Zenés színház

Operaverseny rendezőkeringővel

2010.08.30. 18:39
Ajánlom
Míg Alföldi Róbert Norvégiában próbál, két produkcióban a rendező, egy esetében pedig a bemutató helyszíne változott.

Az elmúlt két évben Alföldi Róbert New Yorkban, a Dicapo Operában vitt színre egy-egy operát, idén azonban Bergenben dolgozik. Egy meseopera bemutatójára, Knut Vaage Veslefrikk című darabjának a premierjére készül. A történetben gonosz babagyár-tulajdonos, Don O'Day hű csatlósaival, a varjakkal tartja rettegésben Alkonyfölde lakóit. Munkásait - köztük a hősnőt, Veslefrikket - túszként kezeli, ám a fokozott ellenőrzést kijátszva a kislány mégis megszökik, hogy valóra váltsa álmát. Egy hegedűt szeretne, hogy azon muzsikálva jókedvre derítse az embereket. A zene varázslatos erejéről szóló darab népmesei gyökerű, ám olyan 21. századi problémák is átszövik a mesét, mint a prostitúció és a gyermekmunka.

Eközben a Krakkói Operába tervezett Traviata rendezője és helyszíne is megváltozott: Szász János helyett Juronics Tamás, a lengyel város helyett a Szegedi Nemzeti Színház áll majd a színlapon. Szász a szervező Armel Produkció szerint több ponton megszegte a szerződést - terveket nem mutatott be, nem egyeztetett személyesen a krakkói színház képviselőivel -, a rendező azonban nem érzi jogosnak az Armel állításait. A szegedi színház műsorrendjében eredetileg tavaszra tervezett Traviata-bemutató így az őszi Háry János helyére kerül.

New Yorkba Vidnyánszky Attila, a verseny művészeti vezetője utazott volna, aki személyes okok miatt mondta le a Sirály rendezését. Helyette Harangi Mária fog dolgozni a Dicapo Operában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.