Zenés színház

Öt bemutatóval készül a Bécsi Állami Operaház

2012.04.01. 14:04
Ajánlom
A 2012-13-as évad első premierjeként Christoph Willibald Gluck Alceste című operáját viszik színre Bécsben, méghozzá francia változatban elsőként.

Dominique Mayer intendáns szerint Gluck régóta hiányzik a Ringen álló ház repertoárjáról. A következő évadban kisebb Sven Eric Bechtolf fesztivált rendeznek, az öt premier közül kettőt a neves rendező állít majd színre. A Salzburg Ünnepi Játékokkal koprodukcióban megvalósuló Richard Strauss-operában, az Ariadne Naxosban Christine Schäfer debütál majd a Komponista szerepében. Rossini Hamupipőkéjét januárban, Hans Werner Henze Pollicino című gyermekeknek szóló darabját pedig áprilisban tűzik műsorra (A darab 1980-as itáliai ősbemutatóját 6-14 évesek játszották). Az évad végén a Wagner-év jegyében új Trisztán és Izoldát is bemutatnak, de felújítják A nürnbergi mesterdalnokokat és a tetralógia Brünnhildéjeként Nina Stemmét hallhatják a rajongók. A következő szezonra összesen 236 operaelőadást terveznek, a balettekkel és a koncertekkel együtt 320 esemény terveznek a bécsi operaházban. Több ismert és rangos művész is debütál majd a Wiener Staatsoper színpadán: Magdalena Kozena, Nino Machaidze, Vittorio Grigolo, James Rutherford és Toby Spence, a karmesteri dobogón pedig Christoph Eschenbach, Daniel Harding és Cornelius Meister próbálhatják ki magukat.

"Egy kissé úgy néz ki, mintha az operavilág Ki kicsodája elevenedne meg nálunk, a legnagyobb énekesek jönnek, pedig a legalacsonyabb gázsikat fizetjük" - vélekedett Dominique Mayer intendáns. Visszatér Grace Bumbry, Anna Netrebko, Marlis Petersen, Kiri Te Kanawa, Erwin Schrott és Bo Skovhus, fellép Agnes Baltsa, Elina Garanca, Vesselina Kasarova, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Ivor Bolton és Andris Nelsons, Gounod Rómeó és Júliáját pedig Plácido Domingo dirigálja. Franz Welser-Möst főzeneigazgató elmondta: három fő pillérre helyezték a repertoárt. Ez az operaház játssza - és ez a jövőben is így lesz - a legteljesebb Richard Strauss-repertoárt, ehhez a szláv operák előtérbe helyezése társul, legfőképp Leos Janácek munkássága, a harmadik pillért a kortárs opera alkotja, de erről a zeneigazgató nem árult el részleteket, ugyanis elmondása szerint "a szerzők lassan dolgoznak".

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”