Zenés színház

Operaújdonságok és színházi premierek

2015.09.28. 14:36
Ajánlom
A CAFe Budapest idén is több operaprodukciónak és táncelőadásnak ad otthont a programsorozat 17 napja alatt. A Recirquel Újcirkusz Társulat is a fesztiválon mutatja be legújabb előadását, és a fővárosi színházak is mostanra időzítették premierjeiket.

Szeptember 22-én mutatták be a Neue Oper Wienben Sosztakovics operaszatíráját, Az Orrt. A bécsi bemutató után alig két héttel, október 7-én és 8-án a budapesti közönség láthatja először Matthias Oldag legújabb rendezését. A német direktor nem ismeretlen vendég a Müpa és a magyar közönség számára, hiszen 2012-ben és 2014-ben is az ő irányítása alatt került színpadra Wagner népszerű operája, a Tannhäuser.

Sosztakovics: Az orr 

Sosztakovics: Az orr  (Fotó/Forrás: Armin Bardel & Krystian Bieniek)

A Zeneakadémián debütál az idén Az Év Junior Komolyzenei alkotója díjjal kitűntetett Bella Máté darabja, A tavasz ébredése alapjául Franz Wedekind 1891-es, azonos című „gyermektragédiája” szolgált. Az előadásban a Vajda Gergely vezényelte UMZE Kamaraegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói működnek közre október 9- én és 12-én. Másfél évtizeddel a megszületése után október 16-án a Müpában mutatják be Balassa Sándor negyedik operáját, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulást, melynek történet az Ormánságban játszódik; a magyar földről és a magyar életről szól.

Bella Mate

Bella Mate

Mundruczó Kornél és az Óbudai Danubia Zenekar izgalmas vállalkozásaként jött létre Shubert Winterreise című dalciklusának színpadra állítása. Bár Mundruczó a tavalyi évadban az antwerpeni Vlamsee Operában már megrendezte a darabot, most az eredeti, zongorakíséretes változat helyett Hans Zender kiszenekarra írt kortárs feldolgozását viszik színre a Budapest Music Centerben október 3-4-én. A reményvesztett fiatal férfi drámájának főszerepében Szemenyei Jánostláthatja és hallhatja majd a közönség, a különleges színpadi videoinstalláció pedig igazi posztmodern összművészeti élménnyé alakítja az estet. Az Artus társulat és Goda Gábor új bemutatója, a csepp kánon – Hogy vagy, Hérakleitosz? egyszerre koncert, színház és tánc. Október 9-én a Müpa a színpadán a színészek, a Thai Chi Chuan művészek és egy 17 tagú kórus alkotja meg az Artusra jellemző színházi nyelven értelmezi újra a sok éves művészi munka során felmerült és körbejárt kérdéseket, aforizmákat, toposzokat, szútrákat és mítoszokat.

A Recirquel legújabb darabja kissé eltér a Vági Bence vezette újcirkusz társulat eddigi produkcióitól. A Non Solus a tánc és a cirkusz találkozása egy illúziókba font valótlan térben, két ember egymásra találásának története, akik útjukon bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A kétszereplős darab az október 15-i ősbemutató, és másnapi előadás után is a Müpa programján marad. Mari Brolin-Tani neve a Győri Balettnek alkotott Orfeo és Macbeth koreográfiái kapcsán már ismerős lehet kortárs tánc iránt érdeklődők. Ezúttal rangos dán társulatával a Black Box Dance Companyval hozza el a Bálnába október 13-án a februárban debütált Push című előadásukat.

Mundruczó Kornél

Mundruczó Kornél

A bosnyák Edhem Jesenkovic és a négyszeres Reumert-díjas brit koreográfus, Timothy Rushton által koreografált két különálló darab ékes bizonyítéka annak, hogy miért tartozik a 8 fős társulat a kortárs tánc élvonalába. A bodylotion co-dance és a Livescape közös új előadásában három művészeti médium (a mozgás, a fény és a hang) kapcsolódik össze egy futurisztikus, vibráló világgá. A Bodyscape: Dar Winners egy négy részből álló darab, amelyek minden esetben a táncosok testéből vagy a mozgásuk által keltett hangokból épül fel, ezeket különböző szenzorok segítségével élőben rögzíti a zenész, és effektekkel, digitális technikával gazdagítja. A különleges produkció ősbemutatójára október 8-án kerül sor a Trafóban.

A Philippe Saire Társulat a Black Out című, a térben különlegesen elrendezett produkciójával érkezik október 12-én az Átrium Filmszínházba. Az algériai származású svájci koreográfus, Philippe Saire ebben a munkájában szokatlan nézőpontból láttatja táncosait, akik nem is mindig mozdulatokkal, hanem rendkívül kifejező mozdulatlanságukkal hatnak a nézőre. Szintén a Trafó ad majd otthont október 16-17-én Philippe Quesne és a Campo Next Day (Másnap) című előadásának, amelyben a gyerekek palacsintát sütnek, és felfújható medencében „pacsálnak” a színpadon, egészen addig, amíg egy őket ért támadás következtében szuperhőssé nem változnak. Az Átrium Film-Színházban az úgynevezett kőszínházi struktúrán kívüli Trojka Színházi Társulás előadása látható Dr. címmel. A Kamrában Simon Stephens darabját, a Harper Regan mutatja be a Katona József Színház társulata, az Örkény Színházban Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János–Parti Nagy Lajos Köd utánam című operettje kerül színpadra, a Katonában pedig Borbély Szilárd Az olaszliszkai című darabját Máté Gábor viszi színre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.