Zenés színház

Opera készült A helység kalapácsából

2023.07.03. 15:05
Ajánlom
A Coopera gondozásában elkészült a legújabb hazai vígopera, Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve nyomán, a Petőfi 200 emlékév keretén belül. A színpadi produkciót, amelyet a Győri Nemzeti Színházzal közösen állítottak színre, szeptemberben mutatják be először a győri teátrumban. A mű és a produkció létrehozását az NKA támogatja.

A Coopera elsődleges küldetése, hogy a klasszikus komolyzenét minél szélesebb körben népszerűsítse, újra felfedeztesse a hallgatósággal, megszerettesse a ma élő emberekkel, különös tekintettel a fiatal korosztályra. Dr. Vadász Dániel alapító producer mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy

újító ötletekkel reformálja meg a komolyzenére gyakran jellemző rigiditást, annak elefántcsonttoronyba helyezése helyett a szélesebb közönség elérését tekinti fontosnak.

A Coopera új kezdeményezése azt szeretné elérni, hogy fontos kultúrateremtő, generációkat nevelő irodalmi művek szolgáljanak alapjául egy-egy létrejövő összművészeti alkotásnak.

„Azt az utat próbáljuk meg folytatni, amit a reformkor és annak mély érzelmű, nemzeti identitást és nyelvet teremtő nagyjai mutatnak számunkra. Megteremteni egy olyan, a ma emberének szóló, magyar nyelv és irodalomból építkező népi, komolyzenei nyelvet, amely méltó lenyomata lehet korunknak. Úgy érezzük, feladatunk a magyar nyelv, a nemzeti kultúra jövőbe való átmentése és örökítése, ezért újból szükség van a Petőfi-idea feltámasztására és ilyen ötletekre, mint a költő eposzparódiájának komolyzenei formába öntése” – mondta dr. Vadász Dániel, a Coopera alapítója.

Coopera_A_helyseg_kalapacsa_Haja_Zsolt4K_MEDIA_STUDIO-150402.jpg

Jelenet A helység kalapácsából (Fotó/Forrás: 4K MEDIA STUDIO / Coopera)

A szervezők szándéka az volt, hogy egy fiatal, a ma emberéhez szóló alkotócsapat munkájából szülessen meg a Petőfi-mű különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció, mely előadás létrehozását a Petőfi és kortársai ideáin alapuló alkotószándék vezérli. Zeneszerzőként a zenés színházi közönség számára már jól ismert Kovács Adriánt sikerült megnyerni, aki a következőket nyilatkozta: „Úgy gondolom, mindennapjainkban nagyon fontos lélekgyógyító és felszabadító dolog tud lenni a kultúra. Ugyanakkor azt is érzem, hogy a »magas-kultúra« és a »szórakoztatóipar« között mára akkora távolság alakult ki, hogy a társadalmi szakadékokat csak tovább mélyíti ez a szélsőségesség.

Éppen ezért fontosnak érzem, hogy olyan művek is szülessenek, amik alkalmazkodnak a nézők befogadóingeréhez és a lelkiállapotukhoz,

természetesen az alkotók tiszta lelkiismeretével és tudásuk legjavával, amit egy életen át tanulnak, és amire feltették az életüket. Bocskor Lóránt ötlete, hogy A helység kalapácsa vígoperai formát öltsön, véleményem szerint telitalálat és fontos művészi misszió. Boldoggá tesz, hogy megírhattam a művet. Öröm volt megzenésíteni Bereczki Ágota kiváló librettóját. Azt hiszem, hogy A helység kalapácsa című vígoperának most van itt az ideje, jókor, jó helyen mutatják be.”

A librettó szerzője a Coopera Fodor Sándor művén alapuló, Csipike, az óriástörpe című ifjúsági operájának szövegírójaként és a Győri Nemzeti Színház vezető dramaturgjaként is ismert Bereczki Ágota. „Petőfi Sándor korszakos alkotása elsősorban stílusparódia, és mint olyat, szigorú formai keret határolja, amely egyben első számú forrása a humor megszületésének is. Az én célom az volt, hogy »életet leheljek« a karikaturisztikus karakterekbe.

