Zenés színház

Opera készült minden idők legszebb sci-fijéből

2015.03.05. 16:31
Ajánlom
Stanislaw Lem Solaris című regényéből készült művet március 5-én mutatják be Párizsban. A darabot Fudzsikura Dai zeneszerző és Tesigavara Szaburo álmodta színpadra.

A Stanislaw Lem lengyel író regényén alapuló operát a párizsi Champs-Elysées Színházban mutatják be c. Lem műve, a sci-fi irodalom egyik leghíresebb alkotása egy élő óceánnal borított bolygóról és az azzal való emberi kapcsolatfelvételről szól. Az emberi megismerhetőség határait boncolgató filozofikus regény számos adaptációt ihletett, köztük Andrej Tarkovszkij 1972-es, és Steven Soderbergh 2002-es mozifilmjét is.

A 37 éves Fudzsikurát - akinek ez az első teljes operája - évek óta foglalkoztatta a történet.  "Nem gondolom, hogy a Solaris egy tudományos-fantasztikus mű lenne. Inkább egy csodálatos történet az idegenségről, amely mélyen gyökerezik az emberi természetben" - mondta a zeneszerző.

Lem regényében az óceánbolygó egyfajta titokzatos, földönkívüli létforma, amely teljesen összezavarja emberi látogatóit azzal, hogy a saját emlékeik, tudatalattijuk mélyéről előhúzott alakokkal kísérti őket.  Az operaváltozatban minden fontos karaktert énekesből és táncosból álló duók jelenítenek meg. A mű egy 15 perces, háromdimenziós vetítéssel kezdődik, amely bevezeti a közönséget a Solaris titokzatos világába.

A zenéről szólva Fudzsikura elmondta, azért, hogy a bolygó idegenségét meg tudják formálni, a klasszikus hangszereket egy elektronikus hangsávval egészítik ki. Egy számítógép az előadás alatt véletlen módon kiválasztja az ének pár másodperces szegmenseit, majd a hangot hagyja "röpködni" a koncertterem falai között.

A Solarist három estén át játsszák a Champs-Elysées Színházban, ahol Igor Stravinsky forradalminak számító, Tavaszi áldozat című művét is bemutatták 1913-ban.

Science fiction adaptációkból a jelek szerint Budapesten sem lesz hiány, ugyanis a Magyar Állami Operaház jövőre műsorára tűzi a műfaj másik nagy alapművének, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című könyvének színpadi változatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.