Zenés színház

Ősbemutatókkal és klasszikusokkal várja a következő szezont az Operettszínház

2021.06.16. 15:10
Ajánlom
A 2020/21-es évad a folyamatos újratervezés időszaka volt – idézte fel Kiss-B. Atilla főigazgató az elmúlt hónapokat a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján, egyúttal köszönetet is mondott a nézőknek, akik kitartóan támogatták a színházat a nehézségek közepette. A múlt visszaidézése mellett azonban a társulat már a jövőre koncentrál: öt új bemutatóval készülnek a következő évadra.

A szeptember az eredetileg 2021 tavaszára tervezett Nine premierjével kezdődik, amely Federico Fellini önéletrajzi ihletésű filmjének, a 8 és ½ színpadi adaptációja. A sors fintora, hogy a darabot a sorozatos leállások miatt éppen kilenc hónapja próbálják, ám – ahogy Balázs Zoltán, az előadás rendezője fogalmazott – a misztikus kilencesen átlépve a próbaidőszak alatt kizárólag a tartalomra koncentrál, illetve arra, hogy az előadásban hogyan tudják továbbvinni a Fellini-örökséget, miközben valami egyedit alkotnak.

A színpadi tér sem hasonlít semmilyen eddigi operettszínházi előadáséhoz: a színészek szinte áttetsző elemek között mozognak,

és ebben a közegben a három főszereplőnek (Dolhai Attilának, Homonnay Zsoltnak és a magyar szövegeket is jegyző Szomor Györgynek) megvan a lehetősége, hogy teljesen a saját képére formálja Contini alakját.

DSC_6657-140748.jpg

Polyák Lilla és Szomor György a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Októberben aztán Lehár Ferenc operettje, A mosoly országa tér vissza a Budapesti Operettszínházba, ezúttal a világhírű Stephen Medcalf rendezésében. A darab eltér a hagyományos operettektől, hiszen amellett, hogy megvan benne az egzotikum és játékosság, valamiféle bánat és melankólia lengi körül. Ehhez Túri Erzsébet álmodott kettős díszletet: a sötétebb tónusú báltermet egy sárgás-pirosas színekben ragyogó, kínai tér váltja, egy örökké mosolygó Buddhával a középpontban. A darabbal egyszersmind a színház új karmestert is avat majd Sándor Szabolcs személyében.

A június 25-i előbemutatót követően, szintén ősztől lesz látható Joseph Stein és Jerry Bock kultikus musicalje, a Hegedűs a háztetőn, melyet Bozsik Yvette álmodott színpadra.

„A nagy ikonikus művek tudatemelő előadások”

– vallja a rendező, aki a saját érzésein keresztül átengedve teremti újjá Tevje világát. Bozsik Yvette az előadással úgy próbál újat alkotni, hogy miközben nem szakad el teljesen a hagyományoktól, mégis reflektál a mára, és kihangsúlyozza a mű legfontosabb üzenetét: próbáljunk meg egységben maradni.

Az évad második felében két ősbemutatóval készül a Budapesti Operettszínház: Kovács Adrián zeneszerző zenedrámáját, a Veszedelmes viszonyokat Kiss Csaba állítja színpadra, akinek ez lesz a második zenés színházi rendezése. A Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő előadásban egyszerre van jelen az érzelmesség és a manipuláció, és a legfőbb kérdéssé az válik, hogy mennyire veszélyesek a kiégett emberek, akik szándékosan rombolnak maguk körül.

DSC_6781-142434.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A jövő április egyik legjobban várt előadása kétségkívül a Jekyll&Hyde lesz, amely most először látható budapesti kőszínházban.

Vincze Balázs egy „hiteles és vagány” előadást álmodott színpadra, amely a következő szezonban is futó La Mancha lovagjához hasonlóan részben improvizációkra épülő próbák mentén áll majd össze.

Ez pedig illeszkedik a darab világához is, hiszen Dr. Jekyll éppen az emberi személyiség határait feszegetve keresi a választ arra, hogy mennyire ismerjük önmagunkat, illetve meddig és miként tudjuk elnyomni a bennünk élő gonoszt.

Az új bemutatók mellett a sikerrel futó produkciók is repertoáron maradnak: látható lesz az Abigél, A Szépség és a Szörnyeteg, a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, a Musicalmesék, az Oszi Boszi, a repülő nagyanyó, valamint a Marica grófnő. Karácsony táján visszatér a Diótörő is, emellett a Kálmán Imre Teátrumban is izgalmas előadások várják a nézőket: többek között a Dorian Gray, A Pendragon-legenda és a Tajtékos dalok. A Raktárszínházban az Anne Frank naplója/A képfaragó, a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint a Virágot Algernonnak mellett visszatér a Jövőre, Veled, Itt! és a Lili bárónő is.

A következő évad előadásaira megkezdődött a jegy- és bérletértékesítés, melyről bővebb információ az alábbi oldalról érhető el.

Fejléckép forrása: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.