Zenés színház

Orendt Gyula bemutatkozása Berlinben

2011.11.24. 12:00
Ajánlom
A fiatal magyar bariton bravózástól hangos sikerrel debütált Papageno szerepében a berlini Staatsoper Unter den Linden előadásában. Az operaház felújítása miatt a Schiller Theaterben működő együttes August Everding legendás Varázsfuvola-rendezését újította fel.

Az énekesnél fiatalabb közönség úgy ünnepelte a magyar énekest és az egész produkciót, mintha egy rockkoncerten lenne. A meggyőző zenei teljesítmény mellett azt a színészi munkát és akrobatikus mozgást élvezték a berliniek, amellyel Papageno figuráját Orendt Gyula megformálta. A természet gyermekének alakja Taminónak ellentéte, aki nem magasabb eszmékért, hanem az élet örömeiért lelkesedik. Mint Orendt Gyula elárulta, bár szigorú keretek között kellett dolgoznia, a figura karakterét mégis a Zeneakadémián, Kovalik Balázstól tanultak alapján maga alakította ki.

A mostani előadással a Staastoper Unter den Linden társulata azt az 1994-es August Everding-rendezést újította fel, ami A varázsfuvola legelső 1816-os berlini előadására reflektált vissza. Az akkori előadást Karl Friedrich Schinkel, a klasszikus operajátszás jelentős reformere rendezte az udvari operaházban. Everding rendezésében az 1816-os verziót Fred Berndt romantikus és látványos színpadképei és Dorothée Uhrmacher jelmezei idézik fel.

A berlini publikum a vasárnapi bemutató alkalmával nemzetközi szereplőgárdát hallhatott: Alekszej Vinogradov Sarastro szerepét, Anna Siminska az Éj királynőjét, Maite Aberola Paminát, Narine Yegyihan pedig Papagenát énekelte. Orendt Gyula először 2010 telén a barcelonai énekversenyen tűnt ki, aminek köszönhetően előbb a bécsi Volksoper, idén pedig a berlini Staastoper is szerződtette. A fiatal magyar bariton már a főzeneigazgató, Daniel Barenboim vezényletével is színre lépett egy kisebb szerepben, A sevillai borbély Fiorillójaként, de az első komoly bemutatkozási lehetőséget ezzel a szereppel kapta. Az énekest további kihívások is várják majd Berlinben, de most két hónapra Londonba utazik, ahol Dvorák Ruszalkájában kapott szerepet.

A magyar énekest júniusban egy barokk opera premierjében is hallhatja a berlini közönség. Emilio de Cavalieri Rappresentatione di Anima et di Corpo című művét a barokk előadásmód nemzetközi professzora, René Jacobs vezényli és a német rendezői iskola egyik vezető egyénisége, Achim Freyer állítja színpadra. Orendt Gyula továbbá egy kortárs gyermekopera tervében is szerepel és egy huszadik századi klasszikus, Stravinsky A léhaság útja című operájában is számítanak rá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.
Zenés színház ajánló

Egy este Puccinivel – Online látható Jonas Kaufmann koncertje a milánói Scalában

Az opera rajongók számára különleges programot kínál Jonas Kaufmann Puccini-áriaestjének koncertfelvétele. A milánói Scalában 2015-ben rögzített előadás április 2-4. között online elérhető a Pannonia Entertainment online csatornáján.