Zenés színház

Öt színház, tíz operapremier

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház mellett a Pécsi, a Miskolci, a Győri és a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a debreceni Csokonai Színház repertoárján szerepelnek operák. Mire számíthatnak a műfaj kedvelői a 2008/2009-es évadban?

Pécsett műsoron marad a Hoffman meséi, új bemutató mindössze egy, Otto Nicolai operája, A windsori víg nők lesz.

Miskolcon február 6-án tartják A sevillai borbély premierjét, a rendező Halasi Imre.

Az idén harmincéves Győri Nemzeti Színházban Erkel Ferenc és Egressy Béni operáját, a Hunyadi Lászlót tűzik műsorra. A bemutató a nemzeti ünnep előestéjén, március 14-én lesz. A főbb szerepeket Soskó András, Nyári Zoltán, Bellai Eszter, Lázin Beatrix, Bede Fazekas Csaba, Schwimmer János és Györgyfi József éneklik.

Novemberben Szegedre figyel a nemzetközi operavilág: a város két hétig ad otthont az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntőjének. November 3-án kezdődik az eseménysorozat az Adriana Lecouvreur premierjével. Cilea művét Michael Sturm állítja színpadra, az előadásban Bouillon hercegnő szerepében Bódi Marianna látható. November 17-ig további négy produkciót tekinthet meg a közönség és a zsűri: a Brémából érkező Raoult (Serge: Beöthy-Kiss László énekli), a rennes-i Vámpírt (rendező: Balázs Zoltán), a New York-i Dicapo Opera előadását, A salemi boszorkányokat (rendező: Alföldi Róbert), valamint a Lukrécia meggyalázását (rendező: Telihay Péter) a gdanski Balti Opera repertoárjáról. A Szegedi Nemzeti Színház további saját bemutatókat is tart. Január 16-án lesz a Figaro házassága, április 24-én pedig a Faust elkárhozása premierje Szabó Máté, illetve Juronics Tamás rendezésében. A trubadúr és az Otello, valamint A kékszakállú herceg vára továbbra is műsoron marad.

A debreceni Csokonai Színház megtartotta a Bánk bán nyári előbemutatóját Gyulán, szeptember 19-től a kőszínház repertoárjára kerül Vidnyánszky Attila rendezése. A címszerepben Kiss B. Attila, Melindát Rácz Rita, Gertrúdot Bódi Marianna, Petúr bánt Bátki Fazekas Zoltán énekli. Novemberben Strauss-premiernek (Egy éj Velencében, rendező: Szűcs Gábor), márciusban a rég várt Schnittke-opera, az Élet egy őrülttel bemutatójának (szintén a színigazgató, Vidnyánszky Attila koncepciójával), májusban pedig Dvorák Ruszalkájával Rudolf Péter operarendezői debütálásának ad helyet a teátrum. Továbbjátszás Donizetti műve, a Lammermoori Lucia, amelyet Marco Spada állított színpadra. Négy alkalommal lesz látható az előadás, Lucia szerepében Bazsinka Zsuzsannával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.