Zenés színház

Online opera- és balett közvetítések a Covent Gardenből

2021.02.10. 12:00
Ajánlom
Február 13-14-én Verdi Macbeth c. művének online közvetítésével indul a londoni Royal Opera House előadásainak hazai vetítéssorozata. A Shakespeare-tragédia által ihletett opera 2018-as produkcióját Antonio Pappano vezényelte a londoni Covent Gardenben, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Anna Nyetrebko, Željko Lučić és Ildebrando D’Arcangelo.

Az ismert történetben a hadvezér Macbeth Skócia királyának oldalán harcol, azonban ‒ amikor boszorka küldöttek azt jósolják, hogy maga is király lesz ‒ könyörtelen ambíció sarkallja őt és feleségét szörnyű tettek elkövetésére. A gyilkosságok árán valóban király lesz, de intrikák és mészárlás fémjelzik rövid, elátkozott uralmát. A boszorkák egy másik jóslata szerint azonban végzetüket nem kerülhetik el.

Verdi egy életen át rabja volt Shakespeare műveinek. Ez a szerelem a Macbeth-tel kezdődött, azzal a darabbal, amelyet „az emberiség egyik legnagyobb alkotásának” tartott.

Verdi színházi világa sokak szerint e darabjában ebben a legerősebb: démoni energiáktól duzzad.

MACBETH_0091-Anna-Netrebko-as-Lady-Macbeth-and-Z|ieljko-Luc|iic|u-as-Macbeth-C-ROH-PHOTO-BY-Bill-Cooper-125716.jpg

Anna Nyetrebko és Željko Lučić a Macbethben (Fotó/Forrás: Bill Cooper)

Phyllida Lloyd a Royal Opera számára rendezett, 2002-es produkciója gazdagon árnyalt; a fekete, a vörös és az arany színek dominálnak benne. A boszorkákat Anthony Ward jelmeztervező furcsa, bíbor turbános teremtményeknek álmodta meg, akik minden időkben a Sors küldöttei. Lloyd Macbeth gyermektelenség miatti mély fájdalmát érzi meghúzódni a szörnyű tettek hátterében. A brit Royal Opera jelen előadása Verdi 1865-ös, párizsi opera-átdolgozását vette alapul, amelyben Lady Macbeth izgalmas „La luce langue” áriája is szerepel.

Előzetes

A Royal Opera House vetítéssorozata keretében február végén két további előadás kerül műsorra otthonról nézhető, online formátumban. Február 26-27-én a Manon Lescaut látható Puccinitől, és február 27-28-án egy klasszikus romantikus balett, a Giselle. Az előadások a jegy.hu felületén érhetők el, az online vetítére jegyet váltók részére több mint 24 óráig.

Részletek a Royal Opera House online közvetítésekről IDE KATTINTVA olvashatók.

Puccini népszerű romantikus operája 30 év után, 2014-ben tért vissza a Covent Gardenbe, olyan operacsillagokkal a főszerepekben, mint Jonas Kaufmann és Kristine Opolais. A modern környezetbe helyezett történetben Manon és a fiatal egyetemista, Des Grieux első találkozásukkor egymásba szeretnek, és együtt elszöknek. Amikor azonban az idős Géronte luxuséletet kínál Manonnak, a lány elhagyja szerelmét...

BC20140612_MANON_LESCAUT_RO_470-KRISTINE-OPOLAIS-AS-MANON-LESCAUT-AND-JONAS-KAUFMANN-AS-CHEVALIER-DES-GRIEUX-C-BILL-COOPER-125715.jpg

Kristine Opolais és Jonas Kaufmann a Manon Lescaut című operában (Fotó/Forrás: Bill Cooper)

Puccini kottakiadója egykoron még megpróbálta lebeszélni a zeneszerzőt, hogy Prévost abbé Manon Lescaut és Des Grieux lovag története című regényét adaptálja, mivel Massenet már korábban népszerű operát írt a műből. Puccini azonban tántoríthatatlan volt, szerinte „egy olyan nőnek, mint Manon, több hódolója is akadhat.” A Manon Lescaut 1893-as premiere volt Puccini első igazi áttörő sikere: mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak operájáról. Pazar, gazdagon árnyalt partitúrájára fiatalos életigenlés és fülbemászó dallamok jellemzők.

Előzetes

A vetítéssorozat februári programját a klasszikus romantikus balett mintaképe, a Giselle zárja, egy keserédes történet a földi és síron túli szerelemről. Peter Wright produkciójában a balett e kettőssége tökéletesen megjelenik: az első felvonás gazdagon árnyalt eleven, életteli részletekkel, míg a második holdfény által megvilágított kísérteties, eszményi szépség csupán. A főszerepekben Marianela Nuñez és Vagyim Muntagirov láthatók.

Előzetes

Márciusban további Royal Opera House produkciók is műsorra kerülnek majd a színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment oldalán, látható lesz többek között Verdi A végzet hatalma c. műve Jonas Kaufmann és Anna Nyetrebko főszereplésével, valamint a Csipkerózsika és a Rómeó és Júlia balettelőadások.

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Vizuál

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.