Zenés színház

Orendt Gyula bemutatkozása Berlinben

2011.11.24. 12:00
Ajánlom
A fiatal magyar bariton bravózástól hangos sikerrel debütált Papageno szerepében a berlini Staatsoper Unter den Linden előadásában. Az operaház felújítása miatt a Schiller Theaterben működő együttes August Everding legendás Varázsfuvola-rendezését újította fel.

Az énekesnél fiatalabb közönség úgy ünnepelte a magyar énekest és az egész produkciót, mintha egy rockkoncerten lenne. A meggyőző zenei teljesítmény mellett azt a színészi munkát és akrobatikus mozgást élvezték a berliniek, amellyel Papageno figuráját Orendt Gyula megformálta. A természet gyermekének alakja Taminónak ellentéte, aki nem magasabb eszmékért, hanem az élet örömeiért lelkesedik. Mint Orendt Gyula elárulta, bár szigorú keretek között kellett dolgoznia, a figura karakterét mégis a Zeneakadémián, Kovalik Balázstól tanultak alapján maga alakította ki.

A mostani előadással a Staastoper Unter den Linden társulata azt az 1994-es August Everding-rendezést újította fel, ami A varázsfuvola legelső 1816-os berlini előadására reflektált vissza. Az akkori előadást Karl Friedrich Schinkel, a klasszikus operajátszás jelentős reformere rendezte az udvari operaházban. Everding rendezésében az 1816-os verziót Fred Berndt romantikus és látványos színpadképei és Dorothée Uhrmacher jelmezei idézik fel.

A berlini publikum a vasárnapi bemutató alkalmával nemzetközi szereplőgárdát hallhatott: Alekszej Vinogradov Sarastro szerepét, Anna Siminska az Éj királynőjét, Maite Aberola Paminát, Narine Yegyihan pedig Papagenát énekelte. Orendt Gyula először 2010 telén a barcelonai énekversenyen tűnt ki, aminek köszönhetően előbb a bécsi Volksoper, idén pedig a berlini Staastoper is szerződtette. A fiatal magyar bariton már a főzeneigazgató, Daniel Barenboim vezényletével is színre lépett egy kisebb szerepben, A sevillai borbély Fiorillójaként, de az első komoly bemutatkozási lehetőséget ezzel a szereppel kapta. Az énekest további kihívások is várják majd Berlinben, de most két hónapra Londonba utazik, ahol Dvorák Ruszalkájában kapott szerepet.

A magyar énekest júniusban egy barokk opera premierjében is hallhatja a berlini közönség. Emilio de Cavalieri Rappresentatione di Anima et di Corpo című művét a barokk előadásmód nemzetközi professzora, René Jacobs vezényli és a német rendezői iskola egyik vezető egyénisége, Achim Freyer állítja színpadra. Orendt Gyula továbbá egy kortárs gyermekopera tervében is szerepel és egy huszadik századi klasszikus, Stravinsky A léhaság útja című operájában is számítanak rá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bűnügy

Ennyibe kerül valakit ököllel megütni az operaházban

Fizetnie kell a nézőnek, aki megütötte a közönség egy másik tagját a brit Királyi Operaházban.
Zenés színház opera

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Zenés színház hír

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Zenés színház alan gilbert

A Svéd Királyi Operaház zeneigazgatója lett Alan Gilbert

A svédek első számú operaháza bejelentette, hogy 2021 tavaszától Alan Gilbert veszi át a zeneigazgatói posztot az intézményben.
Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.