Zenés színház

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval

2007.10.31. 00:00
Ajánlom
Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok – együttműködve Európa legrangosabb komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval – új operaversenyt és fesztivált alapítanak Szegeden. A versenyre a világ több pontján tartanak meghallgatást. A magyarországi első fordulóra november 17. és 20. között kerül sor. Jelentkezési határidő: november 14.

Itthon és világszerte számos, színvonalas énekverseny működik és fedez fel ifjú tehetségeket évről-évre. A XXI. század operajátszása azonban a komplexitásra épül: a kiváló hangi adottság magas fokú színészi képességgel kell, hogy párosuljon. Az opera műfajában eddig nem volt olyan verseny, ahol a fiatal tehetségek előzőekben említett képességeit összességében díjaznák. Ez a gondolat adja az eseménysorozat egyediségét, újszerűségét.

A versenyen nem a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású tehetséges fiatal nyer, hanem az az előadó, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet.

A verseny

Ahhoz, hogy az énekesek komplex előadói tehetségét megítélhesse a zsűri és a közönség, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk. A fesztivál ezért - közös művészeti, logisztikai és finanszírozási struktúra alapján - kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben. A négy külföldi operaházban olyan magyar rendezők állítják színpadra az egyes előadásokat, akik rendelkeznek tanítási gyakorlattal, és színészmesterséget oktatnak valamelyik magyar vagy külföldi főiskolán. A magyarországi produkció ugyanakkor egy külföldi rendező irányításával jön létre.

A partner-operaházakban bemutatásra kerülő operákat végül Szegeden, a fesztivál során tekinthetik meg a nézők, ahol a szereplők (illetve a közönség szavazatai alapján az alkotók) a fődíjért versenyeznek.

A fesztivál partner-operaházai 2008-ban:
• Opéra de Rennes (Franciaország)
• Bremen Theater (Németország)
• Balti Opera (Gdansk, Lengyelország)
• Opera Dicapo (New York, USA)
• Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország)

A versenyprodukciók 2008-ban:
• Heinrich Marschner: Der Vampyr (Rennes, Franciaország)
• Kunze - Kingsley: Raoul (Bréma, Németország)
• Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása (Gdansk, Lengyelország)
• Robert Ward: The Crucible (New York, USA)
• Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur (Szeged, Magyarország)

A versenyprodukciók rendezői 2008-ban: Alföldi Róbert (New York), Kovalik Balázs (Bréma), Balázs Zoltán (Rennes), Telihay Péter (Gdansk), Michael Sturm (Szeged).

A verseny időbeosztása

Első forduló – 2007. november

Az első körben a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Korhatár nincs. Ebben a fordulóban két különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kell a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

Mivel az első fordulóra öt különböző időpontban kerül sor az egyes partner-operaházakban, akár több helyszínen is regisztrálhatnak a jelentkezők. Az egyik városban elért eredmény azonban független egy másik helyszínen elért eredménytől.

Az első fordulóban mind az öt partner-operaházban kiválasztanak egy-egy továbbjutót az öt versenyprodukció összes versenyszerepére, így minden egyes szerepre minimum öt szereplő jut tovább a második fordulóra.

Az első forduló helyszínei és időpontjai:

New York (USA) – 2007. november 6-9. (Jelentkezési határidő: 2007. november 3.)
Bréma (Németország) – 2007. november 13-14. (Jelentkezési határidő: november 10.)
Szeged (Magyarország) - 2007. november 17-20. (Jelentkezési határidő: november 14.)
Rennes (Franciaország) – 2007. november 22-24. (Jelentkezési határidő: november 19.)
Gdansk (Lengyelország) – 2007. november 27-29. (Jelentkezési határidő: november 24.)

A jelentkezési díj 80 euró (20.000,- Ft), nevezésenként.

Második forduló – 2008. január 29., 30., 31.

A második forduló a későbbi fesztivál helyszínén, Szegeden, a REÖK Palotában zajlik. Itt, a produkciónként öt-öt továbbjutott versenyző közül a rendezők választják ki azokat, akik az egyes produkciók szerepeit megkapják. Ebben a fordulóban elsősorban a színészi képességek alapján válogat a zsűri. A második fordulóban további három áriát mutatnak be a versenyzők, melyből kettő szabadon választható, a harmadikat a zsűri választja ki abból a szerepből, amelyre a versenyzőt az első forduló végén továbbjuttatta. Minden áriát eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

Bemutatók a partner-operaházakban

A zsűrizést követően jönnek létre a produkciók az öt városban: a versenyzők a rendező és a karmester irányításával készülnek fel. A helyi bemutatók után kerül sor a sorsdöntő megmérettetésre: 2008. novemberében, Szegeden, a fesztiválon.

A döntő – 2008. november 2-17.

A döntő egy kéthetes fesztivál keretei között zajlik a Szegedi Nemzeti Színházban, számos kiegészítő eseménnyel fűszerezve. A versenyben résztvevő öt előadás megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat: a legjobb női és a legjobb férfi előadónak, akik - honorárium ellenében - felkérést kapnak egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítésére, mely operafilm jellegű rendezésben kerül bemutatásra a Mezzo Televízióban. A döntő előadásait és az esemény-sorozatot lezáró gálaestet a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.