Zenés színház

Ősbemutatókkal és klasszikusokkal várja a következő szezont az Operettszínház

2021.06.16. 15:10
Ajánlom
A 2020/21-es évad a folyamatos újratervezés időszaka volt – idézte fel Kiss-B. Atilla főigazgató az elmúlt hónapokat a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján, egyúttal köszönetet is mondott a nézőknek, akik kitartóan támogatták a színházat a nehézségek közepette. A múlt visszaidézése mellett azonban a társulat már a jövőre koncentrál: öt új bemutatóval készülnek a következő évadra.

A szeptember az eredetileg 2021 tavaszára tervezett Nine premierjével kezdődik, amely Federico Fellini önéletrajzi ihletésű filmjének, a 8 és ½ színpadi adaptációja. A sors fintora, hogy a darabot a sorozatos leállások miatt éppen kilenc hónapja próbálják, ám – ahogy Balázs Zoltán, az előadás rendezője fogalmazott – a misztikus kilencesen átlépve a próbaidőszak alatt kizárólag a tartalomra koncentrál, illetve arra, hogy az előadásban hogyan tudják továbbvinni a Fellini-örökséget, miközben valami egyedit alkotnak.

A színpadi tér sem hasonlít semmilyen eddigi operettszínházi előadáséhoz: a színészek szinte áttetsző elemek között mozognak,

és ebben a közegben a három főszereplőnek (Dolhai Attilának, Homonnay Zsoltnak és a magyar szövegeket is jegyző Szomor Györgynek) megvan a lehetősége, hogy teljesen a saját képére formálja Contini alakját.

DSC_6657-140748.jpg

Polyák Lilla és Szomor György a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Októberben aztán Lehár Ferenc operettje, A mosoly országa tér vissza a Budapesti Operettszínházba, ezúttal a világhírű Stephen Medcalf rendezésében. A darab eltér a hagyományos operettektől, hiszen amellett, hogy megvan benne az egzotikum és játékosság, valamiféle bánat és melankólia lengi körül. Ehhez Túri Erzsébet álmodott kettős díszletet: a sötétebb tónusú báltermet egy sárgás-pirosas színekben ragyogó, kínai tér váltja, egy örökké mosolygó Buddhával a középpontban. A darabbal egyszersmind a színház új karmestert is avat majd Sándor Szabolcs személyében.

A június 25-i előbemutatót követően, szintén ősztől lesz látható Joseph Stein és Jerry Bock kultikus musicalje, a Hegedűs a háztetőn, melyet Bozsik Yvette álmodott színpadra.

„A nagy ikonikus művek tudatemelő előadások”

– vallja a rendező, aki a saját érzésein keresztül átengedve teremti újjá Tevje világát. Bozsik Yvette az előadással úgy próbál újat alkotni, hogy miközben nem szakad el teljesen a hagyományoktól, mégis reflektál a mára, és kihangsúlyozza a mű legfontosabb üzenetét: próbáljunk meg egységben maradni.

Az évad második felében két ősbemutatóval készül a Budapesti Operettszínház: Kovács Adrián zeneszerző zenedrámáját, a Veszedelmes viszonyokat Kiss Csaba állítja színpadra, akinek ez lesz a második zenés színházi rendezése. A Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő előadásban egyszerre van jelen az érzelmesség és a manipuláció, és a legfőbb kérdéssé az válik, hogy mennyire veszélyesek a kiégett emberek, akik szándékosan rombolnak maguk körül.

DSC_6781-142434.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A jövő április egyik legjobban várt előadása kétségkívül a Jekyll&Hyde lesz, amely most először látható budapesti kőszínházban.

Vincze Balázs egy „hiteles és vagány” előadást álmodott színpadra, amely a következő szezonban is futó La Mancha lovagjához hasonlóan részben improvizációkra épülő próbák mentén áll majd össze.

Ez pedig illeszkedik a darab világához is, hiszen Dr. Jekyll éppen az emberi személyiség határait feszegetve keresi a választ arra, hogy mennyire ismerjük önmagunkat, illetve meddig és miként tudjuk elnyomni a bennünk élő gonoszt.

Az új bemutatók mellett a sikerrel futó produkciók is repertoáron maradnak: látható lesz az Abigél, A Szépség és a Szörnyeteg, a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, a Musicalmesék, az Oszi Boszi, a repülő nagyanyó, valamint a Marica grófnő. Karácsony táján visszatér a Diótörő is, emellett a Kálmán Imre Teátrumban is izgalmas előadások várják a nézőket: többek között a Dorian Gray, A Pendragon-legenda és a Tajtékos dalok. A Raktárszínházban az Anne Frank naplója/A képfaragó, a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint a Virágot Algernonnak mellett visszatér a Jövőre, Veled, Itt! és a Lili bárónő is.

A következő évad előadásaira megkezdődött a jegy- és bérletértékesítés, melyről bővebb információ az alábbi oldalról érhető el.

Fejléckép forrása: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház

Budapesti Operettszínház

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart, a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben kel életre a Margitszigeti Színházban. Michael Kunze és Sylvester Levay művében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható a Margitszigeten.
Zenés színház interjú

Fehér köpeny, kék szakáll – Beszélgetés Kovács Istvánnal

Akár Don Giovanni, Golaud vagy Kékszakállú szerepét, esetleg a június 24-ig látható A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény Don Pippóját énekli Kovács István az OPERA színpadán, karakterformálásában mindig érződik egy olyan analitikus elmélyültség, amely operaénekesi jártasságán túl eredeti, orvosi hivatásának látásmódjából is fakad. De mi módon valósul meg a gyógyítás a színpadon?
Zenés színház hír

Idén is élőben közvetíti a Wagner-napokat a Bartók Rádió

Élőben, egyenesen a Müpából követhetjük az egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvény, a Budapesti Wagner-napok programját a Bartók Rádióban. Június 16. és 19. között A Nibelung gyűrűje, 22-én pedig a záró előadás, a Rienzi is hallható lesz.