Zenés színház

Orosz operával indítja következő évadát a Scala

2022.06.08. 10:10
Ajánlom
Meghirdette 2022/23-as évadát a milánói Scala, melynek során 14 opera- és 9 balettprodukciót mutatnak be. Az intézmény továbbra is foglalkoztat orosz művészeket, nyitóelőadása pedig a Borisz Godunov lesz.

Csak az orosz politikától, nem az orosz kultúrától határolódik el a milánói Scala, tették egyértelművé az intézmény vezetői az évadbejelentő sajtótájékoztatón. Az intézmény korábban megvált Valerij Gergijev orosz karmestertől, mert nem volt hajlandó elhatárolódni Oroszország Ukrajna elleni inváziójától, ám szemben a moszkvai Marinszkij Színház művészeti igazgatójával,

azok a művészek, akik nem töltenek be hasonló, politikai színezetű funkciót, továbbra is felléphetnek az operaházban.

Így a jövő évadban újra színpadra lép Anna Netrebko is, 2023 június-júliusában Verdi Macbethjének női főszerepét énekli majd.

Orosz művel indul december 7-én az évad, Muszorgszkij Borisz Godunovját a főzeneigazgató, Riccardo Chailly vezényli, aki 1979-ben, a darab legutóbbi, scalabeli bemutatóján az akkori karmester, Claudio Abbado asszisztense volt. A mű, amely a színlap szerint

Muszorgszkij felkavaró freskója a hatalom brutalitásáról és magányáról,

Kasper Holten rendezésében lesz látható (akit a hazai közönség elsősorban A kékszakállú herceg vára 2018-as rendezéséből ismerhet). A címszerepet az emblematikus orosz basszus, Ildar Abdrazakov énekli majd.

Az évad további részében az intézmény az olasz és a nemzetközi repertoár közti egyensúlyra törekszik, Franco Zeffirelli születésének századik évfordulója alkalmából felújítják emblematikus Bohémélet-rendezését, a női főszerepekben Marina Rebekával és Irina Lunguval, színre kerül a Lammermoori Lucia a főzeneigazgató vezényletével, Lisette Oropesa és Juan Diego Flórez főszereplésével, és az André Chénier is, melyben Yusif Eyvazov és Jonas Kaufmann énekli majd a címszerepet. Az olasz barokkot képviseli a műsoron Leonardo Vinci Li zite 'ngalera című operája és

egy különlegesség a 20. század elejéről, Italo Montemezzi darabja, a L’amore dei tre re, Àlex Ollé és a La Fura dels Baus produkciójában, Michele Mariotti vezényletével.

A nemzetközi repertoárt képviseli a Salome Damiano Michieletto rendezésében, a produkció karmestere Zubin Mehta lesz. Színre kerül a Hoffmann meséi, a Ruszalka, a főszerepben Olga Bezsmertnával és Dmitrij Korcsakkal, a Figaro házassága és a Peter Grimes is. Koncertet ad többek között Daniel Harding, Michael Volle, Markus Werba, Renée Fleming és Vittorio Grigolo.

Fejléckép: A milánói Scala (fotó/forrás: Jean-Christophe Benoist / Wikipedia)

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

Kapcsolódó

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Zenés színház interjú

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

A balettkar oszlopos tagjaként Kapitány Dorottya az elmúlt években a Budapesti Operettszínház csaknem összes darabjában látható volt, tavasszal pedig egészen új szerepben próbálhatta ki magát: a Jekyll és Hyde koreográfus-asszisztensi feladatait látta el. Az indulásról, a háttérben zajló folyamatokról és az új feladatkörről is beszélgettünk.
Zenés színház hír

Cser Krisztián, Szántó Andrea, Rácz Rita és Balázsi Gergő Ármin is a Magyar Állami Operaház kamaraművésze

Bár július folyamán még tartanak előadásokat, a Magyar Állami Operaház hagyományos évadzáró Csillagóra-gáláján kamaraművészi és más rangos díjakkal tüntette ki munkatársait.
Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.