Zenés színház

Operanézés a karosszékből – Otthonról is elérhetőek az Opera felvételei

2022.02.23. 13:55
Ajánlom
Újabb öt opera-, illetve balettprodukció szerepel az Opera Otthonra oldalán, a Magyar Állami Operaház video-on-demand kínálatában, emellett a legnépszerűbb zenei streaming oldalakon is számos magyar opera felvétele meghallgatható.

A 2020/2021-es évadban a világjárvány okozta egészségügyi zárlatok az élet szinte minden területén, így az Opera működése terén is új kihívásokat támasztottak, és új tapasztalatokat hoztak. Bár az intézmény továbbra is a közönség előtt megtartott színpadi előadások elkötelezett híve, az online közvetítések bevezetése megerősítette azt a felismerést, hogy az Opera nem hagyhatja válasz nélkül azon nézőit, akik igénylik az Opera produkcióit, de

vagy a távolság jelent számukra korlátot, vagy egyéb akadályok miatt nem részesülhetnek az élő előadás varázsában.

Az Opera Otthonra video-on-demand szolgáltatása mindemellett lehetőséget biztosít arra is, hogy az Opera produkciói egész évben hozzáférhetők legyenek, nem pusztán akkor, mikor azokat a dalszínház műsorára tűzi.

Az előadások az induláskor két jegyárkategóriában érhetők el.

Az OPERA elmúlt, 2020/21-es évadának egész estés premierjei és egyes kiemelt repertoárelőadások tartoznak az első, 2990 forint értékű kategóriába. Induláskor itt található Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita (r. Szente Vajk) és Verdi Don Carlos (r. Almási-Tóth András) című műve, a balettek közül pedig a Vaszilij VajnonenMichael Messerer / Aszafjev-féle Párizs lángjai.

A második, 1990 forint értékű árkategóriában található a repertoárelőadások többsége, így Purcell A tündérkirálynő (r. Almási-Tóth András) című operája, a balettek közül pedig Anna-Marie HolmesSolymosi Tamás A kalóz című műve Adolphe Adam zenéjére.

Az Opera Otthonra video-on-demand szolgáltatásának elindulásával párhuzamosan folyamatosan bővül a legnagyobb zenei streaming-szolgáltatók (Spotify, Apple, Tidal, Deezer stb.) kínálatában a Magyar Állami Operaház által rögzített felvételek száma.

Pillanatnyilag 18 magyar mű, köztük 17 opera és 1 balettzene felvételei érthetők el,

többségében a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus Debrecen, a Kolozsvári Állami Magyar Opera Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével.

Elérhető művek:

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára
Bella Máté: A tavasz ébredése
Dés László: A vágy villamosa (szvit)
Dohnányi Ernő: A tenor
Erkel Ferenc: Bánk bán (ősváltozat)
Erkel Ferenc: Bátori Mária (részletek)
Erkel Ferenc: Dózsa György (részletek)
Erkel Ferenc: Erzsébet (II. felvonás)
Erkel Ferenc: Hunyadi László (ősváltozat)
Gryllus Samu: Két nő
Gyöngyösi Levente: Gólyakalifa
Kodály Zoltán: Háry János
Kodály Zoltán: Székely fonó
Petrovics Emil: Lysistraté
Mezei Gábor Péter: A ravatallal szemben
Orbán György: Pikkó hertzeg
Selmeczi György: Spiritiszták
Szokolay Sándor: Hamlet

Fejléckép forrása: Magyar Állami Operaház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.