Zenés színház

Öt ária a Szöktetés a szerájból szereplőitől

2022.07.15. 15:25
Ajánlom
240 éve mutatták be Mozart daljátékát, a Szöktetés a szerájbólt. Zenés összeállításunkban a darab valamennyi énekes szereplőjét megidézzük egy-egy szépséges áriával.

Konstanze

Hiába esett fogságba, és adták el Szelim pasának, az erényes fiatal nőt nem szédítik meg a dúsgazdag keleti úr kincsei. Hű marad kedveséhez, Belmontéhoz, és ezt kérlelhetetlenül a pasa tudomására hozza. Áriájában felidézi az egykori boldog napokat, amelyekről úgy hiszi, mindörökké véget értek.

Blonde

A komorna sokkal derűsebb karakter, mint úrnője. Erre persze oka is van, hiszen ő nem veszítette el a párját, Pedrillo, a szolga is velük raboskodik. Mikor a cserfes leány megtudja, hogy Belmonte azon igyekszik, hogy kiszabadítsa őket, optimizmusának semmi sem szab határt –ahogyan ebben az áriában is hallhatjuk.

Belmonte

Az ifjú szerelmesnek hosszú tengeri utat kellett megtennie, harcolva a reménytelenséggel, hogy viszontláthassa kedvesét. Partot érve találkozik szolgájával, Pedrillóval, és végre jó híreket hall: Konstanze sértetlen, és csak arra vár, hogy végre megszökhessen. A fiatalember lelki szemei előtt már szinte meg is jelenik az imádott nő.

Pedrillo

A leleményes szolga, Pedrillo egy percre sem áll meg, szüntelenül mesterkedik, és nem riad meg, ha a tettek mezejére kell lépnie. Áriájában igyekszik megacélozni magát, csak semmi félelem, megingás, akár az életét is feláldozza azért, hogy kiszabaduljanak!

Osmin

A pasa felügyelőjét nem annyira szeretjük: erőszakkal akarja megszerezni magának Blondét, és mindent megtesz, hogy akadályozza a szerelmeseket, egyenesen a halálukat kívánja. Mozart azonban megértőbb vele, igaz, hogy Osmin gonosz, de vajon nem a boldogtalansága és a magánya okolható érte? Hallgassuk csak meg, milyen szomorú a dal, amelyet első színre lépésekor énekel!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.
Zenés színház kritika

Egy elrajzolt valóságkép karikatúrája – kritika az Aranyoskám című előadásról

Három film-szín-játék és az 1848/49-es eseményeket feldolgozó drámai musical, A tizenötödik után a Madách Színház visszatért a könnyedebb, szórakoztató témákhoz. Az Aranyoskám Szirtes Tamás rendezésében azonban több, mint egyszerű vígjáték: humoros formában beszél elfojtott vágyakról, kudarcokról és az emberi kapcsolatokról.
Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!