Zenés színház

Orosz operacsillagok Budapesten

2012.10.19. 16:30
Ajánlom
A moszkvai Bolsoj Nagyszínház szólistái október 20-án délután és este is hallhatók lesznek a Budapesti Kongresszusi Központban.

A gálakoncert fellépői között Jelena Zelenszkaja, a Bolsoj sztárszopránja is megtalálható. Az énekesnő még pályája elején nyerte meg a Rimszkij-Korszakov Énekversenyt, de a Glinka-verseny díjazottja is volt már. Repertoárján főként orosz művek főszerepei találhatók, de ugyanígy szakavatott tolmácsolója a belcanto műfajnak is, énekelte már például Donizetti Stuart Máriájának címszerepét is. Nemzetközi pályafutása során játszotta a Bohémélet Mimijét Barcelonában, és Plácido Domingo oldalán Az álarcosbál Améliáját a New York-i Metropolitan Operában. A Luzerni Városi Színházban a Lady Macbeth címszerepével debütált.

A gálakoncertek másik csillaga Marat Gali, aki több főszerepet játszik a Bolsojban, például Prokofjev művében, A három narancs szerelmesében a Herceget, valamint Almaviva grófot A sevillai borbélyban és a Borisz Godunov Bolondját. A Budapest Kongresszusi Központban bemutatkozik még továbbá Mihail Gubszkij, Olga Jonova, Agunda Kulajeva, Tatjana Pecsnikova, Oleg Dolgov, Andjej Beletskij, Anton Vinogradov, és Oleg Didenko.

A budapesti hangversenyeken részletek hangzanak el a legnépszerűbb olasz operákból, A sevillai borbély, illetve Az olasz nő Algírban című Rossini-művekből. A Verdi-operákat a Traviata, a Rigoletto, a Don Carlos, a Nabucco, A szicíliai vecsernye és a Macbeth képviseli, Puccinitől a Tosca és a Turandot, valamint a Gianni Schicchi egy-egy részlete szólal meg. A Monarchia Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.