Zenés színház

Öt évre előre megvan a Lehár-fesztivál programja

2014.11.26. 16:50
Ajánlom
Meghirdették a Bad Ischl-i Lehár-fesztivál 2019-ig szóló programtervét. A szokatlanul hosszú, öt évet felölelő tervezet fő célja, hogy lendítsenek az operettfesztivál jegyértékesítésén és turisztikai vonzerején.

Ausztria egyik fontos zenei fesztiváljának bemutatói között a műfaj klasszikusai és az elmúlt tíz év kedvenc darabjai is szerepelnek. 2015. július 11-én a My Fair Ladyt tűzik műsorra, amelynek zenei vezetője a magyar származású Gyükér László lesz. Nico Dostal osztrák komponistára születésének 120. évfordulója alkalmából a fesztivál szervezői az Ungarische Hochzeit című darabbal emlékeznek, a bemutató július 18-án lesz. Augusztus 16-án Petra Maria Schnitzer bécsi szoprán és Peter Seiffert német tenor főszereplésével, valamint Daniel Beyer vezényletével egy Lehár-gálát rendeznek, amelyen a fesztivál névadójának legismertebb és legkedveltebb duettjeit és áriáit adják elő.Augusztus 15-én Gustav Klimt és a zene címmel Bad Ischl városának múzeumában egy szakértői és multimédia-bemutató lesz, másnap Ernst Krenek osztrák zeneszerző egy dalciklusa hallható.

2016-ban a Denevér és a Sztambul rózsája, 2017-ben A víg özvegy és Kálmán Imre Josephine császárné című darabja debütál. 2018-ban a Marica grófnő, Robert Stolz osztrák komponista Frühjahrsparade, és a szintén osztrák zeneszerző, Ralph Benatzky Axel an der Himmelstür című operettje, valamint Lehár Ferenc Clo-Clo című műve szerepel a programban. 2019-ben Ralph Benatzky Fogadó a fehér lóhoz, Lehár Ferenc A cárevics és Leo Fall Az elvált asszony című művét mutatják be.

"A programterv összeállításában az egyik legnehezebb az volt, hogy kiválasszuk a legjobb énekeseket, akik 2019-ig szerepelnek majd a fellépők között - mondta Michael Lakner, a fesztivál intendánsa, aki ismertette azt is, hogy a rendezvény a túlélésért küzd. Eddig is számos megszorítást vetettek be, mostanra pedig eljutottak odáig, hogy kétezer eurós költségvetésből alkossanak meg egy teljes színpadképet" - mondta Michael Lakner.

Bad Ischlben 1961 óta rendezik meg az operettfesztivált, amely 2004 óta viseli Lehár Ferenc nevét.   

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A legnehezebb dolog jól szeretni” – interjú Földes Tamással

Június 25-én mutatja be a Budapesti Operettszínház Jerry Bock és Sheldon Harnick klasszikusát, a Hegedűs a háztetőnt, amely ezúttal Orbán János Dénes új fordításában és Bozsik Yvette rendezésében kerül színre. A hagyományokról, az elengedésről és a több mint fél évszázada bemutatott darab aktualitásáról beszélgettünk a Tevjét alakító Földes Tamással.
Zenés színház ajánló

Nyáresti operamesék felnőtteknek a Margitszigeten

Június végén, nyolc év után újra visszatér a Carmen a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadára! A világsikerű produkciónak június 25-én és 27-én ráadásul egy itthon még soha nem látott feldolgozását láthatják majd a nézők, az operarendezés Tarantinójaként emlegetett katalán művész, Calixto Bieito jóvoltából.
Zenés színház premier

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Zenés színház magazin

A frontvonalban harcolókért szólt a dal az Operettszínházban

„Úgy szeretném meghálálni” – hangzottak fel Füredi Nikolett, Janza Kata és Szulák Andrea előadásában a Budapesti Operettszínház idei első közönség előtt tartott előadásának dallamai május végén. A Hála gálát a színház azoknak a hon- és rendvédelmi, valamint egészségügyi dolgozóknak ajánlotta, akik a járványhelyzet legnehezebb perceiben emberéletekért küzdöttek.
Zenés színház interjú

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.