Zenés színház

Orendt Gyula bemutatkozása Berlinben

2011.11.24. 12:00
Ajánlom
A fiatal magyar bariton bravózástól hangos sikerrel debütált Papageno szerepében a berlini Staatsoper Unter den Linden előadásában. Az operaház felújítása miatt a Schiller Theaterben működő együttes August Everding legendás Varázsfuvola-rendezését újította fel.

Az énekesnél fiatalabb közönség úgy ünnepelte a magyar énekest és az egész produkciót, mintha egy rockkoncerten lenne. A meggyőző zenei teljesítmény mellett azt a színészi munkát és akrobatikus mozgást élvezték a berliniek, amellyel Papageno figuráját Orendt Gyula megformálta. A természet gyermekének alakja Taminónak ellentéte, aki nem magasabb eszmékért, hanem az élet örömeiért lelkesedik. Mint Orendt Gyula elárulta, bár szigorú keretek között kellett dolgoznia, a figura karakterét mégis a Zeneakadémián, Kovalik Balázstól tanultak alapján maga alakította ki.

A mostani előadással a Staastoper Unter den Linden társulata azt az 1994-es August Everding-rendezést újította fel, ami A varázsfuvola legelső 1816-os berlini előadására reflektált vissza. Az akkori előadást Karl Friedrich Schinkel, a klasszikus operajátszás jelentős reformere rendezte az udvari operaházban. Everding rendezésében az 1816-os verziót Fred Berndt romantikus és látványos színpadképei és Dorothée Uhrmacher jelmezei idézik fel.

A berlini publikum a vasárnapi bemutató alkalmával nemzetközi szereplőgárdát hallhatott: Alekszej Vinogradov Sarastro szerepét, Anna Siminska az Éj királynőjét, Maite Aberola Paminát, Narine Yegyihan pedig Papagenát énekelte. Orendt Gyula először 2010 telén a barcelonai énekversenyen tűnt ki, aminek köszönhetően előbb a bécsi Volksoper, idén pedig a berlini Staastoper is szerződtette. A fiatal magyar bariton már a főzeneigazgató, Daniel Barenboim vezényletével is színre lépett egy kisebb szerepben, A sevillai borbély Fiorillójaként, de az első komoly bemutatkozási lehetőséget ezzel a szereppel kapta. Az énekest további kihívások is várják majd Berlinben, de most két hónapra Londonba utazik, ahol Dvorák Ruszalkájában kapott szerepet.

A magyar énekest júniusban egy barokk opera premierjében is hallhatja a berlini közönség. Emilio de Cavalieri Rappresentatione di Anima et di Corpo című művét a barokk előadásmód nemzetközi professzora, René Jacobs vezényli és a német rendezői iskola egyik vezető egyénisége, Achim Freyer állítja színpadra. Orendt Gyula továbbá egy kortárs gyermekopera tervében is szerepel és egy huszadik századi klasszikus, Stravinsky A léhaság útja című operájában is számítanak rá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.