Zenés színház

Operabemutató multimédiás elemekkel

2012.05.25. 13:02
Ajánlom
Olga Neuwirth The Outcast (A kitaszított) című darabja Herman Melville 19. századi amerikai író életét feldolgozza fel. Az operát filmes elemek és montázsok felhasználásával pénteken állítja színpadra a Mannheimi Nemzeti Színház operatársulata.

Az osztrák zeneszerző operája idős korában ábrázolja az írót - áll a színház hírlevelében. Melville, aki egyébként vámtisztviselőként dolgozott, saját életének eseményeit dolgozta föl kisregényeiben, novelláiban. Hatalomról, kiszolgáltatottságról írt, műveiben különös szerepet játszik a végtelen tenger, amely egyszerre jelképezi a természet legyőzhetetlen erejét és a megnyugvást, a lelki bajokra gyógyulást adó szépséget. Legismertebb regénye, A Moby Dick, a fehér bálna rendkívüli hatást gyakorolt a 20. századi modern prózára. A színházi hírlevél arra is kitér, a világszerte ismert könyv nemcsak az irodalomra hatott, hanem a zenére is: Benjamint Britten is Melville kisregénye alapján komponálta egyik legdrámaibb operáját, a Billy Buddot.

A mannheimi előadásban megszólal az autentikus Britten-énekes, az 1986-ban elhunyt Peter Pears hangja. Olga Neuwirth úgy véli, hogy a filmes elemek, montázsok, az intermediális felfogás nem csupán a művészetek szintézisét fejezi ki, hanem a képzelet és irracionalitás kapcsolatát is megjeleníti. A 44 éves osztrák zeneszerző David Lynch Lost Highway (Útvesztőben) című filmje alapján Elfriede Jelinek librettójból már 2003-ban is komponált operát. A darabot 2009-ben bemutatta az Angol Nemzeti Opera és a produkció elnyerte a South Bank díját is. Olga Neuwirthet már a bécsi egyetemen is foglalkoztatta a film és a zene kapcsolata, diplomamunkáját a francia rendező, Alain Resnais munkásságáról készítette. A zeneszerző ezt követően Amerikában tanult, majd Európába visszatérve a párizsi kortárs zenei központban, az Ircamban dolgozott. Trombitakoncertjét Pierre Boulez vezényletével 2006-ban mutatta be a Bécsi Filharmonikus Zenekar. Neuwirth már pályája elején is rangos díjakat nyert (Hindemith-, Ernst Krenek-díj), majd megkapta heidelbergi úgynevezett Művésznődíjat (Künstlerinnenpreis), 2010-ben pedig Louis Spohr-elismeréssel jutalmazták és kitüntették az osztrák állami díjjal is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.