Zenés színház

Öt premier jövőre a Bécsi Staatsoperben

2011.04.20. 07:41
Ajánlom
Dominique Meyer intendáns és Franz Welser-Möst fő-zeneigazgató öt premiert és hat jelentős felújítást tervez, emellett elindulnak a kamarazenei matinék.

Az első bemutató Verdi Traviatája lesz, amelynek főszerepét Natalie Dessay énekli Az idősebb és fiatalabb Germont-t Fabio Capitanucci és Charles Castronovo alakítja, a produkciót Jean-Francois Sivadier rendezi. Peter Konwitschny viszi színre Janácek A holtak házából című operát állítja színpadra. A Dosztojevszkij írása alapján készült művet  fő-zeneigazgató, Franz Welser-Möst vezényli, a főbb szerepeket Sorin Coliban, Herbert Lippert, Christopher Maltman énekli. Sztárparádét ígér a Mahagonny város tündöklése és bukása című Kurt Weill-darab bemutatója: Elisabeth Kulman, Angelika Kirchschlager, Christopher Ventris, és a Budapesti Wagner-napokról ismert Tomasz Konieczny játsszák Jerome Deschamps rendezésében a főszerepeket. Az előadás karmestere Ingo Metzmacher. Ifjan kezdte tervezni és élete utolsó évében fejezte be a Titusz kegyelme című "tanoperáját" Mozart. A dramaturgiailag gyenge lábon álló mű ezúttal várhatóan Jürgen Flimmtől kap új szellemiséget, a karmester Louis Langree lesz Tituszt Michael Schade kelti életre, Vitelliát Juliane Banse, Sextuszt pedig Elina Garanca énekli. Daniele Abbado elképzelése szerint újul meg Verdi Don Carlosa, a címszerepben Ramón Vargas, II. Fülöpként pedig René Pape hallható, az előadást Franz Welser-Möst vezényli. 

Hat jelentős felújításra kerül sor a 2011/2012-es szezonban a Ringen. Richard Strauss Daphnéját, Johann Strauss Denevérjét, Muszorgszkij Borisz Godunovját, a Don Carlos francia verzióját és Donizetti Roberto Devereux-jét - Edita Gruberovával I. Erzsébet szerepében - láthatják a nézők jövőre, az előadások dirigensei Christian Thielemann, Bertrand de Billy, Sir Simon Rattle, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Fischer Ádám, Christoph Eschenbach, illetve Daniele Gatti lesznek. A repertoáron levő 52 cím között olyanokat találunk még, mint a műsoron maradó Händel-opera, az Alcinája, amelyet már az új igazgatóság mutatott be 2010 őszén. Jelentős közönségérdeklődésre tarthat számot Thomas Quasthoff, Michael Schade, Diana Damrau, Roberto Alagna, Edita Gruberova és Matthias Goerne koncertje is.

A balettegyüttes Pierre Lacotte és Filippo Taglioni La Sylphide-jét mutatja be, Hommage an Roland Petit címmel kerül sor februárban egy premierre, júniusban pedig Nurejev-gálát rendeznek.

A Staatsoper für Kinder sorozatban három premiert terveznek. Nino Rota operáját, az Aladdin és a csodalámpát, A tündérek című Richard Wagner-művet, valamint az operabáli díszletben a gyerekek számára átdolgozott Varázsfuvolát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”