Zenés színház

Ősbemutató az Operában: Elfújta a szél

2007.03.16. 00:00
Ajánlom
Margaret Mitchell regénye az 1939-ben forgatott amerikai filmnek köszönhetően lett világhírű. Azóta a franciák írtak belőle egy musicalt is Autant en emporte le vent címmel. Most Magyarországon egy újabb műfajhoz nyúlnak: a baletthez.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatandó balett zenéjének gerincét Antonin Dvořak művei adják, megszólal például a IX. (Új világ) szimfónia, a VIII. szimfónia 3. és 4. tétele, az Othello-nyitány, a Ciprusok, és a Csellóverseny 1. és 2. tétele.

A zenei anyagot Medveczky Ádám dolgozta át. "Miért éppen Dvořak? Erre a kérdésre magától értetődően a história adja a választ. A szláv romantika nagyszerű mestere három évet töltött Amerikában, egy New Yorkban működő zenei intézet vezetőjeként, ahol zeneszerzést tanított. Miközben az európai zenei kultúrát oktatta, művészete magába szívta az ottani hatásokat. A néger zene ritmusa és egzotikus dallamvilága, az indián melódiák lágy, nosztalgikus hangvétele mind helyet kapott az ekkor írt művekben. Szerzőnk mindvégig megőrizte eredetiségét; nem idéz konkrét dallamokat, csak a stílust vette át. A folklór-imitálás mellett helyet kap – például az Új Világ- szimfóniában – a küzdelem, egy idegen világ harsány invokációja. Ennek ellentéte egy másik, de szintén Amerikában komponált kamarazenei alkotás, az F-dúr vonósnégyes, amelynek az utókor (minden tudományos megalapozottság nélkül) a 'Néger kvartett' nevet adta. Talán megkapóan kedves játékossága, ritmusa, és virtuozitása késztet erre az asszociációra. Dvořak zenéjének eleven ritmikussága – az amerikai hatásoktól függetlenül is – kiváló alap a táncra; kifejezésének sokrétűsége pedig minden jellemet és szituációt képes illusztrálni."

A librettót a regény nyomán Pártay Lilla írta, aki egyben a balett-előadás koreográfusa is. "Rám a regény volt nagy hatással. Abból ugyanis olyan dolgokat is megkap az ember, amit a film esetleg kihagy. Például azokat a lélektani pillanatokat, amelyek alkalmasak arra, hogy táncban kifejezzük őket. A tánc ugyanis nem próza, itt nagyon sok érzelmi dolgot lehet kifejezni, amelyek sejtetnek valamit, ami nincs szavakban kimondva. Víziók, áttűnések, összemosások vannak, ez kedvez az én filmszerű koreografálásomnak. Nálam az egyik dolog utal a másikra, nem is akartam ezt a témát tradicionálisan feldolgozni, inkább lendületben próbáltam megvalósítani az elképzelésemet. Meg fogják érteni a mű lényegét azok is, akik a történettel csak a balett-színpadon találkoznak először. Úgy csináltam meg."

(2007. március 23-24., 19:00 Magyar Állami Operaház (Budapest) Dvorák-Pártay: Elfújta a szél (balett) – ősbemutató; km.: Amadinda ütőegyüttes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.