Zenés színház

Operapremierek a következő évadban

2010.08.27. 07:15
Ajánlom
Kísérletező évbe kezdenek a dalszínházak, a 2010/2011-es szezonban számos izgalmas előadásra lehet számítani.

Sokat lehet hallani mostanában az Operaházról, a különböző financiális kérdések mellett azonban a jövő évi repertoárra is érdemes odafigyelni: kilenc premierre számíthatunk, ritkaságok és régóta hiányzó darabok is bemutatásra kerülnek.

Az első különlegesség a szeptember 14-én debütáló Kovalik-rendezés, Arrigo Boito egyetlen befejezett operája, a Mefistofele lesz. Az első változatban hatalmasat bukó, majd átírt formájában 1875-ben ugyanekkora sikert aratott mű Goethe Faustjának nem mindennapi feldolgozása.

A talán legjobban várt mű ugyancsak a művészeti igazgatói posztról távozó Kovalik Balázs A bolygó hollandi-rendezése. Reméljük, hogy a már külföldön is elismert direktor a legutóbbi, csupán kuriózumszámba menő és a kínálatból gyorsan eltűnő Napfogyatkozás után az Elektrához hasonló élménnyé változtatja-e a német zeneköltő egyik legnépszerűbb, régen hallott darabját.

Tavaly az Operaház Sári József imént említett Napfogyatkozás című művével járult hozzá a kortárs magyar opera népszerűsítéséhez. Jövőre két friss hazai darab várható, mindkettő másik intézménnyel együttműködve. A Budapesti Őszi Fesztiválon, az Új Színházban lesz Márta István egyfelvonásosának, a Csodálatos mobilvilágnak a premierje, Szikora János rendezésében. Az évad második felében, a Tavaszi Fesztiválon debütál a Thália Színház színpadán Fekete Gyula Excelsior! című, szintén egy felvonásos operája. A zeneszerző tolla alól frissen kikerülő darabban az alkotói és magánéleti válságba jutott Liszt Ferenc egy napját követhetjük végig. A direktor és a díszlettervező Gothár Péter.

Idén a Trisztán és Izolda emlékezetes előadásával bővült a Művészetek Palotájában már hagyományosnak mondható Wagner-napok kínálata. Jövőre a fesztiválhoz a Lohengrin csatlakozik, A varázsfuvola után ismét operát rendező Marton László keze alól.

A ritkán látható Mozart-darabok közül Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezésében színre kerül az Ascanio Albában című pásztorjáték, amit a zeneszerző alig tizenöt évesen, Ferdinánd főherceg esküvőjére komponált. Ezen kívül három Mozart-opera (Figaro házassága, Così fan tutte, A varázsfuvola) lesz repertoáron.

Új köntösben, Szinetár Miklós rendezésében lesz látható Verdi Macbethje. Ezzel a jövő évad Verdi-kínálata hatra (Rigoletto, A trubadúr, A szicíliai vecsernye, Otello és a Requiem) emelkedik Az új előadásoknak köszönhetően olyan slágerdarabok fognak hiányozni a kínálatból, mint például a Tannhäuser, a Pillangókisasszony vagy éppen a Turandot. Tavaly számos magyar művel ünnepelt az Operaház, Ránki György Pomádé királyának kivételével ezek most lekerülnek a műsorról. (Sajnos Bartók Kékszakállújának új rendezése is.) Az elmúlt években nem játszottak közül visszatér visszatér Bellini Normája, Csajkovszkij Pikk dámája, a Don Pasquale vagy éppen Verdi Otellója. A Bánk bán premierjéről annyit tudhatunk csak, hogy nem Cesare Lievi rendezi.

Jövőre, akár az előző évadban, két balettpremierre számíthatunk. A rosszul őrzött lány a műfaj klasszikusának számít Frederick Ashton koreográfiájával. A 18. század végéről származó humoros, gyerekeknek is bátran ajánlható balettból Ashton 1960-ban alkotta meg saját verzióját, amely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A vágy villamosa jól illeszkedik az Operaház irodalmi alapú balettjeinek sorába, Tennessee Williams drámáját Venekei Marianna álmodta színpadra Dés László zenéjével.

Az Erkel Színház bezárása óta az Operaház a műfaj egyetlen bástyája (könnyen elképzelhető azonban, hogy az egykori Népopera hamarosan megnyitja kapuit), de a főváros egyéb színházaiban és vidéken is több helyütt számíthatunk ígéretes operapremierekre. Kerényi Miklós Gábor a Miskolci Operafesztiválon bemutatott Gianni Schicchi rendezése Vajda János Mario és a varázslójával együtt várhatóan látható lesz a Fővárosi Operettszínházban (emellett biztosan a Pécsi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon). A Művészetek Palotájának félig szcenírozott Szerelmi bájital című előadása is nagy érdeklődésre tarthat számot. Donizetti remekét Káel Csaba rendezi, Adina szerepében pedig Miklósa Erikát hallhatjuk.

Ugyanitt folytatódnak a nagy sikerű digitális közvetítések a New York-i Metropolitanből, a Cinemaestro-sorozatban a budapesti Aréna, a győri, miskolci és pécsi Cinema City-mozikban a londoni Királyi Operaház előadásait vetítik, és a MOM Palace Klasszikusok is folytatódnak (az évadban először augusztus 27-én a Berlini Filharmonikusok koncertjét láthatják az érdeklődők).

A vidéki operajátszó helyek műsorát is érdemes figyelemmel kísérni. Leggazdagabb a debreceni Csokonai Színház kínálata: Erkel Hunyadi Lászlója, Prokofjev A tüzes angyala (az Armel és a Duna Televízió operafesztiválja keretében tartják a premiert, az előadás rendezője Silviu Purcărete) és Bizet Carmenje szerepel a premierek között, Szinetár Miklós rendezésében pedig Kodály Háry Jánosa is színpadra kerül. Ugyanez a mű a Szegedi Nemzeti Színházban is megtekinthető lesz Juronics Tamás rendezésében, valamint Verdi Traviatája és Csajkovszkij Anyeginje is sok nézőt vonzhat az alföldi városba. A Győri és a Miskolci Nemzeti Színház is egy-egy Mozart-operával készül a 2010/2011-es évadra, előbbi a Don Giovannival, utóbbi pedig a Così fan tuttéval.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Bordás Barbara: A nők ma bármire képesek!

Mozart-operával folytatódik a Figaro-történet Szentendrén. Susanne szerepében Bordás Barbara lép színpadra, aki beszélgetésünk során elmondta, hogy sosem gondolta volna, hogy ilyen fontos és hosszú szerepben debütálhat operaszínpadon.
Zenés színház interjú

Rab Gyula: „Felüdülést jelent számomra ez a könnyedebb műfaj”

A Junior-díjas Rab Gyula magyarországi karrierjén kívül nemzetközi szinten is sikeres tenorista. Elsősorban operát énekel, de most, a Palotakoncertek vendégfellépőjeként az operett műfajában is belekóstol.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.