Zenés színház

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval - Robert Ward: A salemi boszorkányok (november 9.)

2008.10.29. 00:00
Ajánlom
Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok a Mezzo Televízióval együttműködésben új operaversenyt alapított Magyarországon, amelynek célja, hogy új és klasszikus művekkel, friss és már ismert tehetséggekkel fedezzük fel újra az opera műfaját és színpadi hagyományait. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a New York-i Dicapo Opera versenyprodukciójára!

Az opera tartalma:

Egy amerikai kisvárosban, Salemben Parris tiszteletes kétségbeesetten várja, hogy lánya, Betty magához térjen. Betty az éjszaka ájult el, miközben barátnőivel és a rabszolga Titubával az erdőben táncoltak. A kisváros lakói most a tiszteletes házában gyűlnek össze, és attól tartanak, hogy a lányokat megszállta az ördög. John Proctor kételkedik az elvakult vádaskodásban, neki azonban mennie kell, mert felesége, Elisabeth otthon várja. Férj és feleség között néhány hónapja megromlott a viszony, amikor a férfi összeszűrte a levet a csinos szolgálólánnyal, Abigaillel. Azóta John bárhogy is igyekszik, nem sikerül a feleségét kibékíteni. Kettősüket az új szolgáló, Mary Warren szakítja félbe. A lány a városból jön, és a boszorkánysággal vádolt nők letartóztatásáról hoz hírt. Elisabethet is bevádolták: az elbocsátott Abigail gonosz mágiával vádolja. Néhány pillanattal később két férfi érkezik, hogy az asszonyt letartóztassák. A tárgyaláson John Proctor Mary Warrennel felesége ártatlanságát próbálja bizonyítani. Amikor nem hisznek neki, nem marad más választása, minthogy felfedje titkos kapcsolatát Abigaillel, bizonygatva, hogy a lány csak bosszút akar állni. Elisabeth azonban letagadja a viszonyt, hogy megőrizze férje becsületét, így John is gyanúba keveredik és most már őt is boszorkánysággal vádolják. John és Elisabeth a börtönben látja egymást újra. A két megkínzott, megrokkant ember már beletörődött sorsába. John elhatározza, hogy vallani fog. Amikor azonban a bíró megpróbálja rávenni, hogy másokat is bevádoljon, dühösen összetépi a vallomását. Az egyházi bírák nem tűrik az ellentmondást – Johnt azonnal elvezetik és felakasztják.

Alföldi Róbert rendező az operáról:

"Mindig érdekelt és azóta sem tudok közelebb jutni ahhoz az alapvető emberi tulajdonsághoz, hogy miért vész ki belőlünk a gyermeki kíváncsiság valami iránt, ami más, mint amit mi képviselünk, vagy gondolunk. Miért nem inkább érdekes és vonzó, miért gerjeszt bennünk dühöt, tehetetlen és gyáva vádaskodást, agressziót. És miért keveredik ez nagyon gyakran Istennel, miért tartjuk magunk elé Istent. Miért járatjuk le Istent. És ha már, Isten ezt miért hagyja… mert hagyja… Nagyon gyakran kérdezem ezt mostanság, itthon. És kíváncsian várom, hogy New Yorkban is kérdezik-e."

Kérdésünk: Az azonos című Arthur Miller-dráma melyik szerepét alakította az opera rendezője, Alföldi Róbert a Vígszínházban? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes válasz betűjelét írja!)

A – John Proctor
B – Hale tiszteletes
C – Danforth kormányzóhelyettes

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtő két-két jegyet nyer az opera november 9-i előadására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.