Zenés színház

Ördögök a Nemzetiben

2008.03.26. 00:00
Ajánlom
Mindössze 14 előadást ért meg a Nemzeti Színházban a Mohácsi János és Mohácsi István Dosztojevszkij-átirata, az Ördögök. Az előadásban Kovács Márton zenéje több volt, mint egyszerű aláfestés.

A darabban az események két szálon futnak: az eredeti, 19. századi orosz történet és napjaink terroristái ragadják magukkal a nézőt. A darab kezdetétől eltekintve az előadás első része - hamisítatlan orosz karaktereket elénk tárva - inkább a több mint száz évvel ezelőtti történésekbe avat be, míg a második felvonásban egyre sűrűbben váltakoznak az idősíkok. E kettősséget jól szolgáló, mozgó térelválasztókból álló, vérszínű labirintusdíszletet tervezett Khell Zsolt, kiemelve ezzel is a történet mindenidejűségét. Ebben állandó hangzó héttérként foglalt helyet a Szakértők zenekar - az előadásban a zene kezelése ugyanis rendhagyó. Már az sem megszokott dolog, hogy élő zenekar szolgáltatja a zenét (pláne egy alapvetően prózai produkcióban), de főleg az különleges, hogy a színpadképhez maguk a zenészek is hozzátartoznak.

… a zene állandóan szól… Minden történést kommentál, hidat képez az idősíkok közt, miközben a zsigerekig hatol. Hatása lüktetetésében rejlik. A nyitó képben a modern város pulzálását festi meg. Egy egyszerű motívumot indít el, és ezt az osztinátószerű alapot bontja ki, sűríti újabb és újabb szólamokkal, hasonlóan a posztrock-kompozíciók technikájához, de ez a zene a hangzást illetően inkább „világzene”. Amikor csak háttérben szól a zene, a szerző visszabontja az alapmotívumra a darabot és mindössze egy, szinte semleges zenei gesztus marad hangzó háttérként, s ez aztán kiinduló pontja lehet egy későbbi új nagyobb zenei ívnek. Ezek a gesztusok alkalmasak arra, hogy belőlük akár népies, akár modern zenei hangzást bontson ki a szerző, és ezek közt könnyedén közlekedjen. A 19. századi színeket ugyanis észrevehetően oroszos kolorittal komponálta Kovács Márton, míg a mai korban játszódók sok esetben effektuszenék.

A szerző így vall zenéjéről: „A hangok mindig és mindenütt jelenvalók. Magasságuk, erejük, hangszínük, hosszúságuk előbb–utóbb változik. Ha mindezek a tulajdonságok idővel lehalnak, ha már semmi nem rezeg, semmi nem mozog, akkor talán megszületik a tökéletes csönd. Ez azonban mindennek a végét is jelenti egyben.” Kétes kimenetelű vállalkozás ez, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy épp állandó jelenlévősége miatt veszít a zene hatásosságából. Talán azokban a jelenetekben lehetett volna fokozatosan elcsöndesíteni a zenét, amikor egyébként is csak háttérként szólt a „semleges alap”, amikor nem volt jelentős funkciója. Mindez persze egyéni ízlés kérdése is. Tény, hogy a zene soha nem nyomta el a színpadi történést, és sikerült vele kiemelni a történet érzelmi, hangulati ívét. Ördöge volt Kovács Mártonnak!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.