Zenés színház

Operett, musical és rockopera Kecskeméten

2010.05.19. 14:13
Ajánlom
A magyar színpadokon játszott éviadonként közel száz zenés darabot játszanak, ezeknek azonban nincs seregszemléje, közös bemutatkozási lehetősége. A szervezők reményei szerint a júniusi Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó ennek a hiányát pótolja, és hagyományt teremt.

A fesztivál első, Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója által modellnek nevezett évében hat előadást láthatnak június 13. és 19. között a nézők: a város főterén az István, a királyt a Társulat előadásában - a rendezvény ingyenes lesz -, a nagyszínházban a POSZT-on is versenyző egri Mayát, a Budapesti Operettszínház Bajadérját - Miklósa Erikával és Dolhai Attilával - és Jövőre, veled, itt! című előadását, továbbá a Madách színházi Anna Kareninát, a Ruszt Stúdióban pedig a debreceni Csokonai Színházból érkező Circus Hungaricust. Az eseménysorozat musical-operett gálával zárul Kecskemét főterén, és kapcsolódik hozzá egy szakmai konferencia is, amelyen a zenés színház műfaját érintő kérdéseket járnak körül színház- és fesztiváligazgatók, rendezők, zeneszerzők, szövegírók. A panelbeszélgetések témái: közönség kiszolgálása vagy értékteremtés, külföldi sikerek vagy ősbemutatók, koprodukciók és vendégjátékok.

Az első KOZSZT programját Cseke Péter állította össze, az "alapkőletétel éve" után 2011-ben viszont már egy grémium fogja válogatni a meghívott előadásokat. Az ideihez képest a jövőben sem terveznek versenyt, díjak azonban már júniusban is lesznek. A városvezetés mellett az Önkormányzati Minisztérium 15 millió forinttal támogatja a fesztivált; ebben az évben a város és az agglomeráció a célközönség, a jövőt illetően viszont országos érdeklődésre számot tartó kulturális és idegenforgalmi fesztivált terveznek a szervezők. 

A kecskeméti színház 2010/2011-es évada is a zene jegyében indul, az első premier A nyomorultak lesz az alkotók reményei szerint a szerzők jelenlétében. A Schönberg-Boulbil-klasszikust Korcsmáros György állítja színre, a díszletet Kentaur, a jelmezt Rományi Nóra tervezi. A főszerepeket Egyházi Géza és Feke Pál (Jean Valjean), Miller Zoltán, Tóth Attila és Vincze Gábor Péter (Javert), Orth Péter, Puskás Péter és Csémy Balázs (Marius), Koós Réka, Molnár Ági és Hajdú Melinda (Fantine), Simon Boglárka és Trokán Nóra (Eponine), Mahó Andrea, Zavaros Eszter és Simonics Mariann (Eponine) alakítják. A nyomorultak a bérletes előadások közé tartozik, Cseke Péter azonban két évadra gondolkodik, és valószínűsíthető, hogy nagy szabadtéri színpadok - Szeged, Margitsziget - után más városokba is eljut a produkció.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.