Zenés színház

Örömet adni, csak ennyi

2008.11.26. 00:00
Ajánlom
Szembedicsérettel kezdem: a Malek Andrea Band új koncertlemeze remek, nem háttérmuzsika, hanem olyan, amire figyelni kell, mellé ülni. A hallottakra Malek Andrea egy másodpercen belül egyszerre meglepődik, meghatódik, örül, tesz egy tétova mozdulatot, hogy leplezze zavarát, ugyanakkor boldogságot és nyugalmat látok az arcán.

(fotó: Klinszky Gábor)

Malek Andrea: Jó, hogy olyan anyagot sikerült összerakni, amit már kipróbáltunk élőben, játszottunk több helyen is. A stúdiófelvételnek megvan az a veszélye, hogy utóbb kiderül, élőben nem lehet eljátszani, mert hiányzik valami, vagy mégsem úgy szól, ahogy szeretnénk.

Fidelio Súgó: Csak hallgatva úgy tűnik, ez valahol a koncert és az önálló est határán mozog. Van benne valami színházszerű.

MA: Igen, ezt én is érzem, bár még nem sikerült igazán jó nevet kitalálnom erre a műfajra. Szeretném minél pontosabban átadni, hogy milyen vagyok. Eddig többnyire musicalhősnőket játszottam, annak alapján ítélt és szeretett a közönség. Most már inkább arról beszélnék a színpadon, hogy Malek Andrea milyen ember. Idáig ez nem volt ilyen nagy téma nálam! Csak jó lenne, ha büszkék lennének rám a gyerekeim, és adhatnék a környezetemnek valamit cserébe azért a szeretetért, amit kapok. Borzasztó volt, amikor néhány éve elment a hangom! Nem nagyon akartam, de muszáj volt elgondolkodnom, hogy miért történt.

FS: Nyilván lelki eredetű oka volt, akkor szokott...

MA: De ezt ki szereti bevallani magának? Én általában addig futok, amíg el nem esek. Fekszem egy darabig, aztán futok tovább. Irányt kellett változtassak, hogy fölépíthessem az egészet újra, alfától... hát, omegánál még nem tartok!

FS: Úgy tíz évvel ezelőtt, miután kikerültél Bécsbe, sokszor jöttél haza fellépni. Azt éreztem, hogy kétségbeesetten kapkodsz, mert ott sem jó igazán, de itthon sem találod magadat. Mi történt akkor?

MA: Nem kétségbeesés volt! Inkább kerestem az utamat. Hat év kihagyás után kerestem a helyem. Azt gondoltam, nem engedhetek meg magamnak ballépéseket: mindig tutira kell mennem, gyönyörűnek és baromi jónak kell lennem, százon kell pörögnöm. Azóta persze rájöttem, hogy az utat csak úgy lehet megtalálni, ha elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Végül Ausztriában és Németországban is jöttek szép feladatok, ez új hitet adott nekem. Így tulajdonképpen német nyelven tört meg a jég bennem, és a kint tanultakat már gyerekjáték volt átültetni az anyanyelvemre.


A CD

FS: Ez a lemez olyan, amilyen te vagy?

MA: Azt hiszem, igen. Végre el mertem indulni a saját utamon.

FS: Eddig miért nem?

MA: Fogalmam sincs. Féltem, ha változtatok, majd nem fognak szeretni. Ezért valószínűleg nem voltam elég bátor. Sokat dicsértek olyan dolgokért, amiről nem tehetek. A hangom adottság, nem tettem érte semmit. Persze sokat dolgoztam rajta és tanultam, de a hozott anyag nem az én érdemem. Most a fiúkkal együtt végre létrehoztam valami őszinte dolgot, szeretném, ha örülne neki, aki hallgatja. Nincsenek is nagyobb vágyaim.

FS: Nekem máris nagy örömet szereztél azzal, hogy az első lemezeden hallott Sheldon Bloom rákerült erre is. Egészen másról szól, ahogy most énekled.

MA: Látod, neked is tetszik... Eredetileg a Song and Dance című Webber-musicalben egy kis halk szösszenet volt az egész. Amikor az első lemezemet készítettük, apukám azt mondta: "Kislányom, ezt a dalt a kutya sem ismeri!" Azzal érveltem, a többi ismert dal mellett jól elfér majd, erre a papám kötélnek állt, és kitalálta a máig is ismert formáját. A mai "újratöltött" formáját Dajka Krisztiánnal közösen találtuk ki egy zenekari próbán, végre színpadon is énekelhetem, tetszik a témája. Igenis el lehet mondani, hogy egy nő mikre képes a karrier vagy egy pasi miatt! Most már persze jobban is értem, hogy miről szól, mint tizenöt évvel ezelőtt.

FS: Miért került föl bonus trackként Kaszás Attila lemezéről az Elfelejtett bosszanova?

MA: Főiskolás koromban a Vígszínházban voltam gyakorlaton. Már akkor a szívembe zártam Attilát, szerettem a titokzatosságát. Többször játszottunk együtt, de az utóbbi nyolc-tíz évben nemigen találkoztunk, és nem is kerültünk egy színpadra. A lemezét csak a halála után találtam meg. Az autóban Bécs és Budapest között szinte végig csak az Elfelejtett bosszanovát fejtegettem. Amolyan "nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek" dal. Egyszerűen úgy éreztem, vissza kell énekeljem neki amit írt. Ez az utolsó dal a lemezen, kis ajándék mindenkinek, aki őt szerette és tisztelte.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.
Zenés színház kritika

Egy elrajzolt valóságkép karikatúrája – kritika az Aranyoskám című előadásról

Három film-szín-játék és az 1848/49-es eseményeket feldolgozó drámai musical, A tizenötödik után a Madách Színház visszatért a könnyedebb, szórakoztató témákhoz. Az Aranyoskám Szirtes Tamás rendezésében azonban több, mint egyszerű vígjáték: humoros formában beszél elfojtott vágyakról, kudarcokról és az emberi kapcsolatokról.
Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!