Zenés színház

Operafilm a betlehemi csodáról

2022.12.23. 14:40
Ajánlom
A kevésbé ismert karácsonyi zeneművek közé tartozik Gian Carlo Menotti Amahl és az éjszakai látogatók című operája. A darabból létezik egy filmfeldolgozás, amely az Olaszországban állított betlehemek stílusában meséli el a történetet.

Nemrég mi is beszámoltunk Gian Carlo Menotti Amahl és az éjszakai látogatók című operájának bécsi bemutatójáról. Aki kedvet kapott ahhoz, hogy megismerje a darabot, online is megnézhet belőle egy 1996-os operafilmet. A film rendezője maga a zeneszerző, közreműködik a Spoletói Fesztiválzenekar és -énekkar, Yves Abel vezényletével. A film énekes szereplői Benjamin Hall, Joanna Campion, Jonathan Green, Robert Echhoff, Kevin Deas, Donald Nally és Claudio Menotti.

A történet szerint a betlehemi csillagot követő három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár egy szegény özvegyasszonynál keres menedéket éjszakára. Az asszony fia, a sánta Amahl, aki csak mankóval tud közlekedni, élénk fantáziával rendelkező gyermek, képtelen történeteivel sok fejtörést okoz édesanyjának.

Most azonban valóban rendkívüli dolgok történnek, hiszen a királyok sok kincsükkel, csodatevő köveikkel és egyéb értékeikkel épp az ő házukban szállnak meg.

Amahl a faluban lakó többi pásztorhoz siet, hogy segítsenek megvendégelni az előkelő látogatókat. Azok jó szívvel ajánlják fel mindazokat az egyszerű ételeket, amiket otthon találnak, még vidám tánccal is szórakoztatják az utazókat. Mikor mindenki hazatér, a királyok nyugovóra térnek, de Amahl anyját nem hagyja nyugodni a sok kincs gondolata: nekik semmijük sincs, hamarosan koldulni kényszerülnek, ezek az emberek pedig egy számukra ismeretlen gyermeknek adják az aranyukat. Pedig hát miért is érdemelné meg bárki jobban a jólétet, mint az ő kisfia? A gondolatot tett követi, az asszony elvesz néhány aranyat a királyok vagyonából. Az egyik apród észreveszi, és tolvajt kiált, a nagy lármára aztán mindenki felébred. Amahl édesanyja védelmére kelne, de a királyok megbocsátják a kétségbeesett tettet,

a gyermeknek, akihez ők mennek, amúgy sincs szüksége a kincseikre, hiszen ő a világ királya, csupán tiszteletből visznek neki ajándékot – mondják.

Mikor Menyhért érzékletesen leírja, milyen igazságos és jó király érkezett most a földre, Amahl anyja elszégyelli magát, már inkább adna, mintsem elvenne, de hát mit is ajánlhatna fel egy szegény özvegyasszony? Ismét Amahl siet a segítségére, felajánlja a mankóját, amit maga készített, hátha a gyermeknek majd egy napon szüksége lesz rá. Önzetlen szavait az égben is meghallották, a kisfiú egyszerre hibátlanul képes járni, nincs többé szüksége segítségre. Útnak indul a királyokkal, hogy köszönetet mondjon a betlehemi kisdednek csodás gyógyulásáért.

Fejléckép: Domingos Sequeira: A háromkirályok imádása (forrás: Wikipedia)

A karácsony igazi üzenete

Kapcsolódó

A karácsony igazi üzenete

Családi programként hirdette meg a MusikTheater an der Wien Menotti egyfelvonásosából, az Amahl és az éjszakai látogatók című operából készült új produkcióját. A halállal való szembenézés kérdéseire épülő előadás azonban jóval súlyosabb lett annál, mint amire a közönség az ünnepek tájékán számít.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.