Zenés színház

Operaverseny a holnap művészeinek

2007.09.28. 00:00
Ajánlom
Új operaverseny és -fesztivál született, amelyről ma tartottak sajtótájékoztatót az alapítók, a Mezzo TV (Philip de la Croix), az Armel Produkciós Iroda (Havas Ágnes), a Szegedi Szabadtéri Játékok (Bátyai Edina) és a Pannon Filharmonikusok (Horváth Zsolt), valamint a rendezvényhez csatlakozó Magyar Televízió (Pusztay András).

A verseny a műfaj összetett szakmai kívánalmainak leginkább eleget tenni tudó – operaéneklésben, színpadi mozgásban és színészmesterségben kellőképpen jártas – előadóművészeket kívánja díjazni. Ennek szellemében jelölt ki öt versenyművet, amelyet öt különböző ország színházai – Opèra de Rennes (Franciaország), Bremen Theater (Németország), Balti Opera / Gdansk (Lengyelország), Opera Dicapo / New York (Egyesült Államok), Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország) - mutatnak be. Minden produkciót más rendező visz színre.

A versenyzők mind az öt helyszínen regisztrálhatnak a kiírásban szereplő feltételek alapján. A verseny kétfordulós: először a jelentkezők hangi kvalitásait, másodszor színészi képességeit értékelik a szakemberek. A legjobbak felléphetnek 2008. novemberében Szegeden, az öt művet kéthetes fesztivál keretében bemutató döntőn. Ekkor ítéli oda a zsűri a két fődíjat is. A legjobb női és legjobb férfi előadó jutalma egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítése, mely bemutatásra kerül a Mezzo Televízióban.

Dr. Botka László, Szeged város polgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel hagyományt kívánnak teremteni. Ezt tekinti az elmúlt évtizedek legnagyobb kulturális vállalkozásának, és büszke arra, hogy a rendezők választása Szegedre esett.

Havas Ágnes a fesztivál felépítéséről, tematikájáról, egyediségéről beszélt, Philip de la Croix a Közép-Kelet Európa kulturális életében fontos szerepet betöltő Szeged stratégiai partnerségéről szólt, Bátyai Edina a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. korábbi projektjeiből ismert szakmaiságával és színvonalával szeretné segíteni a kezdeményezést. Horváth Zsolt a fesztivált, mint a két város (Pécs és Szeged) kapcsolatának újabb, fontos elemét értékelte. Pusztay András a kultúra támogatásának közszolgálati jellegét hangsúlyozva kötelezte el magát a rendezvény mellett.

A sajtótájékoztatón nemcsak a műveket bemutató színházak igazgatói jelentek meg, de részt vett valamennyi rendező is: Alföldi Róbert, Kovalik Balázs, Balázs Zoltán és Telihay Péter is. Alföldi Róbert Robert Ward The Crucible című darabjának New York-i színrevitele kapcsán elmondta: "Nagyon drámai az anyag, és a verseny szelleméhez nagyon erősen passzoló mű, amiben kiderül, mi az, amit keresünk, mi a verseny lényege, és mennyiben fog ez megvalósulni". Telihay Péter, a Lukrécia meggyalázása című Britten-opera gdanski rendezője hangsúlyozta: "…nagyon fontos, hogy ennyiféle ember, ennyiféle kulturális háttérrel találkozik egy bizonyos ponton. Remélem, Lengyelországban így fog történni. Ezt látom a verseny legfontosabb hasznának is."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.