Zenés színház

Operaházzá alakul a BMC

2016.12.16. 07:36
Ajánlom
Kortárs és barokk kamaraműveknek ad majd otthont a Budapest Music Center 700 fő befogadására képes Modern Opera - Opera X épülete, amely a tervek szerint 2020-ban nyílik meg.
Gőz László elégedett - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án

Gőz László elégedett - Bejárás a Budapest Music Center épületében 2013. január 13-án (Fotó/Forrás: Végh Dániel)

Gőz László, a BMC igazgatója elmondta: az Eötvös Péter Kossuth-díjas karmester, zeneszerző művészeti vezetésével megvalósuló budapesti stagione (befogadó) operaház az évi három-négy saját produkció mellett az európai operaházak körforgásának folyamatában szeretne részt venni. A kamaraopera irányába fordulnak, ami érintheti a romantikus és klasszikus világot, de főként a barokk és a kortárs operát - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: 90 százalékban magyar zenekarral és magyar kórussal dolgoznak majd külföldi produkció esetén is.

Kiemelte: az 5 milliárd forintos beruházás 40 százalékát, 2 milliárd forintot vissza nem térítendő állami támogatásként kapnak, a maradék 3 milliárd forintot hitelből és saját tőkéből fedezik. Emlékeztetett: hét évbe telt, hogy a BMC a gondolattól eljusson a megnyitásig. Ez a 10 ezer négyzetméteres bővítés remélhetőleg négy év alatt megvalósul - fűzte hozzá. Elmondta: az első pillanattól úgy tervezték a BMC-t, amely abszolút magánvállalkozás, hogy a mellette álló két ház megvásárlásával az intézményt operaházzal bővítik ki.

Évi 120-150 előadást terveznek, de a létesítmény alkalmas lesz koncerthelyszínnek is, emellett várhatóan mintegy 100 főnek ad állandó munkát. A tartalmat tekintve a Modern Opera "nem fogja zavarni" a megszokott operaéletet - mutatott rá Gőz László - hiszen az Erkel és a Magyar Állami Operaház óriás színpaddal és zenekari árokkal rendelkezik, emellett jól kialakult koncepcióval dolgozik. Hozzátette: folyamatos az egyeztetés a Müpával és a Zeneakadémiával is, és remélhetőleg az Operaház vezetőjével is "jóban lesznek".

Az igazgató emlékeztetett: a BMC 20 éve működik és 2013 márciusában nyitotta meg új épületét a 9. kerületi Mátyás utcában. Ezalatt a csaknem négy év alatt olyan programot valósítottak meg, amely alapot ad a BMC tevékenységének és épületének kibővítésére - hangsúlyozta. Gőz László kiemelte: a BMC az ország egyik legnagyobb privát kulturális egysége, ahol az elmúlt négy évben több mint 1200 koncertet, 40 nemzetközi kurzust, 250 zenetudományi és zenetörténeti előadást tartottak, továbbá saját produkciókat hoztak létre, valamint több mint 50 lemezfelvételt készítettek. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy ez egy "furcsa összetételű intézmény", amelynek egyik fő célja, hogy a magas kultúrának helyet adjon.

A főpróba szünetében Gőz László tartott vezetést a BMC épületében - hamarosan külön anyagban mutatjuk meg, mit láttunk

A főpróba szünetében Gőz László tartott vezetést a BMC épületében - hamarosan külön anyagban mutatjuk meg, mit láttunk

A kormányhatározat szerint a BMC Budapest Music Center Kulturális Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által tervezett Modern Opera - Opera X épületének megvalósításához - a 2017. évi központi költségvetésben biztosított forráson felül - további 1 millárd forint forrást kell biztosítani a 2018. és 2019. évi központi költségvetésben. A BMC a kamaraopera létrehozására vissza nem térítendő állami támogatásként 2 milliárd forintot kap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szente Vajk rendezésében jön a zenés Liliomfi

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának március 23-i adásában beszélgetünk a Madách Színház új bemutatójáról a rendezővel, Szente Vajkkal, és vendégünk lesz továbbá Dobod Dániel zeneszerző, Simon Kornél színművész és G. Horváth László hegedűművész.
Zenés színház varázsfuvola

Papagenóból Csubakka lesz ebben a Varázsfuvola-rendezésben

A legtöbbet fecsegő operahős szőrbundát és rózsaszín melllbimbókat kapott a Norvég Nemzeti Opera előadásában. Nézze meg a teljes előadást!
Zenés színház magazin

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Zenés színház opera

Edita Gruberová visszavonul

Utolsó operaelőadására készül a neves szlovák szopránénekesnő, aki a közelmúltban az Erkel Színházban is fellépett.
Zenés színház hír

101 éves korában elhunyt Bán Elemér operaénekes

A művészt a debreceni Csokonai Színház – melynek örökös tagja volt – saját halottjának tekinti.