Azt szerettem volna, hogy a mű alapján készülő operában egy olyan világ szülessen meg, amihez kapcsolódni tudunk, aminek emberek a lakói.

Gondolatokkal, problémákkal, örömökkel. Emberek, akikre ráismerünk, akik közöttünk élnek. A főnökünk, a haverunk, az ismerősünk vagy akár egy szembejövő ismeretlen az utcán. Remélem, mindez sikerült”mondta el a szövegíró.

Coopera_A_helyseg_kalapacsa_Mester_Viktoria_Szemenyei_Janos4K_MEDIA_STUDIO-150403.jpg

Jelenet A helység kalapácsából (Fotó/Forrás: 4K MEDIA STUDIO / Coopera)

A most elkészült színpadi produkció rendezője a sepsiszentgyörgyi származású, UNITER-díjas Zakariás Zalán, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője. Az előadás látványvilága Cs. Kiss Zsuzsanna és Csíki Csaba tervei nyomán készült. Az operamű és a produkció zenei vezetője Silló István, a győri teátrum zeneigazgatója.

A Cooperával már második alkalommal együtt dolgozó rendező így mesélt a mű és az előadás keletkezéséről: „Izgalmas kihívás volt számomra ez a munkafolyamat, főleg most, amikor a Petőfi-emlékév kapcsán a kulturális életben számtalan feldolgozásban szembejött velünk ez a szöveg. Azt gondolom, mi egy teljesen másmilyen vállalkozásba fogtunk bele: vígopera egy eposzparódiából.

Az opera rétegműfajnak számít, mi meg azt szeretnénk, hogy előadásunk segítségével azok is beleszeressenek ebbe a műfajba, akik azelőtt esetleg eltartották maguktól azt.

Egy opera-előadás létrehozása rendezőként sem könnyű, összehangolni a munkát a több szereposztásban dolgozó szólistákkal, az énekkarral, a zenekarral és mindenkivel, aki elengedhetetlen az alkotási folyamathoz, mégis rendkívül hálás feladat, ha a végeredmény olyan, amilyet megálmodtunk”

Az új vígopera szereplői között olyan neveket találunk, mint az érdemes művész, Liszt-díjas Molnár Levente, Mester Viktória, Rácz Rita, Haja Zsolt, Boncsér Gergely, Kendi Lajos, Vadász Zsolt vagy Bakos-Kiss Gábor.

Coopera_A_helyseg_kalapacsa_Takacs_Racz_Bognar-150404.jpg

Jelenet A helység kalapácsából (Fotó/Forrás: 4K MEDIA STUDIO / Coopera)

„A próbafolyamat számomra nagyon rég nem tapasztalt módon zajlott, lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon, mégis nagyon baráti és közvetlen hangulatban. Rengeteg új, »nagy találkozás« volt, örömteli ismeretségeket kötöttem, és voltak ezeréves barátok is, különböző helyekről. Elképesztő énekesi csapat jött össze, Zakariás Zalán rendezővel a próbák során is alakítottunk a darabon, minél jobban a szereplőkre illesztve a művet. Élmény volt az együttműködés a két karmesterrel: Silló István gyerekkori példaképem, Mester Dávid pedig az első művemtől kezdve, a diplomamunkám óta állandó alkotótársam. Életem egyik legkellemesebb zenekari találkozása volt a Győri Nemzeti Színház zenekarával” – mesélte Kovács Adrián zeneszerző.

A vígopera ősbemutatója szeptember 15-én lesz a Győri Nemzeti Színházban, ahol a közönség további tizenegy alkalommal láthatja még a darabot. A produkció a 2023/2024-es évadban a hamarosan újranyíló Csokonai Színház színpadára tavasszal érkezik majd, nyolc előadással. A budapesti közönség számára a Coopera 2023 novemberében tervez díszelőadást, amelynek helyszínét a Nemzeti Színház adja.

