Zenés színház

Opera készül Virginia Woolf regényéből

2015.03.11. 10:22
Ajánlom
Opera készül Virginia Woolf Orlando című regénye alapján Bécsben; a zenét Olga Neuwirth, a szöveget Catherine Filloiux szerzi.

A Staatsoper öt új operára adott megbízást a repertoár megújítása érdekében. Ezek közül kedden az Orlandót jelentették be elsőként, noha ez lesz az utolsó, amelyet bemutatnak: a premiert 2019 decemberében tartják.

A 46 éves zeneszerző korábban többször dolgozott együtt Elfriede Jelinek Nobel-díjas írónővel. A világhírű bécsi operaház sokszor avíttasnak mondott repertoárjával kapcsolatban úgy fogalmazott, a Staatsoperhez hasonló intézményeknek ragaszkodniuk kell a klasszikus művekhez, de nem szabad a múlt fogságába esniük, és új életet kell vinniük a kínálatba. Dominique Meyer igazgató azt mondta, nem a házat ért bírálatok miatt döntött úgy, hogy több kortárs operát tűz programra, kollégáival már régóta beszélt a repertoár felfrissítéséről.

Az Orlando című opera angol nyelvű, hossza pedig 90-100 perc lesz. Nagyzenekar és kórus kíséri majd. A szereposztásról és a rendező kilétéről Meyer egyelőre nem közölt részleteket, csak annyit mondott, vannak ötletei.

Az 1928-ban keletkezett Orlando Virginia Woolf talán legjelentősebb alkotása, amelynek hősét barátnőjéről, Victoria Sackville-Westről mintázta. A regény az emberi létezés személyes és kollektív meghatározottságának kérdéseit boncolgatja, hőse négyszáz évig él előbb férfiként, majd nőként tapasztalja meg a világot. Az Orlandóból, amelyet Sackville-West fia "az irodalom leghosszabb és legelbűvölőbb szerelmes levelének" nevezett, 1992-ben Sally Potter rendezőnő készített filmet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.