Zenés színház

Opera készül Virginia Woolf regényéből

2015.03.11. 10:22
Ajánlom
Opera készül Virginia Woolf Orlando című regénye alapján Bécsben; a zenét Olga Neuwirth, a szöveget Catherine Filloiux szerzi.

A Staatsoper öt új operára adott megbízást a repertoár megújítása érdekében. Ezek közül kedden az Orlandót jelentették be elsőként, noha ez lesz az utolsó, amelyet bemutatnak: a premiert 2019 decemberében tartják.

A 46 éves zeneszerző korábban többször dolgozott együtt Elfriede Jelinek Nobel-díjas írónővel. A világhírű bécsi operaház sokszor avíttasnak mondott repertoárjával kapcsolatban úgy fogalmazott, a Staatsoperhez hasonló intézményeknek ragaszkodniuk kell a klasszikus művekhez, de nem szabad a múlt fogságába esniük, és új életet kell vinniük a kínálatba. Dominique Meyer igazgató azt mondta, nem a házat ért bírálatok miatt döntött úgy, hogy több kortárs operát tűz programra, kollégáival már régóta beszélt a repertoár felfrissítéséről.

Az Orlando című opera angol nyelvű, hossza pedig 90-100 perc lesz. Nagyzenekar és kórus kíséri majd. A szereposztásról és a rendező kilétéről Meyer egyelőre nem közölt részleteket, csak annyit mondott, vannak ötletei.

Az 1928-ban keletkezett Orlando Virginia Woolf talán legjelentősebb alkotása, amelynek hősét barátnőjéről, Victoria Sackville-Westről mintázta. A regény az emberi létezés személyes és kollektív meghatározottságának kérdéseit boncolgatja, hőse négyszáz évig él előbb férfiként, majd nőként tapasztalja meg a világot. Az Orlandóból, amelyet Sackville-West fia "az irodalom leghosszabb és legelbűvölőbb szerelmes levelének" nevezett, 1992-ben Sally Potter rendezőnő készített filmet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Zenés színház kult50

Frida, aki összeköt - Gubik Petra és Lantos Adriána a Kult50-ben

A Frida Kahlo életművét bemutató tárlat 2018 egyik legmeghatározóbb kiállítása volt, kurátora, Lantos Adriána helyet kapott az idei Kult50 válogatásban is. Gubik Petra pedig a Dorian Gray-ben és az István, a király nyújtott alakításaiért került be az ötven közé.