Zenés színház

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval

2007.10.31. 00:00
Ajánlom
Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok – együttműködve Európa legrangosabb komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval – új operaversenyt és fesztivált alapítanak Szegeden. A versenyre a világ több pontján tartanak meghallgatást. A magyarországi első fordulóra november 17. és 20. között kerül sor. Jelentkezési határidő: november 14.

Itthon és világszerte számos, színvonalas énekverseny működik és fedez fel ifjú tehetségeket évről-évre. A XXI. század operajátszása azonban a komplexitásra épül: a kiváló hangi adottság magas fokú színészi képességgel kell, hogy párosuljon. Az opera műfajában eddig nem volt olyan verseny, ahol a fiatal tehetségek előzőekben említett képességeit összességében díjaznák. Ez a gondolat adja az eseménysorozat egyediségét, újszerűségét.

A versenyen nem a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású tehetséges fiatal nyer, hanem az az előadó, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet.

A verseny

Ahhoz, hogy az énekesek komplex előadói tehetségét megítélhesse a zsűri és a közönség, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk. A fesztivál ezért - közös művészeti, logisztikai és finanszírozási struktúra alapján - kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben. A négy külföldi operaházban olyan magyar rendezők állítják színpadra az egyes előadásokat, akik rendelkeznek tanítási gyakorlattal, és színészmesterséget oktatnak valamelyik magyar vagy külföldi főiskolán. A magyarországi produkció ugyanakkor egy külföldi rendező irányításával jön létre.

A partner-operaházakban bemutatásra kerülő operákat végül Szegeden, a fesztivál során tekinthetik meg a nézők, ahol a szereplők (illetve a közönség szavazatai alapján az alkotók) a fődíjért versenyeznek.

A fesztivál partner-operaházai 2008-ban:
• Opéra de Rennes (Franciaország)
• Bremen Theater (Németország)
• Balti Opera (Gdansk, Lengyelország)
• Opera Dicapo (New York, USA)
• Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország)

A versenyprodukciók 2008-ban:
• Heinrich Marschner: Der Vampyr (Rennes, Franciaország)
• Kunze - Kingsley: Raoul (Bréma, Németország)
• Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása (Gdansk, Lengyelország)
• Robert Ward: The Crucible (New York, USA)
• Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur (Szeged, Magyarország)

A versenyprodukciók rendezői 2008-ban: Alföldi Róbert (New York), Kovalik Balázs (Bréma), Balázs Zoltán (Rennes), Telihay Péter (Gdansk), Michael Sturm (Szeged).

A verseny időbeosztása

Első forduló – 2007. november

Az első körben a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Korhatár nincs. Ebben a fordulóban két különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kell a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

Mivel az első fordulóra öt különböző időpontban kerül sor az egyes partner-operaházakban, akár több helyszínen is regisztrálhatnak a jelentkezők. Az egyik városban elért eredmény azonban független egy másik helyszínen elért eredménytől.

Az első fordulóban mind az öt partner-operaházban kiválasztanak egy-egy továbbjutót az öt versenyprodukció összes versenyszerepére, így minden egyes szerepre minimum öt szereplő jut tovább a második fordulóra.

Az első forduló helyszínei és időpontjai:

New York (USA) – 2007. november 6-9. (Jelentkezési határidő: 2007. november 3.)
Bréma (Németország) – 2007. november 13-14. (Jelentkezési határidő: november 10.)
Szeged (Magyarország) - 2007. november 17-20. (Jelentkezési határidő: november 14.)
Rennes (Franciaország) – 2007. november 22-24. (Jelentkezési határidő: november 19.)
Gdansk (Lengyelország) – 2007. november 27-29. (Jelentkezési határidő: november 24.)

A jelentkezési díj 80 euró (20.000,- Ft), nevezésenként.

Második forduló – 2008. január 29., 30., 31.

A második forduló a későbbi fesztivál helyszínén, Szegeden, a REÖK Palotában zajlik. Itt, a produkciónként öt-öt továbbjutott versenyző közül a rendezők választják ki azokat, akik az egyes produkciók szerepeit megkapják. Ebben a fordulóban elsősorban a színészi képességek alapján válogat a zsűri. A második fordulóban további három áriát mutatnak be a versenyzők, melyből kettő szabadon választható, a harmadikat a zsűri választja ki abból a szerepből, amelyre a versenyzőt az első forduló végén továbbjuttatta. Minden áriát eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

Bemutatók a partner-operaházakban

A zsűrizést követően jönnek létre a produkciók az öt városban: a versenyzők a rendező és a karmester irányításával készülnek fel. A helyi bemutatók után kerül sor a sorsdöntő megmérettetésre: 2008. novemberében, Szegeden, a fesztiválon.

A döntő – 2008. november 2-17.

A döntő egy kéthetes fesztivál keretei között zajlik a Szegedi Nemzeti Színházban, számos kiegészítő eseménnyel fűszerezve. A versenyben résztvevő öt előadás megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat: a legjobb női és a legjobb férfi előadónak, akik - honorárium ellenében - felkérést kapnak egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítésére, mely operafilm jellegű rendezésben kerül bemutatásra a Mezzo Televízióban. A döntő előadásait és az esemény-sorozatot lezáró gálaestet a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.
Zenés színház ajánló

Egy este Puccinivel – Online látható Jonas Kaufmann koncertje a milánói Scalában

Az opera rajongók számára különleges programot kínál Jonas Kaufmann Puccini-áriaestjének koncertfelvétele. A milánói Scalában 2015-ben rögzített előadás április 2-4. között online elérhető a Pannonia Entertainment online csatornáján.
Zenés színház interjú

„Az egész operett egy beavatási szertartás” – interjú Dénes Viktorral

A táncoskomikusok szerepálmával, a Csárdáskirálynő Bónijával indult a zenés színházi karrierje, most pedig a Marica grófnő Báró Zsupán Kálmánjaként hódítja meg a női szíveket a Budapesti Operettszínház virtuális színpadán. Dénes Viktorral prózáról és operettről, valamint Marica sosemvolt vőlegényéről beszélgettünk.