Zenés színház

Operajátszás a Zeneakadémián

2013.12.04. 16:32
Ajánlom
A Zeneakadémia felújított kisterme, a bő fél évszázad után újra zenekari árokkal és zsinórpadlással felszerelt Solti György Kamaraterem első operaprodukciója Mozart Varázsfuvolájának december 8-i bemutatója lesz. A részletekről a december 4-én tartott sajtótájékoztatón számolt be Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Dr. Batta András kormánybiztos, Marton Éva, a Mozart-premier művészeti vezetője, Almási-Tóth András rendező és Alpaslan Ertüngealp karmester.

A rendező saját bevallása szerint egymástól nagyon is különböző alkotásokként értékeli Schikaneder szövegkönyvét és Mozart zenéjét. Éppen ezért át is szerkesztette az egyes tételek sorrendjét, lényegesen tömörebbé változtatva ezáltal a prózai részeket, illetve újraértelmezve, az emberi kapcsolatok minél alaposabb feltárásának érdekében átrendezve az egyes jeleneteket.

Mint az előadáshoz írt műsorfüzetben megfogalmazta, számára a legfontosabb feladat az volt, hogy Mozart művét állítsa színpadra: "A Varázsfuvoláról szóló könyvtárnyi irodalom legtöbbje reménytelen kísérlet arra, hogy valahogy összehangolja a szövegkönyvet Mozart zenéjével. De bármit is aggat a darabra az ember (mese vagy szabadkőműves példázat), sehogyan sem sikerül megoldani az ellentmondást: mert a két darab nem azonos. Előadásunk arra tesz kísérletet, hogy végre kibontsuk Schikaneder szövegkönyvéből Mozart Varázsfuvoláját, és ne összehangoljuk a két, egymástól minőségében is nagyon eltérő művet, hanem újraírjuk azt az operát, amelyet Mozart komponált Schikaneder szövegkönyvének ürügyén. [...] Úgy gondolom, ez a Varázsfuvola hűséges Mozarthoz. És tiszteletlen Schikanederrel szemben. Ő viszont saját korának csinált színházat, nem zavarná a mai átdolgozás."

Mint a produkció művészeti vezetője, Marton Éva hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, az előadás csaknem valamennyi szereplője erős szálakkal kötődik a Zeneakadémiához, többségük az intézmény hallgatója volt Brickner Szabolcstól Cser Krisztiánon át a zenekart dirigáló Alpaslan Ertüngealpig. Mindez azért is fontos, mert a Mozart-premier a Liszt Ferenc téri épület újranyitása szempontjából nagyon fontos lépés: az egykori kamaraszínpad helyreállítása és modern technikai berendezésekkel való felszerelése után a kisterem a tervek szerint operaelőadások sorának ad majd otthont a növendékek vizsgáitól a kísérleti produkciókig, és ezen az úton a Varázsfuvola csak az első, noha rendkívül jelentős, ünnepi állomás.

Az énekesképzés ugyanakkor más tekintetben is reflektorfénybe kerül a Zeneakadémián a közeljövőben: 2014. szeptember 15-21-ig rendezik meg az 1. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, amely a szervezők reményei szerint idővel a világ nagy nemzetközi versenyeinek sorába emelkedhet. Ennek érdekében - a Zeneakadémia kiterjedt intézményi kapcsolatrendszerét felhasználva - világszerte több mint négyszáz egyetemet és zenei szervezetet értesítenek a versenyről. Olyan magazinokban népszerűsítik a megmérettetést, mint az Opera Now, az OpernWelt vagy az Opéra Magazine, és a kommunikációs igazgatóság külön figyelmet fordított arra is, hogy még a téli időszakban bekerüljön a rendezvény az aktuális versenykalauzokba (Classical Music/Competition Supplement 2014, Gramophone Competition Guide).

A negyvenkétezer euró összdíjazású énekverseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök, zsűrielnöke pedig a névadó Marton Éva lesz, míg a zsűri tagjai között az operaélet olyan kiválóságai kapnak helyet, mint Elena Obraztsova, Sabino Lenoci zenei szakíró, Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Pål C. Moe producer, a Glyndebourne Festival casting managere, Peter Mario Katona, a londoni Covent Garden szakembere, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Kocsár Balázs karmester. Az ajánlott repertoárra és a jelentkezés feltételeire vonatkozó részletek a verseny honlapján olvashatók (martoncompetition.hu); itt egyébként 2014 januárjától online jelentkezésre is lehetőség nyílik (március 15-ig). Elődöntőt nem rendeznek, a postai úton beküldött, illetve elektronikusan feltöttött jelentkezési anyagok alapján történik majd az első válogatás, amelynek eredményéről 2014. május 15-ig küldenek majd tájékoztatást. A döntőre a Zeneakadémia Nagytermében, a gálára pedig az Operában kerül majd sor. Marton Éva hangsúlyozta, hogy kötelező elemként a középdöntőben minden jelentkezőnek választania kell egy Liszt-dalt.

Mindezek mellett Batta András kormánybiztos beszélt arról a kötetről is, amelyben saját, Marton Évával készített interjúi segítségével követheti végig az olvasó a világhírű énekesnő pályafutását. A könyv a Helikon gondozásában jelenik meg A mennyei hang címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.