Zenés színház

Ősbemutatókkal és klasszikusokkal várja a következő szezont az Operettszínház

2021.06.16. 15:10
Ajánlom
A 2020/21-es évad a folyamatos újratervezés időszaka volt – idézte fel Kiss-B. Atilla főigazgató az elmúlt hónapokat a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján, egyúttal köszönetet is mondott a nézőknek, akik kitartóan támogatták a színházat a nehézségek közepette. A múlt visszaidézése mellett azonban a társulat már a jövőre koncentrál: öt új bemutatóval készülnek a következő évadra.

A szeptember az eredetileg 2021 tavaszára tervezett Nine premierjével kezdődik, amely Federico Fellini önéletrajzi ihletésű filmjének, a 8 és ½ színpadi adaptációja. A sors fintora, hogy a darabot a sorozatos leállások miatt éppen kilenc hónapja próbálják, ám – ahogy Balázs Zoltán, az előadás rendezője fogalmazott – a misztikus kilencesen átlépve a próbaidőszak alatt kizárólag a tartalomra koncentrál, illetve arra, hogy az előadásban hogyan tudják továbbvinni a Fellini-örökséget, miközben valami egyedit alkotnak.

A színpadi tér sem hasonlít semmilyen eddigi operettszínházi előadáséhoz: a színészek szinte áttetsző elemek között mozognak,

és ebben a közegben a három főszereplőnek (Dolhai Attilának, Homonnay Zsoltnak és a magyar szövegeket is jegyző Szomor Györgynek) megvan a lehetősége, hogy teljesen a saját képére formálja Contini alakját.

DSC_6657-140748.jpg

Polyák Lilla és Szomor György a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Októberben aztán Lehár Ferenc operettje, A mosoly országa tér vissza a Budapesti Operettszínházba, ezúttal a világhírű Stephen Medcalf rendezésében. A darab eltér a hagyományos operettektől, hiszen amellett, hogy megvan benne az egzotikum és játékosság, valamiféle bánat és melankólia lengi körül. Ehhez Túri Erzsébet álmodott kettős díszletet: a sötétebb tónusú báltermet egy sárgás-pirosas színekben ragyogó, kínai tér váltja, egy örökké mosolygó Buddhával a középpontban. A darabbal egyszersmind a színház új karmestert is avat majd Sándor Szabolcs személyében.

A június 25-i előbemutatót követően, szintén ősztől lesz látható Joseph Stein és Jerry Bock kultikus musicalje, a Hegedűs a háztetőn, melyet Bozsik Yvette álmodott színpadra.

„A nagy ikonikus művek tudatemelő előadások”

– vallja a rendező, aki a saját érzésein keresztül átengedve teremti újjá Tevje világát. Bozsik Yvette az előadással úgy próbál újat alkotni, hogy miközben nem szakad el teljesen a hagyományoktól, mégis reflektál a mára, és kihangsúlyozza a mű legfontosabb üzenetét: próbáljunk meg egységben maradni.

Az évad második felében két ősbemutatóval készül a Budapesti Operettszínház: Kovács Adrián zeneszerző zenedrámáját, a Veszedelmes viszonyokat Kiss Csaba állítja színpadra, akinek ez lesz a második zenés színházi rendezése. A Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő előadásban egyszerre van jelen az érzelmesség és a manipuláció, és a legfőbb kérdéssé az válik, hogy mennyire veszélyesek a kiégett emberek, akik szándékosan rombolnak maguk körül.

DSC_6781-142434.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A jövő április egyik legjobban várt előadása kétségkívül a Jekyll&Hyde lesz, amely most először látható budapesti kőszínházban.

Vincze Balázs egy „hiteles és vagány” előadást álmodott színpadra, amely a következő szezonban is futó La Mancha lovagjához hasonlóan részben improvizációkra épülő próbák mentén áll majd össze.

Ez pedig illeszkedik a darab világához is, hiszen Dr. Jekyll éppen az emberi személyiség határait feszegetve keresi a választ arra, hogy mennyire ismerjük önmagunkat, illetve meddig és miként tudjuk elnyomni a bennünk élő gonoszt.

Az új bemutatók mellett a sikerrel futó produkciók is repertoáron maradnak: látható lesz az Abigél, A Szépség és a Szörnyeteg, a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, a Musicalmesék, az Oszi Boszi, a repülő nagyanyó, valamint a Marica grófnő. Karácsony táján visszatér a Diótörő is, emellett a Kálmán Imre Teátrumban is izgalmas előadások várják a nézőket: többek között a Dorian Gray, A Pendragon-legenda és a Tajtékos dalok. A Raktárszínházban az Anne Frank naplója/A képfaragó, a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint a Virágot Algernonnak mellett visszatér a Jövőre, Veled, Itt! és a Lili bárónő is.

A következő évad előadásaira megkezdődött a jegy- és bérletértékesítés, melyről bővebb információ az alábbi oldalról érhető el.

Fejléckép forrása: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház

Budapesti Operettszínház

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.