Zenés színház

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval

2007.10.31. 00:00
Ajánlom
Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok – együttműködve Európa legrangosabb komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval – új operaversenyt és fesztivált alapítanak Szegeden. A versenyre a világ több pontján tartanak meghallgatást. A magyarországi első fordulóra november 17. és 20. között kerül sor. Jelentkezési határidő: november 14.

Itthon és világszerte számos, színvonalas énekverseny működik és fedez fel ifjú tehetségeket évről-évre. A XXI. század operajátszása azonban a komplexitásra épül: a kiváló hangi adottság magas fokú színészi képességgel kell, hogy párosuljon. Az opera műfajában eddig nem volt olyan verseny, ahol a fiatal tehetségek előzőekben említett képességeit összességében díjaznák. Ez a gondolat adja az eseménysorozat egyediségét, újszerűségét.

A versenyen nem a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású tehetséges fiatal nyer, hanem az az előadó, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet.

A verseny

Ahhoz, hogy az énekesek komplex előadói tehetségét megítélhesse a zsűri és a közönség, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk. A fesztivál ezért - közös művészeti, logisztikai és finanszírozási struktúra alapján - kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben. A négy külföldi operaházban olyan magyar rendezők állítják színpadra az egyes előadásokat, akik rendelkeznek tanítási gyakorlattal, és színészmesterséget oktatnak valamelyik magyar vagy külföldi főiskolán. A magyarországi produkció ugyanakkor egy külföldi rendező irányításával jön létre.

A partner-operaházakban bemutatásra kerülő operákat végül Szegeden, a fesztivál során tekinthetik meg a nézők, ahol a szereplők (illetve a közönség szavazatai alapján az alkotók) a fődíjért versenyeznek.

A fesztivál partner-operaházai 2008-ban:
• Opéra de Rennes (Franciaország)
• Bremen Theater (Németország)
• Balti Opera (Gdansk, Lengyelország)
• Opera Dicapo (New York, USA)
• Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország)

A versenyprodukciók 2008-ban:
• Heinrich Marschner: Der Vampyr (Rennes, Franciaország)
• Kunze - Kingsley: Raoul (Bréma, Németország)
• Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása (Gdansk, Lengyelország)
• Robert Ward: The Crucible (New York, USA)
• Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur (Szeged, Magyarország)

A versenyprodukciók rendezői 2008-ban: Alföldi Róbert (New York), Kovalik Balázs (Bréma), Balázs Zoltán (Rennes), Telihay Péter (Gdansk), Michael Sturm (Szeged).

A verseny időbeosztása

Első forduló – 2007. november

Az első körben a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Korhatár nincs. Ebben a fordulóban két különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kell a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

Mivel az első fordulóra öt különböző időpontban kerül sor az egyes partner-operaházakban, akár több helyszínen is regisztrálhatnak a jelentkezők. Az egyik városban elért eredmény azonban független egy másik helyszínen elért eredménytől.

Az első fordulóban mind az öt partner-operaházban kiválasztanak egy-egy továbbjutót az öt versenyprodukció összes versenyszerepére, így minden egyes szerepre minimum öt szereplő jut tovább a második fordulóra.

Az első forduló helyszínei és időpontjai:

New York (USA) – 2007. november 6-9. (Jelentkezési határidő: 2007. november 3.)
Bréma (Németország) – 2007. november 13-14. (Jelentkezési határidő: november 10.)
Szeged (Magyarország) - 2007. november 17-20. (Jelentkezési határidő: november 14.)
Rennes (Franciaország) – 2007. november 22-24. (Jelentkezési határidő: november 19.)
Gdansk (Lengyelország) – 2007. november 27-29. (Jelentkezési határidő: november 24.)

A jelentkezési díj 80 euró (20.000,- Ft), nevezésenként.

Második forduló – 2008. január 29., 30., 31.

A második forduló a későbbi fesztivál helyszínén, Szegeden, a REÖK Palotában zajlik. Itt, a produkciónként öt-öt továbbjutott versenyző közül a rendezők választják ki azokat, akik az egyes produkciók szerepeit megkapják. Ebben a fordulóban elsősorban a színészi képességek alapján válogat a zsűri. A második fordulóban további három áriát mutatnak be a versenyzők, melyből kettő szabadon választható, a harmadikat a zsűri választja ki abból a szerepből, amelyre a versenyzőt az első forduló végén továbbjuttatta. Minden áriát eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

Bemutatók a partner-operaházakban

A zsűrizést követően jönnek létre a produkciók az öt városban: a versenyzők a rendező és a karmester irányításával készülnek fel. A helyi bemutatók után kerül sor a sorsdöntő megmérettetésre: 2008. novemberében, Szegeden, a fesztiválon.

A döntő – 2008. november 2-17.

A döntő egy kéthetes fesztivál keretei között zajlik a Szegedi Nemzeti Színházban, számos kiegészítő eseménnyel fűszerezve. A versenyben résztvevő öt előadás megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat: a legjobb női és a legjobb férfi előadónak, akik - honorárium ellenében - felkérést kapnak egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítésére, mely operafilm jellegű rendezésben kerül bemutatásra a Mezzo Televízióban. A döntő előadásait és az esemény-sorozatot lezáró gálaestet a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.