és Kristine Opolais. A modern környezetbe helyezett történetben Manon és a fiatal egyetemista, Des Grieux első találkozásukkor egymásba szeretnek, és együtt elszöknek. Amikor azonban az idős Géronte luxuséletet kínál Manonnak, a lány elhagyja szerelmét...

BC20140612_MANON_LESCAUT_RO_470-KRISTINE-OPOLAIS-AS-MANON-LESCAUT-AND-JONAS-KAUFMANN-AS-CHEVALIER-DES-GRIEUX-C-BILL-COOPER-125715.jpg

Kristine Opolais és Jonas Kaufmann a Manon Lescaut című operában (Fotó/Forrás: Bill Cooper)

Puccini kottakiadója egykoron még megpróbálta lebeszélni a zeneszerzőt, hogy Prévost abbé Manon Lescaut és Des Grieux lovag története című regényét adaptálja, mivel Massenet már korábban népszerű operát írt a műből. Puccini azonban tántoríthatatlan volt, szerinte „egy olyan nőnek, mint Manon, több hódolója is akadhat.” A Manon Lescaut 1893-as premiere volt Puccini első igazi áttörő sikere: mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak operájáról. Pazar, gazdagon árnyalt partitúrájára fiatalos életigenlés és fülbemászó dallamok jellemzők.

Előzetes

A vetítéssorozat februári programját a klasszikus romantikus balett mintaképe, a Giselle zárja, egy keserédes történet a földi és síron túli szerelemről. Peter Wright produkciójában a balett e kettőssége tökéletesen megjelenik: az első felvonás gazdagon árnyalt eleven, életteli részletekkel, míg a második holdfény által megvilágított kísérteties, eszményi szépség csupán. A főszerepekben Marianela Nuñez és Vagyim Muntagirov láthatók.

Előzetes

Márciusban további Royal Opera House produkciók is műsorra kerülnek majd a színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment oldalán, látható lesz többek között Verdi A végzet hatalma c. műve Jonas Kaufmann és Anna Nyetrebko főszereplésével, valamint a Csipkerózsika és a Rómeó és Júlia balettelőadások.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.