Zenés színház

Operasztár-csinálók

2010.01.28. 03:05
Ajánlom
Egy brit tévéműsorban popénekesek versenyeznek abban, ki énekel jobban operát, míg a BBC rádióadója új tehetségeket keres. Akik döntenek: Rolando Villazón, Katherine Jenkins és Kiri Te Kanawa.

Az ITV-n január 15-én sugározták először a Popstar to Operastar első adását, amelyben nyolc popipari híresség indult el, hogy az opera műfajában is megmutatkozzon (vagy fogalmazhatnánk úgy is: megismerkedjen vele, hiszen saját bevallásuk szerint többeknek ez az első találkozása az operával). A szombat esti fő műsoridőben sugárzott programban Rolando Villazón és Katherine Jenkins nemcsak zsűritagok, hanem mentorként is segítik a versenyzőket, akik közül ketten már kiestek a nézők szavazatai alapján. A folytatásban már nem reménykedhet a Blur-tag Alex James - annak ellenére sem, hogy a Maestro című, ki a jobb amatőr celebkarmester tematikájú versenyt megnyerte - és Vanessa White, aki a The Saturdays nevű lánycsapat által került a hírességek közé. Versenyben van még Jimmy Osmond, Bernie Nolan, Kym Marsh, Darius Campbell, Danny Jones és Marcella Detroit, a két operaénekes mellett kritikusokként Laurence Llewelyn-Bowen - aki egykor maga is operaénekesnek készült, majd médiaszemélyiség lett belőle - és Meat Loaf foglalnak helyet. A műsor nem aratott osztatlan elismerést az operisták között, Ian Storey tenor például a műfaj kiárusításának nevezte.

A BBC Radio 2 az ITV műsorát komoly kritikával illető Kiri Te Kanawát nyerte meg tehetségkutató sorozatához, amelynek győztese szeptemberben felléphet a Proms in the Park koncertjén, és részt vehet az olaszországi Solti Te Kanawa Academia háromhetes mesterkurzusán. A jelentkezőknek egy operaária felvételét kell elküldeni a csatornának, a márciusi meghallgatások helyszíne Cardiff, Belfast, Glasgow, Newcastle, Manchester, Birmingham és London lesz. A 15 elődöntős a rádióadásokat megelőzően az új-zélandi születésű énekesnő tízórás kurzusán vesz részt, majd a péntek esti Friday Night is Music Night programban lépnek a zsűri és a közönség elé. Az öt legjobb énekes közül a szeptember 3-i döntőben dől el, kié lesz a The Radio 2 Kiri Prize.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.