Zenés színház

Ördögök a Nemzetiben

2008.03.26. 00:00
Ajánlom
Mindössze 14 előadást ért meg a Nemzeti Színházban a Mohácsi János és Mohácsi István Dosztojevszkij-átirata, az Ördögök. Az előadásban Kovács Márton zenéje több volt, mint egyszerű aláfestés.

A darabban az események két szálon futnak: az eredeti, 19. századi orosz történet és napjaink terroristái ragadják magukkal a nézőt. A darab kezdetétől eltekintve az előadás első része - hamisítatlan orosz karaktereket elénk tárva - inkább a több mint száz évvel ezelőtti történésekbe avat be, míg a második felvonásban egyre sűrűbben váltakoznak az idősíkok. E kettősséget jól szolgáló, mozgó térelválasztókból álló, vérszínű labirintusdíszletet tervezett Khell Zsolt, kiemelve ezzel is a történet mindenidejűségét. Ebben állandó hangzó héttérként foglalt helyet a Szakértők zenekar - az előadásban a zene kezelése ugyanis rendhagyó. Már az sem megszokott dolog, hogy élő zenekar szolgáltatja a zenét (pláne egy alapvetően prózai produkcióban), de főleg az különleges, hogy a színpadképhez maguk a zenészek is hozzátartoznak.

… a zene állandóan szól… Minden történést kommentál, hidat képez az idősíkok közt, miközben a zsigerekig hatol. Hatása lüktetetésében rejlik. A nyitó képben a modern város pulzálását festi meg. Egy egyszerű motívumot indít el, és ezt az osztinátószerű alapot bontja ki, sűríti újabb és újabb szólamokkal, hasonlóan a posztrock-kompozíciók technikájához, de ez a zene a hangzást illetően inkább „világzene”. Amikor csak háttérben szól a zene, a szerző visszabontja az alapmotívumra a darabot és mindössze egy, szinte semleges zenei gesztus marad hangzó háttérként, s ez aztán kiinduló pontja lehet egy későbbi új nagyobb zenei ívnek. Ezek a gesztusok alkalmasak arra, hogy belőlük akár népies, akár modern zenei hangzást bontson ki a szerző, és ezek közt könnyedén közlekedjen. A 19. századi színeket ugyanis észrevehetően oroszos kolorittal komponálta Kovács Márton, míg a mai korban játszódók sok esetben effektuszenék.

A szerző így vall zenéjéről: „A hangok mindig és mindenütt jelenvalók. Magasságuk, erejük, hangszínük, hosszúságuk előbb–utóbb változik. Ha mindezek a tulajdonságok idővel lehalnak, ha már semmi nem rezeg, semmi nem mozog, akkor talán megszületik a tökéletes csönd. Ez azonban mindennek a végét is jelenti egyben.” Kétes kimenetelű vállalkozás ez, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy épp állandó jelenlévősége miatt veszít a zene hatásosságából. Talán azokban a jelenetekben lehetett volna fokozatosan elcsöndesíteni a zenét, amikor egyébként is csak háttérként szólt a „semleges alap”, amikor nem volt jelentős funkciója. Mindez persze egyéni ízlés kérdése is. Tény, hogy a zene soha nem nyomta el a színpadi történést, és sikerült vele kiemelni a történet érzelmi, hangulati ívét. Ördöge volt Kovács Mártonnak!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.
Zenés színház hír

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.