Zenés színház

Operavizsga a Kiscelli Romtemplomban

2009.06.16. 10:53
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszéke június 19-én ismét különleges helyszínen rendezi meg második félévi operavizsgáját:

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszéke június 19-én ismét különleges helyszínen rendezi meg második félévi operavizsgáját: a Kiscelli Múzeum Romtemplomában a Marton Éva egyetemi tanár vezette tanszék növendékei Giacomo Puccini és Carl Otto Nicolai műveit adják elő. Közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar, vezényel Oberfrank Péter.

A Zeneakadémia a tavalyi évhez hasonlóan ismét különleges helyszínen, a Kiscelli Múzeum Romtemplomában tartja nyári operavizsgáját. Az opera szakos hallgatók idén Puccini Gianni Schicchi című vígoperáját, valamint Nicolai A windsori víg nők című művének II. felvonását adják elő. A darabok rendezésére Kovalik Balázs, az opera szakcsoport vezetője Toronykőy Attilát, a Szegedi Nemzeti Színház rendezőjét, valamint Léner Andrást, a Budapesti Kamaraszínház vezető rendezőjét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Zeneakadémia tanárát kérte fel.

Kovalik Balázs elmondta: "A vizsgadarabokat minden esetben úgy választjuk ki, hogy az opera szakos növendékek számára mind a hangi adottságok, mind a színpadi gyakorlat szempontjából megfelelő feladatot jelentsenek. Egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy az együttes, közös játék álljon a vizsgaprodukciók középpontjában. A tavaly nyári előadás sikerére való tekintettel idén már ragaszkodtunk ehhez a varázslatos helyszínhez, ahol a múzeum nagyvonalúságának köszönhetően két hétig tökéletesíthetjük a produkciót. A templom kiváló akusztikai adottságokkal rendelkezik, egyedülálló atmoszférája pedig intenzívebbé, termékenyebbé teszik a próbákat, és egyaránt inspirálja az énekeseket és a rendezőket is" - tette hozzá.

A Kiscelli Múzeum gyakorta ad otthont kulturális programoknak, különleges hangulata, akusztikája miatt nagyszerűen alkalmas komolyzenei koncertek, operaelőadások befogadására is. A múzeum idén nyáron is csatlakozik a közkedvelt Múzeumok Éjszakája fesztiválhoz, s ezúttal Énekek Éjjele címmel rendez programsorozatot, melynek keretében az operavizsgát követő éjszakán a Zeneakadémia fiatal énekesei ismét előadják Puccini Gianni Schicchi című operáját.

Helyszín: Kiscelli Múzeum, Romtemplom (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.)

Időpont: 2009. június 19., 19:00

Giacomo Puccini: Gianni Schicchi

Schicchi - Orendt Gyula; Rinuccio - Pataki Dániel; Nella - Wágner Adrienn; Ciesca - Ferencz Karolina; Lauretta - Zavaros Eszter; Zita - Szabó Olga; Gherardo - Kiss Tivadar; Gherardino - Molnár Ágnes; Marco - Szerdahelyi Pál; Betto - Gradsach Zoltán; Simone - Kelemen Dániel; Spineloccio, Notario - Vecsey Gyula; Guccio - Medenczi Román

Rend.: Léner András

 

Carl Otto Nicolai: A windsori víg nők - II. felvonás

Fluth - Szerdahelyi Pál; Fluthné - Szalai Ágnes; Reich - Kelemen Dániel; Reichné - Szabó Olga; Anna - Wágner Adrienn; Fenton - Kiss Tivadar; Spärlich - Pataki Dániel; Cajus - Orendt Gyula

Rend.: Toronykőy Attila

Km.: Duna Szimfonikus Zenekar (vez.: Oberfrank Péter)

Tanszékvezető: Marton Éva egyetemi tanár

Színpadi mesterség: Kovalik Balázs

Zenei vezető: Oberfrank Péter

Tanárok: Gombai-Nagy Magda, Pászthy Júlia, Andrejcsik István, Andor Éva, Pappné Schmiedt Annamária, Keönch Boldizsár, Halmai Katalin

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Zenés színház

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Klasszikus

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus

Kutatók szerint Beethoven nem jól használta a metronómját

Újabb világrengető felfedezés, s ráadásul nem a brit tudósok az elkövetők. Spanyol kutatók állítják, hogy megfejtették Ludwig van Beethoven szimfóniáinak gyors tempómegjelöléseinek titkát. Egy új vizsgálat szerint a zeneszerző rosszul olvashatta le a metronómot. A fene gondolta volna!
Jazz/World

Beethoven Holdfény-szonátája, de flamenco zenészek játsszák

Egészen friss felvétel a frissen alakult Los Azulejos zenekartól: Beethoven klasszikusának, a Holdfény-szonáta harmadik tételét adják elő. De nem a szokásos felrakásban, hanem gitárral, basszussal és cajonnal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A dzsungel könyve – online látható a 25 éves magyar musical

Január 30-án a VígSTREAMház közvetítéssorozatában élőben közvetítik az egyik legtöbbet játszott magyar musicalt.
Zenés színház magazin

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Zenés színház hír

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Zenés színház kvíz

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.