A Győri Nemzeti Színház igazgatója, Dr. Bakos-Kiss Gábor így nyilatkozott a Cooperával való újabb koprodukcióról, ami már az ötödik a sorban. „A helység kalapácsa előadással valósult meg a győri színház és a Coopera eddigi legkomolyabb, többszintű együttműködése. Az operamű zenei vezetője és a darab karmestere zeneigazgatónk, Silló István, rendezője a színház művészeti vezetője. A díszletet és a jelmezeket színházunk gyártotta, és természetesen az előadás fontos közreműködői zenekarunk és énekkarunk. Külön szép egybeesés, hogy a Coopera színházunk két munkatársát, Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervezőt és Csíki Csaba képzőművészt, díszlettervezőt kérte fel a közös munkára.”

Silló István zeneigazgató az ősbemutató és az új operamű jelentőségéről beszélt:

Ősbemutatón közreműködni igazi kincs napjainkban, és külön ritkaság, ha az opera műfajában tehetjük mindezt.

Ebben az érzésben megerősít, hogy ma már tudom, egy kiváló mű született, és biztos vagyok benne – bármilyen fogadtatása is legyen elsőre –, hogy hosszú és meghatározó élete lesz a darabnak a következő évtizedek operatörténelme során.”

Coopera_A_helyseg_kalapacsa_124K_MEDIA_STUDIO-150402.jpg

Jelenet A helység kalapácsából (Fotó/Forrás: 4K MEDIA STUDIO / Coopera)

A Petőfi200 emlékév keretében készülő opera buffával a szervezők célja, hogy a fiatal közönség számára új világításban is bemutassa a nyelv és kultúra megőrzőinek munkásságát.

„Szerintünk egy ilyen új alkotás, amelynek írója a mindenkinek tükröt tartó humort oly mesterien kezeli, mint Petőfi, ennek a szándéknak a szolgálatában áll, mindamellett minden korosztály számára elérhető és befogadható lehet. Külön köszönettel tartozunk Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, aki már az alapötlet megszületésétől kezdve különös figyelemmel kísérte a mű alakulását”hangsúlyozta Bocskor-Salló Lóránt, a produkció művészeti vezetője és a Coopera ügyvezető igazgatója.

PETŐFI SÁNDOR-KOVÁCS ADRIÁN-BERECZKI ÁGOTA: A HELYSÉG KALAPÁCSA

Vándor                                                            BAKOS-KISS GÁBOR, HAJA ZSOLT
Fejenagy, a helyi kovács                                   CSEH ANTAL, KISS ANDRÁS,MOLNÁR LEVENTE
Erzsók, a „szemérmetes”                                  LÁZIN BEATRIX, MESTER VIKTÓRIA
Kántor, a „lágyszívű”                                        KOVÁCS GÁBOR, SZEMENYEI JÁNOS
Bagarja úr, a „béke a barátja”                           BOGNÁR SZABOLCS, KENDI LAJOS
Harangláb, a „fondor lelkületű”                          BONCSÉR GERGELY, VADÁSZ ZSOLT
Vitéz Csepű Palkó, a „tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója”     KOCSIS DÉNES, TÖTÖS ROLAND
Márta, az „amazontermészetű”                          RÁCZ RITA, ZÁBRÁDI ANNAMÁRIA
Bíró, a „kevésszavú”                                         DANI DÁVID, JEKL LÁSZLÓ
Felesége, a „még kevesebb szavú”                     WOLF ILDIKÓ
Kisbíró , a „hivatalában pontos”                         TAKÁCS ZOLTÁN
Felesége, a „Kisbíró által bántalmazott”              CSIKÓ TEODÓRA
Menyecskék                                                     DOMONKOS-HERSICS DIÁNA, HIPP JUDIT, RADVÁN ESZTER
Zenészek                                                         FORRÓ ATTILA, SZABÓ BALÁZS, FARKAS ANDRÁS

a falu népe, muzsikusok, egy egér, pókok, legyek

Közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara és énekkara.

Fejléckép: Jelenet A helység kalapácsából (fotó/forrás: 4K MEDIA STUDIO / Coopera)

Petőfi-vígoperával készül a Coopera

Kapcsolódó

Petőfi-vígoperával készül a Coopera

Új opera van születőben Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve alapján, a Coopera gondozásában, a Petőfi 200 emlékév keretén belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.