Zenés színház

Öt ária a Szöktetés a szerájból szereplőitől

2022.07.15. 15:25
Ajánlom
240 éve mutatták be Mozart daljátékát, a Szöktetés a szerájbólt. Zenés összeállításunkban a darab valamennyi énekes szereplőjét megidézzük egy-egy szépséges áriával.

Konstanze

Hiába esett fogságba, és adták el Szelim pasának, az erényes fiatal nőt nem szédítik meg a dúsgazdag keleti úr kincsei. Hű marad kedveséhez, Belmontéhoz, és ezt kérlelhetetlenül a pasa tudomására hozza. Áriájában felidézi az egykori boldog napokat, amelyekről úgy hiszi, mindörökké véget értek.

Blonde

A komorna sokkal derűsebb karakter, mint úrnője. Erre persze oka is van, hiszen ő nem veszítette el a párját, Pedrillo, a szolga is velük raboskodik. Mikor a cserfes leány megtudja, hogy Belmonte azon igyekszik, hogy kiszabadítsa őket, optimizmusának semmi sem szab határt –ahogyan ebben az áriában is hallhatjuk.

Belmonte

Az ifjú szerelmesnek hosszú tengeri utat kellett megtennie, harcolva a reménytelenséggel, hogy viszontláthassa kedvesét. Partot érve találkozik szolgájával, Pedrillóval, és végre jó híreket hall: Konstanze sértetlen, és csak arra vár, hogy végre megszökhessen. A fiatalember lelki szemei előtt már szinte meg is jelenik az imádott nő.

Pedrillo

A leleményes szolga, Pedrillo egy percre sem áll meg, szüntelenül mesterkedik, és nem riad meg, ha a tettek mezejére kell lépnie. Áriájában igyekszik megacélozni magát, csak semmi félelem, megingás, akár az életét is feláldozza azért, hogy kiszabaduljanak!

Osmin

A pasa felügyelőjét nem annyira szeretjük: erőszakkal akarja megszerezni magának Blondét, és mindent megtesz, hogy akadályozza a szerelmeseket, egyenesen a halálukat kívánja. Mozart azonban megértőbb vele, igaz, hogy Osmin gonosz, de vajon nem a boldogtalansága és a magánya okolható érte? Hallgassuk csak meg, milyen szomorú a dal, amelyet első színre lépésekor énekel!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.