Zenés színház

Operaújdonságok és színházi premierek

2015.09.28. 14:36
Ajánlom
A CAFe Budapest idén is több operaprodukciónak és táncelőadásnak ad otthont a programsorozat 17 napja alatt. A Recirquel Újcirkusz Társulat is a fesztiválon mutatja be legújabb előadását, és a fővárosi színházak is mostanra időzítették premierjeiket.

Szeptember 22-én mutatták be a Neue Oper Wienben Sosztakovics operaszatíráját, Az Orrt. A bécsi bemutató után alig két héttel, október 7-én és 8-án a budapesti közönség láthatja először Matthias Oldag legújabb rendezését. A német direktor nem ismeretlen vendég a Müpa és a magyar közönség számára, hiszen 2012-ben és 2014-ben is az ő irányítása alatt került színpadra Wagner népszerű operája, a Tannhäuser.

Sosztakovics: Az orr 

Sosztakovics: Az orr  (Fotó/Forrás: Armin Bardel & Krystian Bieniek)

A Zeneakadémián debütál az idén Az Év Junior Komolyzenei alkotója díjjal kitűntetett Bella Máté darabja, A tavasz ébredése alapjául Franz Wedekind 1891-es, azonos című „gyermektragédiája” szolgált. Az előadásban a Vajda Gergely vezényelte UMZE Kamaraegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói működnek közre október 9- én és 12-én. Másfél évtizeddel a megszületése után október 16-án a Müpában mutatják be Balassa Sándor negyedik operáját, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulást, melynek történet az Ormánságban játszódik; a magyar földről és a magyar életről szól.

Bella Mate

Bella Mate

Mundruczó Kornél és az Óbudai Danubia Zenekar izgalmas vállalkozásaként jött létre Shubert Winterreise című dalciklusának színpadra állítása. Bár Mundruczó a tavalyi évadban az antwerpeni Vlamsee Operában már megrendezte a darabot, most az eredeti, zongorakíséretes változat helyett Hans Zender kiszenekarra írt kortárs feldolgozását viszik színre a Budapest Music Centerben október 3-4-én. A reményvesztett fiatal férfi drámájának főszerepében Szemenyei Jánostláthatja és hallhatja majd a közönség, a különleges színpadi videoinstalláció pedig igazi posztmodern összművészeti élménnyé alakítja az estet. Az Artus társulat és Goda Gábor új bemutatója, a csepp kánon – Hogy vagy, Hérakleitosz? egyszerre koncert, színház és tánc. Október 9-én a Müpa a színpadán a színészek, a Thai Chi Chuan művészek és egy 17 tagú kórus alkotja meg az Artusra jellemző színházi nyelven értelmezi újra a sok éves művészi munka során felmerült és körbejárt kérdéseket, aforizmákat, toposzokat, szútrákat és mítoszokat.

A Recirquel legújabb darabja kissé eltér a Vági Bence vezette újcirkusz társulat eddigi produkcióitól. A Non Solus a tánc és a cirkusz találkozása egy illúziókba font valótlan térben, két ember egymásra találásának története, akik útjukon bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A kétszereplős darab az október 15-i ősbemutató, és másnapi előadás után is a Müpa programján marad. Mari Brolin-Tani neve a Győri Balettnek alkotott Orfeo és Macbeth koreográfiái kapcsán már ismerős lehet kortárs tánc iránt érdeklődők. Ezúttal rangos dán társulatával a Black Box Dance Companyval hozza el a Bálnába október 13-án a februárban debütált Push című előadásukat.

Mundruczó Kornél

Mundruczó Kornél

A bosnyák Edhem Jesenkovic és a négyszeres Reumert-díjas brit koreográfus, Timothy Rushton által koreografált két különálló darab ékes bizonyítéka annak, hogy miért tartozik a 8 fős társulat a kortárs tánc élvonalába. A bodylotion co-dance és a Livescape közös új előadásában három művészeti médium (a mozgás, a fény és a hang) kapcsolódik össze egy futurisztikus, vibráló világgá. A Bodyscape: Dar Winners egy négy részből álló darab, amelyek minden esetben a táncosok testéből vagy a mozgásuk által keltett hangokból épül fel, ezeket különböző szenzorok segítségével élőben rögzíti a zenész, és effektekkel, digitális technikával gazdagítja. A különleges produkció ősbemutatójára október 8-án kerül sor a Trafóban.

A Philippe Saire Társulat a Black Out című, a térben különlegesen elrendezett produkciójával érkezik október 12-én az Átrium Filmszínházba. Az algériai származású svájci koreográfus, Philippe Saire ebben a munkájában szokatlan nézőpontból láttatja táncosait, akik nem is mindig mozdulatokkal, hanem rendkívül kifejező mozdulatlanságukkal hatnak a nézőre. Szintén a Trafó ad majd otthont október 16-17-én Philippe Quesne és a Campo Next Day (Másnap) című előadásának, amelyben a gyerekek palacsintát sütnek, és felfújható medencében „pacsálnak” a színpadon, egészen addig, amíg egy őket ért támadás következtében szuperhőssé nem változnak. Az Átrium Film-Színházban az úgynevezett kőszínházi struktúrán kívüli Trojka Színházi Társulás előadása látható Dr. címmel. A Kamrában Simon Stephens darabját, a Harper Regan mutatja be a Katona József Színház társulata, az Örkény Színházban Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János–Parti Nagy Lajos Köd utánam című operettje kerül színpadra, a Katonában pedig Borbély Szilárd Az olaszliszkai című darabját Máté Gábor viszi színre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Zenés színház magazin

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.