Zenés színház

Online opera- és balett közvetítések a Covent Gardenből

2021.02.10. 12:00
Ajánlom
Február 13-14-én Verdi Macbeth c. művének online közvetítésével indul a londoni Royal Opera House előadásainak hazai vetítéssorozata. A Shakespeare-tragédia által ihletett opera 2018-as produkcióját Antonio Pappano vezényelte a londoni Covent Gardenben, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Anna Nyetrebko, Željko Lučić és Ildebrando D’Arcangelo.

Az ismert történetben a hadvezér Macbeth Skócia királyának oldalán harcol, azonban ‒ amikor boszorka küldöttek azt jósolják, hogy maga is király lesz ‒ könyörtelen ambíció sarkallja őt és feleségét szörnyű tettek elkövetésére. A gyilkosságok árán valóban király lesz, de intrikák és mészárlás fémjelzik rövid, elátkozott uralmát. A boszorkák egy másik jóslata szerint azonban végzetüket nem kerülhetik el.

Verdi egy életen át rabja volt Shakespeare műveinek. Ez a szerelem a Macbeth-tel kezdődött, azzal a darabbal, amelyet „az emberiség egyik legnagyobb alkotásának” tartott.

Verdi színházi világa sokak szerint e darabjában ebben a legerősebb: démoni energiáktól duzzad.

MACBETH_0091-Anna-Netrebko-as-Lady-Macbeth-and-Z|ieljko-Luc|iic|u-as-Macbeth-C-ROH-PHOTO-BY-Bill-Cooper-125716.jpg

Anna Nyetrebko és Željko Lučić a Macbethben (Fotó/Forrás: Bill Cooper)

Phyllida Lloyd a Royal Opera számára rendezett, 2002-es produkciója gazdagon árnyalt; a fekete, a vörös és az arany színek dominálnak benne. A boszorkákat Anthony Ward jelmeztervező furcsa, bíbor turbános teremtményeknek álmodta meg, akik minden időkben a Sors küldöttei. Lloyd Macbeth gyermektelenség miatti mély fájdalmát érzi meghúzódni a szörnyű tettek hátterében. A brit Royal Opera jelen előadása Verdi 1865-ös, párizsi opera-átdolgozását vette alapul, amelyben Lady Macbeth izgalmas „La luce langue” áriája is szerepel.

Előzetes

A Royal Opera House vetítéssorozata keretében február végén két további előadás kerül műsorra otthonról nézhető, online formátumban. Február 26-27-én a Manon Lescaut látható Puccinitől, és február 27-28-án egy klasszikus romantikus balett, a Giselle. Az előadások a jegy.hu felületén érhetők el, az online vetítére jegyet váltók részére több mint 24 óráig.

Részletek a Royal Opera House online közvetítésekről IDE KATTINTVA olvashatók.

Puccini népszerű romantikus operája 30 év után, 2014-ben tért vissza a Covent Gardenbe, olyan operacsillagokkal a főszerepekben, mint Jonas Kaufmann és Kristine Opolais. A modern környezetbe helyezett történetben Manon és a fiatal egyetemista, Des Grieux első találkozásukkor egymásba szeretnek, és együtt elszöknek. Amikor azonban az idős Géronte luxuséletet kínál Manonnak, a lány elhagyja szerelmét...

BC20140612_MANON_LESCAUT_RO_470-KRISTINE-OPOLAIS-AS-MANON-LESCAUT-AND-JONAS-KAUFMANN-AS-CHEVALIER-DES-GRIEUX-C-BILL-COOPER-125715.jpg

Kristine Opolais és Jonas Kaufmann a Manon Lescaut című operában (Fotó/Forrás: Bill Cooper)

Puccini kottakiadója egykoron még megpróbálta lebeszélni a zeneszerzőt, hogy Prévost abbé Manon Lescaut és Des Grieux lovag története című regényét adaptálja, mivel Massenet már korábban népszerű operát írt a műből. Puccini azonban tántoríthatatlan volt, szerinte „egy olyan nőnek, mint Manon, több hódolója is akadhat.” A Manon Lescaut 1893-as premiere volt Puccini első igazi áttörő sikere: mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak operájáról. Pazar, gazdagon árnyalt partitúrájára fiatalos életigenlés és fülbemászó dallamok jellemzők.

Előzetes

A vetítéssorozat februári programját a klasszikus romantikus balett mintaképe, a Giselle zárja, egy keserédes történet a földi és síron túli szerelemről. Peter Wright produkciójában a balett e kettőssége tökéletesen megjelenik: az első felvonás gazdagon árnyalt eleven, életteli részletekkel, míg a második holdfény által megvilágított kísérteties, eszményi szépség csupán. A főszerepekben Marianela Nuñez és Vagyim Muntagirov láthatók.

Előzetes

Márciusban további Royal Opera House produkciók is műsorra kerülnek majd a színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment oldalán, látható lesz többek között Verdi A végzet hatalma c. műve Jonas Kaufmann és Anna Nyetrebko főszereplésével, valamint a Csipkerózsika és a Rómeó és Júlia balettelőadások.

Támogatott tartalom.

Pannonia Entertainment

A Pannonia Entertainment művészeti ismeretterjesztő filmekre és színpadi produkciók: opera-, balett- és színházi előadások, klasszikus- és könnyűzenei koncertek moziközvetítéseire specializált filmforgalmazó, amely immár nyolcadik éve hozza el a hazai és közép-európai mozivásznakra egy egyetemes művészet legnagyobb alakjait bemutató dokumentumfilmeket, valamint világhírű művészek és neves európai intézmények előadásainak közvetítéseit.

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.