Zenés színház

Óriási sikert aratott a Lohengrin a Scala évadnyitóján

2012.12.09. 17:40
Ajánlom
A közönség negyedórás tapssal jutalmazta a produkciót, elhallgattatva a kritikus hangokat.

Különösen nagy ünneplésben volt része péntek késő este Annette Dasch német szopránnak, akinek az utolsó pillanatban kellett beugrania Elza szerepére Anja Harteros helyére, miután utóbbi - és a helyettese, Ann Petersen is - influenzás lett. Dasch csak egy nappal a premier előtt érkezett Milánóba. Csütörtök "délután öt órakor még nem tudta, hogy színpadra fog állni, remek volt, reggeltől az előadás előtti utolsó pillanatig próbált" - mondta el Stéphane Lissner, a Scala intendánsa. Roberto Bolle, a ház vezető táncosa szerint Dasch - aki 2010 óta énekli a Lohengrin női főszerepét Bayreuth-ban az operafesztiválon - "nagyon bátor volt, amiért belement abba, hogy az utolsó pillanatban "katapultálják" a Scala színpadára. "Nem könnyű, nem tudom, én megcsináltam volna-e" - jegyezte meg a művész.

A milánói operaházat előzőleg heves bírálatok érték amiatt, hogy nem Verdi-, hanem Wagner-művet választott az évadnyitóra. Vádak szerint a Scala hazafiatlan döntést hozott. Minkét zeneszerző 1813-ban született, a világ vezető dalszínházai jövőre nagyszabású programsorozatokkal emlékeznek meg a bicentenáriumról. Lissner nevetségesnek nevezte a kritikákat, megjegyezve, hogy a Scala 2012-2013-as évadában Wagnernek hat, Verdinek pedig nyolc darabját fogják játszani. Péntek este szakított a hagyományokkal Giorgio Napolitano olasz államfő, aki az olasz belpolitikai válság miatt nem vett részt a premieren. Ennek megfelelően a darab előtt nem csendült fel az olasz himnusz. A kórus azonban az előadás végén mégiscsak elénekelt, miután a nézőtéren öt minisztere társaságában helyet foglaló Mario Monti és mások is sürgették ezt.

A produkciót rendező német Claus Guth minimalista és komor színpadképet álmodott meg, a darabot a 19. századba helyezte át. A mű - amelyet Wagner leginkább "fogyasztható" operái között tartanak számon - német nyelven, olasz és angol felirattal ment, Lohengrin szerepében Jonas Kaufmannt láthatta a közönség, Herik királyt pedig Rene Pape játszotta. Mindkettejüknek nagy ovációban volt része. A Wagner-opera legutóbb 1981-ben szerepelt a Scala repertoárján, most december 27-ig marad programon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.