Zenés színház

Operettkoncert Rost Andreával

2005.11.05. 00:00
Ajánlom
Eddig nemigen történt hasonló komoly- – vagy talán könnyűzenei? – esemény Magyarországon. Rost Andrea operettet énekel. Csak operettet. A Nemzeti Hangversenyteremben rendezik az eseményt, november 7-én este.

Természetesen lehetett már hallani Liszt- és Kossuth-díjas, Érdemes művész operaénekesnőnket a Szuperkoncerten és idén nyáron Plácido Domingóval operetett énekelni, de hát most először épül hangversenye csak Lehár, Kálmán, Strauss-művekre. A Nemzeti Hangversenyterembe neves szólistákat – mint Roberto Saccá és Anatolij Fokanov – hívott vendégül, akikkel duettet is énekel például A cigánybáróból (Ki esketett?), a Csárdáskirálynőből (Emlékszel még?), A víg özvegyből (Ajk az ajkon), illetve hallható lesz a Csárdáskirálynő és A denevér egy-egy fináléja – természetesen a sok szólón kívül.

Rost Andreát amúgy néhány nappal később a Zeneakadémia közönsége is hallhatja, 11-én Mozart-estet ad. Ritkaság ez a két egymást követő alkalom itthon, hiszen a világhírű operaénekesnő folyamatosan utazik, már két évvel budapesti debütálása után, 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett. Majd következett a milánói Scala, a Salzburgi Ünnepi Játékok, a párizsi Bastille Opera, illetve a Amerikában a chicagói, Los Angeles-i és a washingtoni opera, s persze a Metropolitan New Yorkban.

Egyik Partnere, Roberto Saccà korunk egyik vezető lírai tenorja. Az olasz–német származású művész 1995-ben robbant be a nemzetközi zenei életbe, amikor a Bécsi Ünnepi Játékokon, Nikolaus Harnoncourt vezényletével elénekelte Haydn Orfeo és Euridike című operájának férfi főszerepét. Azóta keresett énekes, akit valamennyi neves operaház szívesen lát vendégként. Repertoárját főként Mozart, Rossini, Donizetti és Verdi művei alkotják.

Fokanov Anatolijt jól ismeri a hazai közönség, bár Oroszországban született, s tanulmányait a novoszibirszki Zeneakadémián végezte énekes, pedagógus és karmester szakon. Több éves vendégszereplést követően 1992-ben lett a budapesti dalszínház tagja.

A november 7-i operettkoncertet nagy várakozás előzi meg, ám aki nem jut be a hangversenyterembe, az előcsarnokban felállított kivetítőkön követheti figyelemmel az eseményt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Zenés színház hír

Rangos elismerést kapott Kero rendezése Szentpétervárott

Minden évben több mint kétszáz színház előadása verseng Szentpétervárott az Arany Szufita-díjért. Idén zenés kategóriában az év előadása lett a Kerényi Miklós Gábor által rendezett Monte Cristo grófja.
Zenés színház andrea bocelli

Andrea Bocelli a fiával énekel az új slágerlistás lemezén

Tíz év után először szerepel klasszikus zenei album az amerikai slágerlista élén, igaz, ez is crossover. Bocelli hamarosan Magyarországra jön, de a rajongói most nem is érte, hanem a fiáért vannak oda.
Zenés színház kult50

Aki operára cserélte a könnyűzenét: László Boldizsár

Számára a műfaji váltás szinte gombnyomásra történt, persze egyik területen sem spórolhatta meg a befektetett munkát. László Boldizsár Kult50-ben megjelent portréja.