Zenés színház

Opera készült minden idők legszebb sci-fijéből

2015.03.05. 16:31
Ajánlom
Stanislaw Lem Solaris című regényéből készült művet március 5-én mutatják be Párizsban. A darabot Fudzsikura Dai zeneszerző és Tesigavara Szaburo álmodta színpadra.

A Stanislaw Lem lengyel író regényén alapuló operát a párizsi Champs-Elysées Színházban mutatják be c. Lem műve, a sci-fi irodalom egyik leghíresebb alkotása egy élő óceánnal borított bolygóról és az azzal való emberi kapcsolatfelvételről szól. Az emberi megismerhetőség határait boncolgató filozofikus regény számos adaptációt ihletett, köztük Andrej Tarkovszkij 1972-es, és Steven Soderbergh 2002-es mozifilmjét is.

A 37 éves Fudzsikurát - akinek ez az első teljes operája - évek óta foglalkoztatta a történet.  "Nem gondolom, hogy a Solaris egy tudományos-fantasztikus mű lenne. Inkább egy csodálatos történet az idegenségről, amely mélyen gyökerezik az emberi természetben" - mondta a zeneszerző.

Lem regényében az óceánbolygó egyfajta titokzatos, földönkívüli létforma, amely teljesen összezavarja emberi látogatóit azzal, hogy a saját emlékeik, tudatalattijuk mélyéről előhúzott alakokkal kísérti őket.  Az operaváltozatban minden fontos karaktert énekesből és táncosból álló duók jelenítenek meg. A mű egy 15 perces, háromdimenziós vetítéssel kezdődik, amely bevezeti a közönséget a Solaris titokzatos világába.

A zenéről szólva Fudzsikura elmondta, azért, hogy a bolygó idegenségét meg tudják formálni, a klasszikus hangszereket egy elektronikus hangsávval egészítik ki. Egy számítógép az előadás alatt véletlen módon kiválasztja az ének pár másodperces szegmenseit, majd a hangot hagyja "röpködni" a koncertterem falai között.

A Solarist három estén át játsszák a Champs-Elysées Színházban, ahol Igor Stravinsky forradalminak számító, Tavaszi áldozat című művét is bemutatták 1913-ban.

Science fiction adaptációkból a jelek szerint Budapesten sem lesz hiány, ugyanis a Magyar Állami Operaház jövőre műsorára tűzi a műfaj másik nagy alapművének, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című könyvének színpadi változatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.