Zenés színház

Operasztár-csinálók

2010.01.28. 03:05
Ajánlom
Egy brit tévéműsorban popénekesek versenyeznek abban, ki énekel jobban operát, míg a BBC rádióadója új tehetségeket keres. Akik döntenek: Rolando Villazón, Katherine Jenkins és Kiri Te Kanawa.

Az ITV-n január 15-én sugározták először a Popstar to Operastar első adását, amelyben nyolc popipari híresség indult el, hogy az opera műfajában is megmutatkozzon (vagy fogalmazhatnánk úgy is: megismerkedjen vele, hiszen saját bevallásuk szerint többeknek ez az első találkozása az operával). A szombat esti fő műsoridőben sugárzott programban Rolando Villazón és Katherine Jenkins nemcsak zsűritagok, hanem mentorként is segítik a versenyzőket, akik közül ketten már kiestek a nézők szavazatai alapján. A folytatásban már nem reménykedhet a Blur-tag Alex James - annak ellenére sem, hogy a Maestro című, ki a jobb amatőr celebkarmester tematikájú versenyt megnyerte - és Vanessa White, aki a The Saturdays nevű lánycsapat által került a hírességek közé. Versenyben van még Jimmy Osmond, Bernie Nolan, Kym Marsh, Darius Campbell, Danny Jones és Marcella Detroit, a két operaénekes mellett kritikusokként Laurence Llewelyn-Bowen - aki egykor maga is operaénekesnek készült, majd médiaszemélyiség lett belőle - és Meat Loaf foglalnak helyet. A műsor nem aratott osztatlan elismerést az operisták között, Ian Storey tenor például a műfaj kiárusításának nevezte.

A BBC Radio 2 az ITV műsorát komoly kritikával illető Kiri Te Kanawát nyerte meg tehetségkutató sorozatához, amelynek győztese szeptemberben felléphet a Proms in the Park koncertjén, és részt vehet az olaszországi Solti Te Kanawa Academia háromhetes mesterkurzusán. A jelentkezőknek egy operaária felvételét kell elküldeni a csatornának, a márciusi meghallgatások helyszíne Cardiff, Belfast, Glasgow, Newcastle, Manchester, Birmingham és London lesz. A 15 elődöntős a rádióadásokat megelőzően az új-zélandi születésű énekesnő tízórás kurzusán vesz részt, majd a péntek esti Friday Night is Music Night programban lépnek a zsűri és a közönség elé. Az öt legjobb énekes közül a szeptember 3-i döntőben dől el, kié lesz a The Radio 2 Kiri Prize.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.
Zenés színház ajánló

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.
Zenés színház ajánló

Szerelem, féltékenység és rengeteg humor - látványos revü-operettel indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. A bohózati fordulatokban bővelkedő mulatságos féltékenységi történet helyszínét Szőcs Artur rendezése Nizzából Londonba teszi át. A mediterrán – olasz és spanyol – motívumokból építkező zenei anyagban számos népszerű sláger is felcsendül.
Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.