Zenés színház

Operabemutató multimédiás elemekkel

2012.05.25. 13:02
Ajánlom
Olga Neuwirth The Outcast (A kitaszított) című darabja Herman Melville 19. századi amerikai író életét feldolgozza fel. Az operát filmes elemek és montázsok felhasználásával pénteken állítja színpadra a Mannheimi Nemzeti Színház operatársulata.

Az osztrák zeneszerző operája idős korában ábrázolja az írót - áll a színház hírlevelében. Melville, aki egyébként vámtisztviselőként dolgozott, saját életének eseményeit dolgozta föl kisregényeiben, novelláiban. Hatalomról, kiszolgáltatottságról írt, műveiben különös szerepet játszik a végtelen tenger, amely egyszerre jelképezi a természet legyőzhetetlen erejét és a megnyugvást, a lelki bajokra gyógyulást adó szépséget. Legismertebb regénye, A Moby Dick, a fehér bálna rendkívüli hatást gyakorolt a 20. századi modern prózára. A színházi hírlevél arra is kitér, a világszerte ismert könyv nemcsak az irodalomra hatott, hanem a zenére is: Benjamint Britten is Melville kisregénye alapján komponálta egyik legdrámaibb operáját, a Billy Buddot.

A mannheimi előadásban megszólal az autentikus Britten-énekes, az 1986-ban elhunyt Peter Pears hangja. Olga Neuwirth úgy véli, hogy a filmes elemek, montázsok, az intermediális felfogás nem csupán a művészetek szintézisét fejezi ki, hanem a képzelet és irracionalitás kapcsolatát is megjeleníti. A 44 éves osztrák zeneszerző David Lynch Lost Highway (Útvesztőben) című filmje alapján Elfriede Jelinek librettójból már 2003-ban is komponált operát. A darabot 2009-ben bemutatta az Angol Nemzeti Opera és a produkció elnyerte a South Bank díját is. Olga Neuwirthet már a bécsi egyetemen is foglalkoztatta a film és a zene kapcsolata, diplomamunkáját a francia rendező, Alain Resnais munkásságáról készítette. A zeneszerző ezt követően Amerikában tanult, majd Európába visszatérve a párizsi kortárs zenei központban, az Ircamban dolgozott. Trombitakoncertjét Pierre Boulez vezényletével 2006-ban mutatta be a Bécsi Filharmonikus Zenekar. Neuwirth már pályája elején is rangos díjakat nyert (Hindemith-, Ernst Krenek-díj), majd megkapta heidelbergi úgynevezett Művésznődíjat (Künstlerinnenpreis), 2010-ben pedig Louis Spohr-elismeréssel jutalmazták és kitüntették az osztrák állami díjjal is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.