Zenés színház

Óriási sikert aratott a Lohengrin a Scala évadnyitóján

2012.12.09. 17:40
Ajánlom
A közönség negyedórás tapssal jutalmazta a produkciót, elhallgattatva a kritikus hangokat.

Különösen nagy ünneplésben volt része péntek késő este Annette Dasch német szopránnak, akinek az utolsó pillanatban kellett beugrania Elza szerepére Anja Harteros helyére, miután utóbbi - és a helyettese, Ann Petersen is - influenzás lett. Dasch csak egy nappal a premier előtt érkezett Milánóba. Csütörtök "délután öt órakor még nem tudta, hogy színpadra fog állni, remek volt, reggeltől az előadás előtti utolsó pillanatig próbált" - mondta el Stéphane Lissner, a Scala intendánsa. Roberto Bolle, a ház vezető táncosa szerint Dasch - aki 2010 óta énekli a Lohengrin női főszerepét Bayreuth-ban az operafesztiválon - "nagyon bátor volt, amiért belement abba, hogy az utolsó pillanatban "katapultálják" a Scala színpadára. "Nem könnyű, nem tudom, én megcsináltam volna-e" - jegyezte meg a művész.

A milánói operaházat előzőleg heves bírálatok érték amiatt, hogy nem Verdi-, hanem Wagner-művet választott az évadnyitóra. Vádak szerint a Scala hazafiatlan döntést hozott. Minkét zeneszerző 1813-ban született, a világ vezető dalszínházai jövőre nagyszabású programsorozatokkal emlékeznek meg a bicentenáriumról. Lissner nevetségesnek nevezte a kritikákat, megjegyezve, hogy a Scala 2012-2013-as évadában Wagnernek hat, Verdinek pedig nyolc darabját fogják játszani. Péntek este szakított a hagyományokkal Giorgio Napolitano olasz államfő, aki az olasz belpolitikai válság miatt nem vett részt a premieren. Ennek megfelelően a darab előtt nem csendült fel az olasz himnusz. A kórus azonban az előadás végén mégiscsak elénekelt, miután a nézőtéren öt minisztere társaságában helyet foglaló Mario Monti és mások is sürgették ezt.

A produkciót rendező német Claus Guth minimalista és komor színpadképet álmodott meg, a darabot a 19. századba helyezte át. A mű - amelyet Wagner leginkább "fogyasztható" operái között tartanak számon - német nyelven, olasz és angol felirattal ment, Lohengrin szerepében Jonas Kaufmannt láthatta a közönség, Herik királyt pedig Rene Pape játszotta. Mindkettejüknek nagy ovációban volt része. A Wagner-opera legutóbb 1981-ben szerepelt a Scala repertoárján, most december 27-ig marad programon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház vicces

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.