Zenés színház

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

2021.04.29. 12:25
Ajánlom
Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.

Az 1979-ben, a Sydmontoni Fesztiválon bemutatott mű Tim Rice ötletén alapszik, és eredetileg ő írta volna a musical szövegeit is. Webber azonban egy idő után rájött, hogy Rice a szeretőjére, Elaine Paige-re formálja a darabot, így – tiltakozásképpen – felbontotta az együttműködést. Hamarosan meg is találta az új szövegírót Don Black személyében.

Az egyszemélyes musical egy Muswell Hillből származó angol lány történetét meséli el,

aki abban a reményben indul el Amerikába, hogy az utazás során rátalál majd a szerelem. Útja New Yorkban kezdődik, kalandozásai során pedig eljut egészen Hollywoodig.

A darab legismertebb dala jóval a bemutató után, 1982-ben született meg, amikor az alkotók egy új musical születésének reményében összekapcsolták a Vasárnap mondd elt egy balett koreográfiával. Így, bár a Tell Me On A Sundayt hagyományosan az eredeti mű főcímdalának tekintjük, valójában a Song and Dance első felvonásában hangzik el.

Az online bemutató mellett a színház már az újranyitásra is készül, nyáron néhány estére ismét élettel telik meg a Tetőterasz, ahol a tavalyi duettkoncerteket folytatva, újra felcsendül néhány jól ismert dallam.

Premierdátumot kapott a Madách Színház másik ősbemutatója, az Aranyoskám is, amely a Broadway után először Budapesten kerül színre. A Dustin Hoffman nevével fémjelzett nagy sikerű film színpadi adaptációját szeptember 10-én láthatja először a közönség.

Fejléckép: a Madách Színház nézőtere (forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Zenés színház hír

Berlinben is Krasznahorkai-regényen alapuló operát mutatnak be

Meghirdette 2023/24-es évadát a Berlini Állami Opera, az intézmény öt bemutatója között egy magyar vonatkozású kortárs különlegességet is találhatunk.
Zenés színház hír

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Zenés színház hír

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Zenés színház hír

Szélsőséges érzelmek az Operett színpadán – megtartották a Monte Cristo grófja olvasópróbáját

Az Alexandre Dumas regényéből készült musicalt Vincze Balázs rendezésében mutatja be a fővárosi társulat. A rendező elmondása szerint az új daloknak köszönhetően szinte teljesen új előadás születik majd.