Zenés színház

Operettgála Izraelben és Miskolcon

2010.12.14. 09:10
Ajánlom
A Miskolci Nemzeti Színház művészei és vendégművészei egy hat koncertből álló sorozat után tértek haza Izraelből, jelenleg pedig a miskolci operettgálára készülnek.

Miskolci Nemzeti Színház művészei és vendégművészei november végén hat alkalommal léptek fel operettgálájukkal Izraelben. A turné egyik csúcspontján, Tel-Avivban, az Izraeli Filharmonikusok koncerttermében közel ezerötszáz fős közönség várta a társulatot. Az izraeli gálaesteken többek között Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből hangzottak el részletek, így felcsendültek A denevér, A mosoly országa és A víg özvegy legismertebb melódiái. Az esteken a Miskolci Nemzeti Színház kijelölt tánc- és zenekara közreműködött Váradi Katalin dirigálásában. A fellépő művészek között volt Alagi János, Bakai László, Bozsó József, Eperjesi Erika és Pohly Boglárka.

A miskolci operettgála első előadása Beer Shevában volt november 25-én, ahol az 560 fős koncerttermet főképp Izraelben élő operettkedvelő román, magyar és orosz nézők töltötték meg. Másnap Tel-Avivban, az Izraeli Filharmonikusok koncerttermében közel ezerötszáz fős közönség várta a társulatot. Itt a számos jelenlévő román néző kedvéért a gála programja kissé átalakult: a miskolciakkal utazó sepsiszentgyörgyi Dancs Annamária - akit a Budapesti Operettszínházban és a bukaresti Ioan Dacian Operettszínházban is láthatnak az érdeklődők - és a román fővárosbeli partnere, Catalin Petrescu kezdte a műsort. Kiriat Haim kibucában és Jeruzsálemben mintegy kétezren hallgatták a miskolciakat; a turné utolsó állomása Rishon Lezion és Izrael kulturális központja, Kfar Saba volt november 30-án.

Izrael után Miskolcon is látható lesz az Operett csillagai című gálaest december 17-én, 18-án és 19-én a Nagyszínházban Alagi János, Bakai László, Eperjesi Erika, Seres Ildikó, Pohly Boglárka és Vida Péter lépnek fel, a műsor karmestere Váradi Katalin lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.