Zenés színház

Osztozniuk kell Strauss és Hofmannsthal örököseinek

2007.06.18. 00:00
Ajánlom
Egy müncheni bíróság döntése nyomán Richard Strauss örököseinek meg kell osztaniuk kilenc zenemű jogdíját a szövegíró, Hugo von Hofmannsthal leszármazottaival.

Noha Hugo von Hofmannsthal 78 éve hunyt el, így művei után 1999 óta nem illeti meg örököseit a jogdíj, a Strauss librettistájaként alkotott operák után a leszármazottak mégis részesülhetnek a juttatásokból. A zeneszerző 1949-ben hunyt el, így még 12 évig érvényesek a jogdíjak, az író örökösei azonban visszamenőleg is követelik legalább 25 százalékos részüket. A Strauss örökösöknek a döntés nyomán közzé kell tenni jövedelmüket, a bíróság ezután fogja definiálni az arányokat, azonban annyit lehet tudni, hogy a Hofmannsthal leszármazottak csupán a 2000-ben és 2001-ben keletkezett bevételekből 200 millió forintnyi összeget követeltek.

Kilenc remekművön dolgozott közösen a két művész, így a Rózsalovag, az Ariadné Naxos szigetén, az Elektra, az Árnyék nélküli asszony, az Arabella, az Egyiptomi Heléna, a Danaé szerelme, a József-legenda, valamint Kotzebue Athén romjai című színművéhez Beethoven által komponált muzsika átdolgozása fűződik nevükhöz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.